boek je vakantie bij de ANWB

De ‘r’ zit weer in de maand en veel mensen hebben last van verkoudheid. Dat uit zich veelal in een verstopte neus. Met deze 6 simpele huismiddeltjes tegen een verstopte neus kun je binnen no time weer vrij ademhalen.

 

Inhoud

Oorzaken van een verstopte neus

Je kent het wel: het is koud, nat en guur en voor je het weet zit je neus weer verstopt. Ademen lukt alleen nog door de mond met alle gevolgen van dien (droge mond en keelpijn). Praten op een normale manier lukt ook niet meer, aan je stem is duidelijk te horen dat je neus verstopt zit. In de meeste gevallen heb je vooral in de maanden met een ‘r’ erin last van een verkoudheidsvirus.

Naast een verstopte neus door een virus kun je echter ook last krijgen van een verstopte neus als gevolg van een allergie. Vooral als je allergisch bent voor huisstofmijten en dieren in het algemeen is een verstopte neus geen uitzondering. In dat geval is sprake van allergische verkoudheid ook wel bekend als allergische rinitis.

Andere oorzaken van een verstopte neus zijn: rook, stof, droge lucht en bepaalde stoffen die op de luchtwegen reageren.

Veel mensen grijpen in dit geval al snel naar een flesje neusspray. Dit is echter af te raden. Want zelfs de neusspray kan na langdurig gebruik zorgen voor een verstopte neus. Op die manier kom je er niet van af en maak je het probleem alleen maar erger. Probeer daarom eens onderstaande huismiddeltjes om van die vervelende verstopte neus af te komen.

Leestip: Natuurlijke tips tegen hoesten en kriebelhoest

6 Simpele huismiddeltjes tegen een verstopte neus

Je hebt echt geen dure middeltjes nodig om iets aan de verstopte neus te doen. Vaak zijn het de huis-tuin-keuken middeltjes die voldoende verlichting geven.

 

1. Stomen om de luchtwegen vrij te maken

De meest simpele en doeltreffende manier om je luchtwegen vrij te maken is stomen. Daarvoor kun je een inhalator aanschaffen, maar een simpele hittebestendige kom, bijna kokend water en een handdoek volstaan al. De stoom zorgt ervoor dat de slijm van je neus bevochtigd wordt en op die manier makkelijker af te voeren is door het lichaam. Je kunt aan het hete water nog wat zout toevoegen. Of kies voor etherische olie zoals pepermunt, tijm, anijs of eucalyptus.

Het voordeel van een inhalator is dat je je minder snel verbrandt. Ook voor kinderen is een inhalator makkelijker en prettiger in gebruik.

Waarschuwing: heb jij of je kind last van astma? Gebruik dan zeker geen etherische olie. Bepaalde oliën kunnen namelijk een allergische reactie uitlokken. In het ergste gevallen kunnen de dampen zelfs zorgen voor een astma aanval of ademnood!

 

2. Neusdouche

Of je nu last hebt van een verstopte neus door een verkoudheidsvirus of door pollen, een neusdouche is een goed hulpmiddel. dit wordt zelfs als eerste aangeraden door KNO artsen als je last hebt van je bij- of voorholten of chronische last hebt van een verstopte neus.

Voor het spoelen (douchen) van de neus kun je gebruik maken van lauwwarm water of een zoutoplossing. Dat spoelen vergt even wat oefening, maar je krijgt er gegarandeerd een vrije neus van. Hieronder vind je een video hoe dat in zijn werk gaat als je een Rhino Horn gebruikt.

 

Voor het gebruik van een Rhino Horn kun je overigens gewoon keukenzout gebruiken. Zorg er dan wel voor dat dit zout is zonder toegevoegde jodium aangezien dit kan prikken in je neus. Zeezout of Himalaya zout is helemaal goed. Kies voor fijne korrels, omdat deze makkelijker oplossen in het lauwwarme water.

