boek je vakantie bij de ANWB

Nieuwsgierig hoe het trouwen er in andere landen aan toe gaat? Ken je de huilende bruid, menselijk tapijt en een kip de trouwdatum laten bepalen? Ooit gehoord van deze bizarre huwelijksrituelen in andere landen? Nee? Lees dan vooral snel verder.

 

Inhoud

Westerse huwelijkstradities

Natuurlijk kennen we allemaal de Westerse rituelen die gepaard gaan met een huwelijk. Meestal wordt een huwelijk vooraf gegaan door een vrijgezellenfeest. Althans, dat is een Nederlands dingetje waar eigenlijk elke bruid en bruidegom naar uitkijken. De bruiloft zelf is voor een ieder in grote lijnen hetzelfde: naar het stadhuis voor de formaliteiten, eventueel inzegening in een kerk, receptie en dan op huwelijksreis. Toch staan ook de gewone Westerse huwelijken bol van de symboliek en rituelen. Dit alles valt echter in het niets bij onderstaande bizarre huwelijksrituelen in andere landen.

Leestip: Zo organiseer je een budget bruiloft om bij weg te dromen

Bizarre huwelijksrituelen in andere landen receptie

Bizarre huwelijksrituelen in andere landen

Laat ik voorop stellen dat ik met dit artikel niemand wil beledigen. Andere landen, andere culturen, andere rituelen. Dat weet ik als geen ander, aangezien ik in verschillende landen gewoond heb. Het woord bizar gebruik ik dan vooral om aan te geven dat sommige huwelijksrituelen bij ons als Westerlingen wellicht buitengewoon over zullen komen. Het is dus absoluut niet mijn bedoeling om iemand te beledigen die er een andere zienswijze of leefwijze op na houdt.

Bekladden van de bruid: een vies vrijgezellenfeestje

Het gaat hier om een huwelijksritueel in Schotland. Waar de meeste bruiden zich voorbereiden en allerlei beautyrituelen uitvoeren om op de grote dag op haar mooist te zijn, ondergaan de bruiden in Schotland het tegenovergestelde. Zij worden letterlijk beklad.

Een paar dagen voor de geplande bruiloft wordt de aanstaande bruid onaangenaam verrast door haar vrienden. Ze wordt behandeld als een stuk afval: rotte eieren worden op de aanstaande bruid gegooid. Dat geldt ook voor allerlei sausjes, verrotte vis, veren en elk ding waarvan de vrienden van de bruid denken dat het de bruid flink kan bekladden. Alsof dit nog niet genoeg is, wordt de bruid vervolgens aan een tak of iets dergelijks gebonden en langs alle openbare pubs en winkels gevoerd.

De gedachte erachter is dat het een goede voorbereiding is op alle vernederingen en moeilijkheden die het aanstaande bruidspaar in hun leven te wachten staan. Overigens is deze traditie langzamerhand ook aan het overwaaien naar de bruidegom, waardoor in veel gevallen zowel de bruid als de bruidegom beklad worden.

 

De huilende bruid

Natuurlijk pinkt iedereen op de bruiloft een traantje weg, vooral de bruid en (schoon) moeder. Toch is er in China, onder de Tujia stam, een heel bizar huwelijksritueel gaande. Dit huwelijksritueel begint een maand voor de bruiloft: de bruid zal een uur lang gaan huilen.

Tien dagen later wordt de aanstaande bruid vergezeld door haar moeder, die meedoet aan het huilen. Tenslotte komen er andere vrouwen bij om samen te huilen. Dit huwelijksritueel is bedoeld om de intelligentie van de aanstaande bruid te testen. Daarnaast vormt het een belangrijk onderdeel om te kijken hoe goed de aanstaande bruid is in het zingen van de zogenaamde ‘huilliedjes’.

