boek je vakantie bij de ANWB

Kijk jij ook elke maand tegen je menstruatie op vanwege de hevige pijnen? Weet jij ook niet waar je het moet zoeken van de pijn? Heb jij last van hevige menstruatiepijnen? Probeer het dan eens met deze kruidenthee. Verschillende kruiden helpen bij hevige ongesteldheidspijn.

 

Inhoud

Menstruatiepijn: 1 op de 5 vrouwen heeft er last van

Door alle onbegrip, vooral op de werkvloer kan het al snel aanvoelen alsof je de enige bent die elke maand ‘feest’ heeft. Het is een schrale troost, maar wist je dat maar liefst 1 op de 5 vrouwen last heeft van hevige pijn als ze ongesteld is? Grote kans dus dat je in je directe omgeving, zoals familie, school of werk collega’s hebt die net als jij elke maand pijn hebben. Vooral pubers en vrouwen in de leeftijd 35 – 55 jaar hebben hier bijzonder vaak en veel last van.

 

Last van hevige menstruatiepijnen? Probeer het dan eens met deze kruidenthee

Misschien heb je al van alles en nog wat uitgeprobeerd of ben je juist aan het begin van je zoektocht. Vaak wordt de oplossing gezocht in medicatie of chemische oplossingen. Dat is echter helemaal niet nodig, want menstruatiepijn kun je heel goed aanpakken met natuurlijke middelen. In dit geval kruiden, om precies te zijn kruidenthee. Hieronder vind je verschillende kruiden die je ongesteldheidspijn kunnen verlichten.

Let op: alhoewel het hier om natuurlijke middelen gaat, kunnen deze ook bijwerkingen hebben. Let dus goed op als je medicijnen gebruikt!

 

1. Duizendblad

De absolute topper onder kruiden geschikt voor vrouwen in het algemeen en bij menstruatiepijn is duizendblad. Dit kruid wordt al duizenden jaren gebruikt om krampen en bloedingen te verminderen. De bladoliën zorgen ervoor dat buikpijn en krampen verminderen. De stof salicylzuur in duizendblad is vergelijkbaar met aspirine en werkt pijnstillend. Je kunt het als thee drinken of gebruiken in bad!

 

2. Zilverschoon

Een ander kruid dat je in je kast wil hebben tijdens je periode is zilverschoon. Het kruid kan gebruikt worden bij ontstekingen, maar biedt ook verlichting als je last hebt van menstruatiekrampen. Heb je tijdens je periode ook last van diarree? Ook dan helpt zilverschoon. Voor krampen zet je een kopje kokend water en voeg je er een theelepel zilverschoon blaadjes aan toe. Even 10 minuten laten trekken je kruidenthee is klaar.

 

3. Monnikspeper

Heb jij net voor en tijdens je periode last van moodswings? Wordt jij een echt PMS monster? De meeste vrouwen kennen het premenstrueel syndroom wel en hebben hier ook last van. Overigens heb je hier niet alleen zelf last van, maar je omgeving ook. Vooral partners moeten het daarbij geregeld ontgelden.

Gelukkig is er een oplossing voor in de vorm van een kruid met de naam monnikspeper. Dit geneeskrachtige kruid remt de productie van prolactine, de stof die verantwoordelijk is voor pijnlijke en gespannen borsten rondom je ongesteldheid.

Duitse onderzoeken hebben uitgewezen dat monnikspeper de hormonale balans ondersteunt en zorgt voor een regelmatige en evenwichtige menstruatie met veel minder krampen en pijn.

 

4. Vrouwenmantel

De naam verklapt het eigenlijk al, maar voor jou als vrouw is vrouwenmantel onmisbaar. Vrouwenmantel staat er vooral bekend om dat het helpt als je last hebt van hevige bloedingen. Overigens helpt het ook om krampen te verlichten en laat dat nou precies hetgeen zijn waar je maandelijks zo veel last van hebt.

