Voor veel mensen zijn de zorgkosten een grote kostenpost die maandelijks of jaarlijks terugkomt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te besparen op de zorgkosten. En daar valt het opschroeven van het eigen risico NIET onder. Hoe je dan wel bespaart? Besparen op zorgverzekering doe je zo.
Inhoud
Zorgverzekering is verplicht
In tegenstelling tot landen als Amerika is het hebben van een zorgverzekering voor elke ingezetene van dit land verplicht. Het gaat daarbij om een basisverzekering, waarmee zorg uit het basispakket gedekt is. De overheid bepaalt wat er in het basispakket zit, maar in principe worden hieruit de huisarts, psychiater en de apotheek betaalt.
De basisverzekering geldt ook voor kinderen. Het is belangrijk maximaal vier maanden na de geboorte van je kind een basisverzekering af te sluiten. Tot je kind 18 jaar oud is hoef je echter geen verzekeringspremie of eigen risico te betalen.
Besparen op zorgverzekering doe je zo
Elk jaar worden de kosten voor de zorgverzekering verhoogd. Dat zorgt in veel huishoudens voor hoofdpijn. Niet zo gek, want de bedragen die je maandelijks moet betalen kunnen flink in de papieren lopen. Alhoewel een zorgverzekering duur is zijn er diverse tips om te besparen op deze kosten.
Zorgverzekering: elk jaar overstappen loont
Wist je dat het loont als je elk jaar de verschillende zorgverzekeringen met elkaar vergelijkt? Vergelijk de verzekering voor elk gezinslid individueel, want soms is het voordeliger om iedereen bij een andere maatschappij onder te brengen. Zo zijn er diverse zorgverzekeringen die gunstig zijn voor jongeren en andere verzekeringen die een uitgebreide dekking hebben.
Afhankelijk van je eigen wensen en eisen kun je een verzekering kiezen die het beste bij je past. Vergeet daarbij niet om de kleine lettertjes te lezen en onderstaande extra tips mee te nemen in je uiteindelijke beslissing voordat je gaat overstappen.
Je mag elk jaar tussen 12 november en 31 december overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Omdat het uitzoeken van de beste en meest goedkope zorgverzekering nogal wat werk kan zijn, is het verstandig hier al vroeg genoeg mee te beginnen. Ook kan het handig zijn om gebruik te maken van een vergelijkingssite.
Eigen risico zorgverzekering
Veel mensen denken dat het een grote besparing oplevert als je je eigen risico verhoogd. Een hoger eigen risico lijkt voor veel mensen die weinig ziek worden een makkelijke keuze. Toch is het niet verstandig om het eigen risico te verhogen. Het verplichte eigen risico is 385 euro. Je kunt dit verhogen naar maximaal 800 zo veel euro.
Als je kijkt naar de maandelijkse kosten neemt de maandelijkse premie af als je kiest voor een hoger risico. Vaak gaat het om een paar euro’s. Wil je echt besparen? Verhoog je eigen risico dan in elk geval niet, tenzij je een reservepotje achter de hand hebt voor gemaakte zorgkosten.
Hoezo het verhogen van het eigen risico geen besparing oplevert? Heel simpel. Ook al heb je jarenlang de dokter niet nodig, op het moment dat je bijvoorbeeld een ongeluk krijgt of in het ziekenhuis terechtkomt, zul je eerst alle kosten tot het maximale eigen risico uit eigen zak moeten betalen. In een normaal geval betaal je dus maximaal 385 euro. Is je eigen risico 800 zo veel euro, dan moet je dus eerst dit bedrag uit eigen zak betalen voordat er iets vergoed wordt.
Zoals je ziet gaat het nu ineens om een verschil van een paar honderd euro die je dan ineens op tafel moet leggen. Dus is het voordeliger om elke maand een paar euro extra te betalen en geen risico te lopen. Je hebt helaas nooit de garantie dat je niets overkomt of dat je gezond blijft.
Aanvullende verzekering kiezen
Voor veel mensen ontstaat bij het kiezen van de aanvullende verzekeringen grote verwarring. Niet zo gek, want de verzekeraars zijn wat dat betreft zeker niet transparant te noemen. Wat aanvullingen betreft moet je dus heel nauwkeurig te werk gaan om optimaal te besparen. Zet vooraf dus eerst goed op een rijtje wat je zeker weten aan zorgkosten nodig gaat hebben. Als je last hebt van schouders en nek is het verstandig om te kijken naar fysio. Dit geldt ook voor een bril of de tandarts.
Tandarts: wel of niet verzekeren
Tandartskosten vallen onder de aanvullende verzekering. Helaas is het vaak wel zo dat een aanvullende verzekering voor de tandarts vaak helemaal niet zo gunstig is als het lijkt. Dat komt omdat voor de tandartskosten een maximum vergoed wordt. Daarnaast is het vaak zo dat behandelingen alleen tot een bepaald percentage vergoed wordt, terwijl je wel tien(tallen) euro’s meer kwijt bent aan zorgpremie per maand.