 

Opheffen van een vloek door met een boom of afgod te trouwen

De vrouwen die in India geboren worden, waarvan Mars en Saturnus onder het zevende huis van hun geboorte grafiek staat (het leven van hindoes wordt bepaald en ‘gelezen’ aan de hand van astrologie), worden gezien als zijnde vervloekt. Deze vrouwen zouden de dood van hun echtgenoot veroorzaken als ze zich niet aan een strikt huwelijksritueel  houden. Deze vrouwen moeten namelijk eerst met een boom of een zilveren/gouden afgod trouwen. Het huwelijk wordt snel weer ontboden. Als de vrouw dan trouwt met de bruidegom moet de boom of afgod vernietigd worden.

 

Bizarre huwelijksrituelen in andere landen boom trouwen

 

Servies kapot gooien

Dit huwelijksritueel zal velen wel bekend voorkomen. In Duitsland wordt servies en glas kapot gegooid door de bruiloftsgasten. De bedoeling is dan dat het nieuwbakken echtpaar samen de rommel op gaat ruimen. De achterliggende gedachte hierbij is dat het de band tussen de nieuwe echtelieden verstevigd. Tegelijkertijd is het ook een waarschuwing dat ze onder alle moeilijke omstandigheden samen moeten blijven werken.

Deze traditie komt je ook in Griekenland tegen: Grieken gooien bij een huwelijk de borden kapot op de vloer, omdat dit geluk zou brengen.

 

 Het beschieten van de bruid a la Cupido

Cupido heeft met zijn pijl in het hart geschoten en nu is het dan zo ver dat het gelukkige paar elkaar eeuwige trouw beloofd. Dat gebeurd echter niet voordat de bruidegom geschoten heeft met een heuse pijl en boog. Een bizar huwelijksritueel dat het eerder beschreven ritueel uit Schotland overtreft.

In de Yugur traditie (een kleine etnische minderheid in China) schiet de bruidegom drie pijlen op de bruid. Gelukkig zijn de pijlen stomp en niet voorzien van een punt! De pijlen worden na het schieten aan de bruidegom teruggegeven, die de pijlen vervolgens breekt. Ook de boog wordt gebroken. Dit huwelijksritueel garandeert een leven lang liefde voor elkaar. Dus toch romantiek a la Cupido…

 

Houd het ‘even’ in

Een zeer bizar huwelijksritueel vind je in de Tidong gemeenschap in Sandakan, Sabah, Maleisië. Daar mogen zowel de bruid als de bruidegom als kersvers echtpaar 3 etmalen lang geen gebruik maken van het toilet. Doen ze dat toch? Dan voorspelt dit weinig goeds en zullen ze pech krijgen.

De pech kan een scheiding veroorzaken, doodgeboren kinderen of onvruchtbaarheid. De familie dient ervoor te zorgen dat dit niet gebeurd door het koppel binnenshuis te houden. Om er zeker van te zijn dat het echtpaar niet naar het toilet hoeft krijgen ze alleen minimale hoeveelheden eten en drinken toegestopt.  Een zeer wrang en sober begin van een huwelijk.

 

Kip bepaald trouwdatum

Waarom zou je zelf je trouwdatum bepalen? Laat het een kip doen! Althans, dat gebeurd onder de Daurin bevolking die in de provincie Heilongjiang, het Chinese binnenland in Mongolië, wonen. De trouwdatum wordt door een kip bepaald.

Dit gaat als volgt: het aanstaande echtpaar slacht een kip en inspecteert de lever. Een goede lever betekend dat ze mogen trouwen, een slechte lever betekend dat er een nieuwe kip geslacht moet worden… Daar zou de Partij van de Dieren al lang een einde aan hebben gemaakt in Nederland.

Het menselijke tapijt

Op de Marquesas Eilanden (Markiezenarchipel), de 14 eilanden van Frans Polynesië, kent men een ander bizar huwelijksritueel. Bij dit huwelijksritueel gaan de familieleden van de bruid, na de huwelijksplechtigheid, op de grond liggen met hun gezicht naar beneden. Ze vormen een lang menselijk tapijt voor het nieuwe echtpaar. Het echtpaar verlaat de receptie door over het menselijke tapijt te lopen.

