Kom je wel eens in Beieren? Dan heb je vast en zeker de Zwetschgendatschi gegeten. Deze heerlijke pruimenplaatcake is niet te zoet van smaak en ideaal voor de herfst. Vandaag deel ik mijn authentiek Beiers recept Zwetschgendatschi met jullie.
Zwetschgendatschi of pruimen plaatcake
Waarschijnlijk ben je al opgehouden om te proberen het woord Zwetschgendatschi uit te spreken. Niet zo gek, het is namelijk plat Beiers. Mijn dochter stond alleen haar hoofd te schudden toen ze hoorde wat ik nu weer ging maken. Voor mij heeft de Zwetschgendatschi echter een bijzondere betekenis. Zoals jullie weten (of niet) ben ik geboren in Starnberg (vlakbij München) waar ik tot mijn tiende heb gewoond.
De Beierse keuken is niet alleen uitgebreid, maar ook nog eens heel authentiek. Er wordt veelal met streekproducten gewerkt en meer nog als hier wordt vers eten gemaakt. Hoewel de mensen wel modern zijn geworden, zijn in deze streek nog veel dingen heel ouderwets. De meeste kinderen weten niet alleen wat inmaken, wecken enz. is, ze kunnen dit ook zelf als ze tiener zijn. Heel veel dingen worden namelijk gewoon zelf gemaakt. En dat geldt zeker voor de Kaffee und Kuchen (koffie en cake) op de zaterdag en zondag.
Mijn oma van moederskant stond vaak en veelvuldig in de keuken. Zeker als wij langskwamen. Mijn grootouders hadden een hele grote tuin met daarin allemaal fruitbomen en -struiken. De vruchten werden in de herfst ingemaakt, geweckt, verwerkt tot jam en verwerkt in cakes. Ik was en ben nog steeds dol op pruimen (Zwetschgen). Met de pruimen uit eigen tuin maakte mijn oma dan speciaal voor mij Zwetschgendatschi.
Deze pruimen plaatcake is niet zoet, maar eerder fris en ietwat zuur van smaak (door de pruimen). Het is dus de perfecte cake voor mensen die niet van zoet houden (zoals ik). Voor deze cake maak ik dan ook een uitzondering.
Authentiek Beiers recept Zwetschgendatschi
Er zijn in Beieren verschillende recepten in omloop voor het maken van Beierse Zwetschgendatschi of Zwetschgenplotz. De ene maakt het met een gewone cake samenstelling, de ander met gist. Natuurlijk wordt er getwist wie het enige authentieke recept heeft, maar dat kan ik je direct vertellen: als je echt uit Beieren komt maak je het deeg met gist 😉 Dan zijn er nog mensen die de cake afwerken met kruimels, maar ook dat hoort echt niet.
Als je Beiers verstaat kun je de strijd om deze recepten in onderstaande video volgen:
Benodigdheden
- Bakplaat
- Keukenpapier
- Mixer geschikt voor gistdeeg
- 2x kom (voor deeg en voor de ontpitte pruimen)
- Klein pannetje
- Schone katoenen theedoek
- Deegroller
- Mes of pruimenontpitter
- Bakpapier
Bekijk voordat je begint met bakken nog onderstaande filmpjes. Hierin wordt uitgelegd hoe je de pruimen moet ontpitten:
En hieronder zie je hoe je de pruimen op de juiste manier op de plaatcake legt:
- ½ blokje verse gist of ½ pakje droge gist
- 1 theelepel Suiker
- 125 ml Melk
- 350 gr Tarwebloem
- 50 gr gesmolten Boter
- 80 gr Suiker
- 1 snufje Zout
- 1,5 kilo Pruimen
- 2 theelepels Kaneel
- 1 pakje Vanillesuiker
-
Zeef het bloem in een grote kom en maak in het midden een kuil voor de gist
-
Verwarm de melk in een klein pannetje totdat de melk lauwwarm is (let op: als de melk te heet is, dan maakt deze de gist kapot)
-
Neem 2 eetlepels van de lauwwarme melk en giet deze voorzichtig bij de gist (in de kuil)
-
Strooi er de theelepel suiker overheen en bedek het gistmengels met een beetje van de bloem
-
Dek de kom af met een schone theedoek en zet het voordeeg op een warme plek om te rijzen (let op: maak je gebruik van droge gist dan is dit proces vaak niet meer nodig)
-
Terwijl het voordeeg aan het rijzen is kun je de pruimen alvast wassen en met een stukje keukenpapier droogdeppen
-
Als het deeg gerezen is kun je de overige ingrediënten toevoegen (melk, suiker, snufje zout en gesmolten boter)
-
Je moet het deeg net zo lang kneden tot deze van de kom loslaat en niet meer kleverig aanvoelt
-
Rol het deeg uit op de met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat de randen iets omhoog staan
-
Dek het geheel af met een schone theedoek en zet op een warme plaats waar het deeg nog eens 30 minuten moet rijzen
-
Verwarm de oven op 180°C
-
Begin met het ontpitten van de pruimen. Voor het maken van Zwetschgendatschi is het belangrijk dat je de pruimen op een bepaalde manier ontpit. Dit zie je in bovenstaande video (is goed uitgelegd, ook als je geen Duits kunt is het prima te volgen) Zet de ontpite pruimen in een kom binnen handbereik
-
Als het deeg na een half uur rijzen verdubbeld is qua volume kun je de pruimen op de plaatcake leggen. Dit doe je op een speciale manier, namelijk net als het plaatsen van dakpannen. Dit zie je in het filmpje boven het recept.
-
Meng tenslotte de kaneel en vanillesuiker met elkaar en strooi dit royaal over de plaatcake (ik heb eerlijk gezegd maar een deel ervan gebruikt, omdat ik dus niet van zoet hou)
-
Nu kun je de plaatcake in de oven doen. Binnen 35 minuten heb je een heerlijke verse Zwetschgendatschi.
-
Je kunt de Zwetschgendatschi warm eten, eventueel met een dot slagroom (smelt op een warme plak cake, maar maakt het nog lekkerder
Heb je de Zwetschgendatschi zelf ook gemaakt? Heb je vragen? Laat het me weten in een comment hieronder