Voor het afsluiten van een aanvullende verzekering tandartskosten is het dus goed om te kijken wat je nodig hebt. Online vind je de tarieven die een tandarts mag hanteren voor bepaalde werkzaamheden. Als je 1 – 2 gaatjes hebt en een halfjaarlijkse controle wil doen dan is het in de meeste gevallen voordeliger om dit uit eigen zak te betalen in plaats van een aanvullende verzekering af te sluiten. Bovendien geldt vaak een maximale vergoeding en dan moet je sowieso zelf betalen.
Om te kijken of je deze aanvulling nodig hebt kun je kijken naar de kosten en percentages die vergoed worden. Kijk naar de extra kosten die deze verzekering met zich meebrengt. En vergelijk dit met de werkelijk te verwachten tandartskosten.
Beugel en orthodondist verzekering
Wat hierboven beschreven is voor de tandarts geldt niet helemaal voor een beugel en orthodontist. De kosten voor een beugel kunnen al snel oplopen tot een paar duizend euro. Toch kun je ook hier besparen op de kosten voor de zorgverzekering als je alle maatschappijen goed met elkaar vergelijkt. Houdt er ook rekening mee dat de kosten die een verzekering betaald enorm kunnen verschillen, net als de wachttijden.
Alhoewel de basisverzekering voor jongeren gratis is, vallen de kosten voor een beugel hier niet onder. Deze zul je dus wel zelf moeten betalen. Hier wordt alleen vanaf geweken als er een medische reden is waarom je kind niet zonder beugel kan (dit heeft te maken met genetische afwijkingen bijvoorbeeld).
Bril via zorgverzekering of niet
Ben jij een brildrager? Dan zou je de kosten voor een nieuwe bril kunnen verzekeren door een aanvullende verzekering. Helaas blijkt in de praktijk dat de maandelijkse bijdrage voor deze aanvulling vaak hoger ligt dan de kosten voor het zelf aanschaffen van een bril. Zeker als je kijkt naar de aanbiedingen die onder andere bij Hans Anders en bijvoorbeeld Pearle voorbij komen.
Ook hier geldt dus: reken uit wat je per maand extra kwijt bent aan premie (vaak kun je niet alleen een bril als extra aanvulling nemen, maar vallen hier nog verschillende andere zaken onder) en hoeveel er vergoed wordt. Kijk dan naar wat je eigen behoeftes zijn als het op een bril aankomt. Heb je geen hele sterke bril nodig? Maakt het jou niet zo veel uit als je bril geen merk is? Dan is het veelal voordeliger om gewoon een bril op eigen kosten aan te schaffen in plaats van een aanvullende verzekering te nemen.
Tegemoetkoming zorgkosten via zorgtoeslag voor jong en oud
Wat veel mensen ook niet weten is dat zorgtoeslag bestaat. En als mensen hier al vanaf weten dan denken ze dat de zorgtoeslag alleen voor jongeren is. Dat is echter niet waar. Je hebt recht op zorgtoeslag zolang je minder dan 31.138 euro per jaar verdient (dit bedrag kan per jaar verschillen, dus hou hier rekening mee. Heb je een toeslagpartner? Dan mag je samen maximaal 39.979 euro per jaar verdienen. Daarnaast mag je vermogen niet hoger zijn dan 118.479 of als je een partner hebt 149.819 euro.
Het is dus zeker niet zo dat alleen jongeren recht hebben op zorgtoeslag. Als je onder de 2594 euro per maand verdient en minder vermogen hebt kun je dus ook zorgtoeslag aanvragen. De hoogte van het zorgtoeslag hangt wel af van je inkomsten.
Besparen op zorgkosten: zet geld opzij
Omdat het de zorgverzekering niet alles dekt is het verstandig om het totale bedrag aan eigen risico maandelijks opzij te zetten. Dat wil zeggen dat je per persoon probeert ongeveer 30 euro per maand opzij te zetten. Als je niet je hele eigen risico gebruikt voor dat jaar kun je het gespaarde bedrag meenemen naar het volgende jaar.
Natuurlijk is dit niet voor iedereen haalbaar. Om misschien toch wat extra geld te genereren voor eigen gemaakte zorgkosten zou je bijvoorbeeld kleding en speelgoed dat je niet meer gebruikt kunnen verkopen op Marktplaats, Vinted of op Marketplace (via Facebook).
Zo bespaar je op de kosten voor je zorgverzekering
- Elk jaar overstappen
- Vergelijken
- Aanvullende verzekering goed narekenen
- Zorgtoeslag aanvragen
- Extra geld opzij zetten per maand