 

De kale en bespuugde bruid

In navolging van eerder genoemde rituelen waarbij de bruid zwart gemaakt wordt of beschoten met pijl en boog, nu een variant waarbij er op de kale bruid gespuugd wordt. Onder de Masai stam in Kenia wordt het hoofd van de bruid kaalgeschoren en ingesmeerd met olie en vet van een lam! Hierna spuugt haar vader op haar hoofd en borsten. Dit ritueel is bedoelt zodat de bruid veel geluk en voorspoed zal ontvangen in haar leven. Ook mag ze niet meer terugkijken als ze met haar nieuwe echtgenoot op weg naar huis is, anders zal de bruid veranderen in een steen.

Eerst kinderen baren, dan trouwen

In Nederland kiezen veel mensen er vrijwillig voor om pas te trouwen, zodra er kinderen geboren zijn. Dit staat in schril contrast met het feit dat het in sommige landen verboden is om te trouwen zolang er nog geen kinderen geboren zijn.

In het zuiden van Sudan, in Neur, wordt een huwelijk pas officieel bekrachtigd als de vrouw twee kinderen gebaard heeft, bij voorkeur zonen. De vrouw blijft tot aan de geboorte van het eerste kind in het ouderlijke huis wonen. Pas na haar tweede bevalling mag zij haar intrek nemen in het huis van haar echtgenoot. Mocht ze falen in het krijgen van kinderen dan wordt het ‘huwelijk’ ontbonden.

 

De leges voor een huwelijk: 25 rattenstaarten

Als we het dan toch over bizar hebben: in Java moet je de leges voor het bekrachtigen van een huwelijk bij een huwelijksbureau voldoen in rattenstaarten. Ben je niet in staat om 25 rattenstaarten aan de dienstdoende ambtenaar te geven, dan heb je pech. Overigens is een scheiding nog ‘duurder’: hiervoor moet je 40 rattenstaarten meebrengen.

 

Gezocht: dikke bruid!

In het Westen wil elke bruid zo slank mogelijk zijn voor de grote dag. Veel vrouwen volgen allerlei diëten en programma’s om de bruidsjurk in een maatje kleiner aan te kunnen. Dat is echter lang niet overal zo. Op sommige plekken houden ze niet van slanke vrouwen.

Op Mauritius geldt: hoe dikker, hoe mooier. Het gevolg: jonge meisjes worden vanaf de leeftijd van 5 jaar letterlijk vet gemest met melk, couscous, boter, gedroogd fruit en al het eten dat rijk is aan calorieën. Mocht het niet snel genoeg gaan, dan worden de meisjes naar een speciale boerderij gestuurd waar ze extra eten toegestopt krijgen. De achterliggende gedachte? Dik zijn is een teken van voorspoed en gezondheid!  Dus krijgen dikkere meisjes sneller een (rijke) man.

 

Trouwen, ieder doet het op zijn eigen manier

Grote kans dat je bij het lezen van bovenstaande huwelijksrituelen zo nu en dan je wenkbrauw opgetrokken hebt. Niet zo gek, dit zijn hele andere rituelen dan die wij kennen. Toch kan ik het iedereen aanraden om een keer een bruiloft mee te maken waar dingen anders lopen dan je gewend bent. Uiteindelijk trouwt iedereen op zijn of haar eigen manier. Natuurlijk kun je ‘regels’ volgen, maar als jij je 3x om wilt kleden of een bruiloft geeft waarbij iedereen verkleed moet komen, dan is dat je goed recht. Of misschien heb je je eigen tradities wel.

Welk ritueel hierboven beschreven vind je echt heel bizar of te gek voor woorden? 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in