 

 

 

5. IJzerhard

IJzerhard is een veelzijdig kruid dat in eerste instantie vooral ingezet wordt tegen verkoudheid.  Gebruik je ijzerhard als thee? Dan biedt het kruid verlichting bij menstruatiekrampen. Drink je de thee regelmatig? Dan kan het ervoor zorgen dat je een regelmatige cyclus krijgt. Ideaal dus als je cyclus onregelmatig is.

 

6. Wolfspoot

Waarschuwing vooraf: gebruik wolfspoot NOOIT zonder overleg met je arts! Het kruid kan namelijk nare bijwerkingen hebben, vooral als je last hebt van je schildklier! Bovendien niet geschikt als je zwanger bent, borstvoeding geeft en niet voor kinderen gebruiken.

Wolfspoot zorgt in eerste instantie voor verlichting als je gespannen en pijnlijke borsten rondom je menstruatie hebt. Dat komt omdat bepaalde stoffen in het kruid net als bij monnikspeper zorgen voor een verminderde productie van prolactine. Een stof die noodzakelijk is, maar bij een te hoog gehalte voor onvruchtbaarheid kan zorgen. Heb je te weinig prolactine? Dan kan het de melkproductie tijdens de borstvoeding beïnvloeden.

Los een halve theelepel gedroogd wolfspoot kruid op in 200 – 300 ml koken water. Laat 10 minuten trekken en drink de thee op. Maximaal 1 kopje per dag!

 

7. Brandnetel

Als je een echte krachtpatser onder de kruiden zoekt, dan is de kans groot dat je brandnetel overal en nergens tegenkomt. En terecht! Want brandnetel heeft onwijs veel geneeskrachtige eigenschappen. Het kruid zorgt voor vochtafdrijving, een probleem waar veel menstruerende vrouwen last van hebben. Je kunt deze thee naar hartenlust drinken, maar zorg er dan wel voor dat je ernaast ook voldoende water drinkt.

 

 

Kruidenthee mix voor PMS klachten

Heb je echt pijn of last voor je ongesteldheid, het zogenaamde PMS syndroom? Dan wil je er zo snel mogelijk vanaf. Je kunt bovenstaande kruiden los gebruiken of je maakt onderstaande mix die je kunt drinken.

 

Benodigdheden

30 gram ijzerhard

30 gram vrouwenmantel

20 gram brandnetel

20 gram lavendel

20 gram kamille

 

Goed met elkaar mengen en twee theelepels aan een kopje heet water toevoegen. Drink maximaal 1 kopje per dag. Om PMS klachten te voorkomen begin je met het drinken halverwege je cyclus en ga je door tot de eerste dag van je menstruatie. Je kunt ook onderstaande capsules nemen. Hier zit onder andere monnikspeper en vrouwenmantel in.

Kruidenthee mix voor menstruatiepijn

Weet jij niet waar je het moet zoeken van de pijn als je weer eens ongesteld bent? Probeer het dan eens met onderstaande kruidenmix.

 

Benodigdheden

25 gram vrouwenmantel

25 gram ganzerik/vijfvingerkruid

25 gram brandnetel

25 gram salie

25 gram duizendblad

15 gram ijzerhard

15 gram herderstasje

15 gram frambozenblaadjes

15 gram wilgenschors

15 gram pepermunt

 

De thee smaakt dankzij de toevoeging van pepermunt en frambozenblad ook nog eens hartstikke lekker. Dat is mooi meegenomen, want de meeste kruiden uit bovenstaande lijst zijn niet lekker als je deze ongemengd drinkt.

Heb jij wel eens bovenstaande kruiden uitgeprobeerd in de strijd tegen menstruatieklachten?

 

 

Dokteronline.com

2 REACTIES

  1. Nee nog nooit, terwijl ik er wel veel last van heb. Dus heel erg bedankt voor de tip!! Kruiden theetjes zijn altijd fijn en als deze helpen met de pijn ben ik blij 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in