boek je vakantie bij de ANWB

In een nieuwe reeks vertelt Lindsey over haar avonturen als stewardess. Je maakt nogal eens wat mee tijdens een vlucht van hilarisch tot ernstig. Van passagiers die je nooit meer vergeet tot situaties die je liever niet mee had willen maken. Vandaag geeft Lindsey tips over inpakken en bagage in het algemeen (deel 1)

Inhoud

Wie is Lindsey?

Ik ben Lindsey (37) en reeds 15 jaar in een relatie met Geert (44) Samen hebben we 3 leuke kinderen van 5-7-9 jaar. We hebben elkaar leren kennen in Gent en in 2008 zeiden we België vaarwel om aan een nieuw avontuur te beginnen met een nieuwe job in de luchtvaart als steward en stewardess. We hebben samen in Zweden en Sicilië gewoond en ondertussen wonen we met ons gezin al 10 jaar in Tenerife. Na 13 jaar in de luchtvaart hebben we een collectie aan leuke, grappige en gekke verhalen vergaard. Zelf houden we van avontuurlijke reizen met onze 3 wereld kinderen en delen we graag leuke tips over reizen.

 

 

Avonturen van een stewardess: tips inpakken en bagage

Als je op reis gaat wil je de juiste spullen meenemen. Dus niet te veel, maar ook niet te weinig. En wie kan daar beter tips over geven dan een stewardess zelf?

Ik krijg soms vragen over inpakken en bagage. Deze tips zijn voor backpacken,  maar kunnen ook op koffers toegepast worden.

Backpacken houd zoveel in als alleen het hoognodige meenemen. (Bij koffers kun je vaak extra dingen meenemen.) Er wordt dus heel goed nagedacht wat hebben we echt nodig hebben voor de trip.

We maken een lijst met dingen die je dagelijks nodig hebt.

 • Tandenborstels
 • Tube tandpasta
 • Een kam
 • Een klein tasje verzorgingsproducten/basis make-up.

Naar Thailand reizen en liters shampoo, douchegel en zonnemelk meenemen heeft echt geen zin. Je vindt er overal een 7/11 winkel die voor een paar € producten heeft in alle geuren en kleuren. Bovendien is het daar vele malen goedkoper dan in Europa. Ik koop daarom altijd bij aankomst een fles van elk en tegen het einde van de reis is die op of laat ik de rest achter in het hotel/hostel.

Als de basis dingen klaar liggen ga je over tot kleding en schoenen. Kies eerst de schoenen! Een paar degelijke stap schoenen en een paar sandalen die waterbestendig zijn. Ons gezin draagt het liefst Birkenstock rubberen sandalen. Lekker open en luchtig aan de voet, kan tegen water en zand. Je kunt ermee onder de douche, wegen niks en hebben een voorgevormde binnenzool. Bovendien springen ze terug in vorm al zitten ze 2 dagen dubbel gevouwen in je rugzak. Maar teenslippers kunnen  natuurlijk ook.

 

Kleding en schoenen kiezen

Daarna kiezen we de kleding. Hiervoor kijken we naar het weer en of we moeten opletten met insecten. Ik zoek kleding uit waarvan ik denk: ‘Dit shirt, daar kan onze dochter na de zomer niet meer in…’ of ‘Deze short van zoonlief heeft een vlek die er niet meer uitgaat en doet hij enkel nog aan om in te spelen.’ Heb ik zulke kleding niet, dan kies ik iets anders. Ik leg alles klaar en tel altijd voor 7 dagen ook al gaan we 3 weken.

De eerste outfit is: vertrekken en aankomen. De kleding waarmee je vertrekt en het vliegtuig opstapt moet comfortabel en praktisch zijn. Hoge hakken zijn mooi, maar gaan knellen in het vliegtuig. Sandalen zijn zomers, maar dan heb je gegarandeerd 12 uur lang koude voeten 12 uur. Ook in het vliegtuig kan het frisser zijn dan je verwacht. Tenslotte zit je in een metalen buis op 11-12km hoogte waar de buiten temperatuur -55*c is. De temperatuur regelen in de cabine is niet altijd evident. De een heeft het te koud de ander te warm. Kleed je dus best ook in laagjes, die je naar behoefte aan en uit kunt trekken.

Onze kinderen hebben regelmatig gevlogen in hun pyjama’s en dan vooral op avond- of nachtvluchten. Zoek dan een reserve outfit uit voor in het vliegtuig, die pak je dan in je tas in die meegaat als handbagage. Een ongeluk is zo gebeurt en een kind dat overgeeft op je schoot ook.

Daarnaast zoek je nog 5 outfits uit die je met elkaar kunt combineren. Ook al ga je naar Sri Lanka en voorspellen ze 35*c neem altijd een trui met lange mouwen en een lange broek mee. Ook onmisbaar: een lichte regenjas die je kunt oprollen tot een bolletje en een T-shirt met lange mouwen. Desnoods neem je die als extraatje mee naast de gewone outfits.

Zijn er bij zonsopgang en zonsondergang muggen? Draag dan die lange broek en het lange T-shirt. Zijn de muggen weer weg? Dan kan deze kleding weer uit. De volgende dag kun je het setje gewoon opnieuw een uurtje aan doen.