 

3. Veel drinken bij verkoudheid

Naast allerlei huismiddeltjes is het bij een verkoudheid belangrijk om te blijven drinken. Als je voldoende drinkt dan krijgt je lichaam voldoende vocht binnen. Dat vocht is nodig  het slijm makkelijker en sneller op te kunnen lossen. Je kunt het beste water drinken. Ben je uitgekeken op water? Dan kun je ook thee drinken. Kies bijvoorbeeld voor pepermuntthee die dankzij het hoge mentholgehalte ook nog eens slijmoplossend is.

 

4. Vitamine C bij verkoudheid

Het is al lang bekend dat vitamine C onmisbaar is als je sneller wilt herstellen. Je kunt hiervoor gebruik maken van vitamine C supplementen of je drinkt een glas heet water met daaraan citroen toegevoegd.  Tip: gebruik voor de citroen geen kokend heet water. Het kokende water vernietigt namelijk alle goede stoffen en dat wil je juist voorkomen. Laat het water daarom eerst een beetje afkoelen. Voor een lekkere smaak en omdat het goed is, kun je nog wat honing toevoegen aan je citroenwater.

 

 

5. Ui en knoflook tegen een verstopte neus

Je hebt het vast wel eens gehoord, omdat het een tip van oma is. Zet een doorgesneden ui naast je bed en voelt direct verlichting. Dat geldt ook voor knoflook. Geen zin om ’s nachts een ui naast je bed te leggen? Het kan ook helpen om een ui te schillen en te snijden. De stoffen die in uien zitten en ervoor zorgen dat je ogen gaan tranen, zorgen er ook voor dat de slijm in je neus loskomt.

Kun je echt niet tegen de geur van uien en knoflook? Neem dan een wattenbolletje en sprenkel hierop een beetje pepermunt etherische olie.

 

6. Neusslijmvlies vochtig maken

Het belangrijkste bij een verstopte neus is het bevochtigen van het neusslijmvlies. Is het neusslijmvlies namelijk vochtig dan lost het slijm zich sneller op. Heb je geen zin om te stomen en heb je thuis een bad? Ga dan in een redelijk warm bad zitten en adem de warme dampen diep in. Doe bij voorkeur iets van zeezout, pepermunt of tijm in het bad, zodat de dampen die je inademt goed hun werk kunnen doen. Je hoeft hiervoor geen essentiële olie te gebruiken. Koop biologische thee en doe deze in het bad. Blijf niet langer dan 10 – 20 minuten in bad zitten.

Let op: ga niet in bad zitten als je last hebt van een hoge bloeddruk of koorts. Een bad is dan namelijk een extra belasting voor je lichaam.

Een andere manier om je neusslijmvlies vochtig te maken is door gebruik te maken van een neusspray met zoutoplossing. Dit kun je zelf maken, maar is ook gewoon bij de drogist te koop.

 

 

Verstopte neus door het gebruik van neusspray

Niet alleen een virus of allergie kan voor een verstopte neus zorgen. Gebruik je geregeld een neusspray met daarin oxymetazoline of xylometazoline dan zul je direct na gebruik verlichting merken. Dat komt omdat deze stoffen de zwelling in je neus af laten nemen. Dit houdt een aantal uren aan. Toch is het raadzaam om neussprays niet langer dan een week achter elkaar te gebruiken.

De reden? Als je neusspray langer dan een week gebruikt, dan went je lichaam eraan. Het gevolg is dat je weer sneller last hebt van zwellingen in je neus. Hierdoor kom je al snel in een cirkel terecht: je neus is weer sneller verstopt, je grijpt naar de neusspray, deze werkt steeds minder lang, je grijpt weer naar de neusspray enz. De kans dat je lichaam ‘verslaafd’ raakt is groot. De enige remedie daarbij is: compleet stoppen met het gebruik van neusspray.

 

Wanneer naar de dokter met een verstopte neus?

In principe ben je binnen een week af van je verstopte neus. Mocht het na een week nog niet over zijn, dan is het handig om contact op te nemen met je dokter. Dat geldt ook als je andere klachten krijgt zoals koorts, of pijn in de bijholtes. In dat geval is het raadzaam om even de dokter te raadplegen.

 

Wat doe jij om van een verstopte neus af te komen?

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in