boek je vakantie bij de ANWB
In de nieuwe serie bijzondere beroepen vertellen lezers welk bijzonder beroep zij hebben. Vandaag in een bijzonder beroep: rijangst instructeur. Een speciale rij instructeur die zich richt op mensen met rijangst.

Inhoud

Kiezen van een beroep dat bij je past

Soms weten mensen als van kinds af aan wat ze willen, anderen ontdekken het pas op latere leeftijd. Daarnaast zijn er ook heel wat mensen die van hun passie of hobby hun werk kunnen maken. En dan heb je nog de groep mensen die per ongeluk tegen iets aan loopt en daar hun beroep van maakt.

Welk beroep je ook kiest: zorg dat je het naar je zin hebt en dat je met plezier je werk kunt doen. Alleen dan is werken geen last meer. En heb je nog niet gevonden wat je graag zou willen doen, blijf zoeken: er komt een dag dat je het beroep dat echt bij je past gevonden hebt.

Vorige week kon je al lezen over Richard die rouw- en uitvaartspecialist is . Deze week is het de beurt aan Anesti die rijangst instructeur is.

 

Rijangst: zo veel mensen hebben er echt last van

Klotsende oksels, zwetende handen, trillende benen bij de gedachte dat je achter het stuur moet kruipen? Een paniekaanval als de routeplanner aangeeft dat je de snelweg op moet? Je bent niet de enige. De schatting is namelijk dat zo’n 1 miljoen Nederlanders last hebben van rijangst of te wel amaxofobie. Waarvan slechts een gedeelte dit durft toe te geven omdat er een taboe op heerst.

Rijangst is het ondergeschoven kindje van de angsten. Men geeft liever toe geen spijker in de muur te kunnen slaan dan dat men toegeeft niet door tunnels durft te rijden. Het goede nieuws is dat er ook iets aan te doen is, als je dat wilt.

 

Over Anesti Bochem

Laat ik me eerst eens voorstellen. Mijn naam is Anesti Bochem en ik verzorg rijangst reductietrainingen.

Mijn passie voor het autorijden en verkeer is begonnen bij het ministerie van defensie. Daar heb ik alle grote rijbewijzen gehaald en meerdere transport opleidingen gevolgd. In 12,5  jaar heb ik nationaal en internationaal gewerkt en ben ik op uitzending geweest. Waar mijn werkzaamheden bestonden uit het vervoeren van high profile personen.

Tijdens het vervoer van high profile personen was er een mogelijkheid  van een  aanslag. Hier heb ik persoonlijk ervaren hoe het is om met angst en onder hoge psychische druk te werken. Tijdens de verschillende gevorderde rij-trainingen en anti-slip-cursussen heb ik geleerd om met angst om te gaan. Daardoor werd ik mede getriggerd om de verdieping te zoeken van (rij)angst.

Na de diensttijd heb ik de opleiding tot rij-instructeur voor de auto en motor afgerond. Tijdens het geven van rijlessen kwam ik ouders tegen die last hadden van rijangst. Dit gevoel kon ik koppelen aan mijn tijd bij defensie.

Hierop heb ik besloten om breinkennis in de vorm van psychologie op te doen, N.L.P master training te volgen en I.E.M.T opleiding te volgen. Die specifieke kennis en ervaring is samengesmolten in één zelf ontwikkeld systeem wat het MASTR systeem heet.

Bijzondere beroepen rijangst instructeur

 

Getuigenissen van mensen die rijangst overwonnen hebben

Hieronder vind je een kleine greep uit situaties die mensen ertoe kunnen bewegen om mij in de arm te nemen. De getuigenissen zijn van klanten zelf.

 

Ongeval

Voor een cliënt uit Venlo (54) was autorijden jarenlang geen probleem. Het rijbewijs haalde ze in 1990 en reisde ze jarenlang door heel Nederland, snelweg op, snelweg af. Betrokken bij een ongeval.

Situatie: we reden een viaduct op, het had gevroren, de weg was glad. Mijn toenmalige partner ging inhalen en de auto begon te schuiven, we sloegen links tegen de vangrail, tolden naar rechts op de rechter vangrail, tolden naar links weer op de linker vangrail en uiteindelijk tolden we weer naar rechts om frontaal op een stilstaande auto op de vluchtstrook tot stilstand te komen. Er waren ruim 20 auto’s betrokken bij deze massale slippartij.

Binnenkort heb ik een sollicitatiegesprek voor een baan waar ik heel veel zin in heb. Het zou mooi zijn als ik zelf over de snelweg naar het gesprek zou kunnen rijden. en over een paar maanden wil ik zonder snelwegangst naar dat gesprek. Mocht ik aangenomen worden voor die nieuwe baan dan zou ik in na de zomer flink kilometers moeten maken om wekelijks naar school te gaan en te werken in de regio op verschillende locaties

Na het volgen van de trainingen kon deze klant weer probleemloos en vooral zonder angst de snelweg op.

 

Zelfvertrouwen

Een cliënt uit Roermond (40) werd ook niet blij van de mededeling dat hij achter het stuur van een auto moest kruipen. Terwijl autorijden een deel van zijn werk is als vertegenwoordiger. Dit zorgde voor enorme lange werktijden omdat de snelweg werd vermeden. Anderhalf uur heen en anderhalf uur terug om naar het werk te komen was op een gegeven moment teveel. De rit duurde over de autosnelweg dertig minuten. Het moest anders! Wat was de situatie: door de hoge druk van presteren werden er tijdens het rijden telefoongesprekken gevoerd, deals gesloten en zelfs vergaderd, allemaal tijdens het rijden. Deze handelingen werd op een gegeven moment teveel en rijangst was geboren.

Na contact te hebben opgenomen met Anesti van Relaxed Driving kwam ik na iedere sessie thuis met waardevolle inzichten en tips. Was het intensief? JA en het heeft mij veel gebracht, ik heb zelfs mijn grenzen verlegd in een speciaal op maat gemaakte slipcursus waarbij ik ook in een kantelsimulator heb gezeten. Nu ben ik enorm blij dat ik deze stap heb genomen en mijn zelfvertrouwen heb teruggekregen.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in