Overdag 35 graden en ‘s avonds 28 graden is toch 7graden verschil, op het eerste gezicht niet veel verschil. Maar je zou ervan versteld staan: je voelt dit verschil echt wel. Vooral na een drukke dag. Misschien nog half nat en moet van het zwemmen in zee kun je het als snel koud krijgen. Vandaar dus de tip van de trui. Doe deze aan tot je terug bent opgewarmd. Deze kun je ook gewoon elke dag opnieuw dragen (voor een week of iets langer).

Ondergoed: neem enkele mee, net als een aantal bikini’s, badpakken en zwemshorts! Ze voelen frisser aan en mogen nat worden. Je kunt ze gemakkelijk verwisselen op het strand voor een droge bikini en ‘s avonds spoel je ze uit onder de douche. Hang ze aan een lijn en ‘s morgens zijn de kledingstukken droog en opnieuw klaar voor gebruik!

Kinderen kunnen perfect een hele dag in zwemshort rondlopen. Doe er een T-shirt boven en niemand ziet het verschil. Meisjes kunnen een badpak aan met een rok of short erbij.

Neem voor iedereen een UV beschermd shirt mee waar ze ook mee kunnen zwemmen. Een aantal sokken, een pyjama (neem voor de kids 2 mee in het geval ze een ongelukje hebben) en klaar.

Avonturen van een stewardess tips inpakken en bagage 1

 

Extra spullen mee als bagage

Ga dan verder met de extra spullen. Denk daarbij aan

 • Een petje
 • Zonnebril
 • Reishaddoek (dun, licht en neemt vocht goed op maar droogt ook makkelijk. Deze gebruik je als strandhanddoek, om de kids een kamp mee te laten bouwen, als dekentje…)
 • Een EHBO kit (klein)
 • Oplader voor Gsm en reisstekker
 • medicatie
 • Belangrijke papieren (paspoort, reisverzekering, een lijst met noodnummers of belangrijke contacten, vliegtickets en andere belangrijke papieren)

Extra tip die ik mee wil geven: kijk na of je paspoort nog minstens 6 maanden geldig is!!!

Zoek het nummer en adres op van je ambassade of consulaat en kijk hoe ver deze van je verblijfplaats is. Maak een lijst van belangrijke nummers zoals kaart stop, bank, contact van familie/vrienden voor geval je hen moet bereiken (en je de telefoon kwijt bent). Scan al je documenten in en e-mail ze naar jezelf.

Wordt je ooit bestolen of verlies je al je spullen dan kun je altijd op de ambassade of in je hotel op internet een kopie van al je documenten printen voordat je naar de politie gaat om aangifte te doen. Het is een kleine moeite maar het bespaart je veel zorgen als je gewoon van alles een kopie hebt. Leg maar eens uit bij de politie die gebrekkig Engels spreekt wie je bent en wat er gebeurt is zonder dat je kan bewijzen wie je eigenlijk wel bent. Een kopie van je paspoort, vliegticket, enz… is daarbij een enorme hulp!

 

Inpakken van de bagage

Leg al je spullen klaar, neem er een foto van en pak dan alles in. Er bestaan genoeg YouTube video’s waar ze je leren hoe kleding het best op te vouwen. Hou je liever van oprollen of Marie Kondo stijl dat hangt van jezelf af.

Je koffer is nu ingepakt en aan de hand van de foto kan je makkelijk zien wat je hebt ingepakt zonder opnieuw uit te moeten pakken om nog eens te controleren of je dat UV-shirt wel mee hebt of niet.

Zie zo, je bent klaar om te vertrekken!

 

Tips om overgewicht van bagage te voorkomen

Ga je 3 weken dan kijk je gewoon op je bestemming om eens een wasje te doen. Ik heb altijd een koord en wasknijpers mee en was strips (kan je kopen online of in elke outdoor store ) om zo nu en dan iets met de hand uit te wassen. Maar bijna alle hotels hebben tegen betaling een was service. In Azië kan je ook gewoon je kleding naar een wassalon brengen. Je betaalt per kilo en tegen de avond ga je de was weer ophalen: schoon en gestreken. Geloof mij het is die 10€ om te laten wassen echt waard.

Zeker als je daarmee extra ingecheckte bagage, overgewicht in de koffer en veel stress kunt besparen. Ik laat trouwens alles wassen voor we terug naar huis gaan zo kan ik thuis alles direct mooi wegsteken en heb ik niet nog de stress van een hoop vuile was. (TIP voor mensen die een hekel hebben aan vakantiewas doen!)

Deze manier van inpakken en bagage klaar zetten kun je ook toepassen voor andere vakanties. Je past gewoon je kleding aan de bestemming aan. Ga je maar voor een week op vakantie? Dan hoef je zelfs niks te wassen en kan je een extra avond outfit meenemen.

Op deze foto zie je de kleding voor 3 kinderen en 10 dagen Mallorca. Voor de dochter had ik ook 2 extra jurkjes mee. Alles paste mooi in de koffer, hun teenslippers zaten vooraan in de koffer en hun stap schoenen hadden ze aan voor vertrek. De kleding naast de koffer is de kleding waarmee ze het vliegtuig instappen op weg naar de vakantiebestemming. Hun tandenborstels en toilet spullen zaten in in onze koffers ze hadden elk 2 zwembroeken mee.

Avonturen van een stewardess tips inpakken en bagage

 

Volgende keer geef ik je extra tips voor je bagage en wat je kunt doen met kleding die je mee hebt genomen, maar niet meer zo mooi is. plus ik geef tips voor het inpakken van de rugzak van je kind.

Tot de volgende keer met nieuwe avonturen van een stewardess!

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in