boek je vakantie bij de ANWB

Ben je net als ik dol op het bezoeken van dierentuinen? Is de volgende vakantie al geboekt? Vergeet dan vooral niet te kijken naar de grootste dierentuinen ter wereld op een rijtje. Bezoek bijvoorbeeld de Bronx Zoo of de Zoo in Berlijn.

 

Inhoud

Dieren bewonderen in een dierentuin

Dierentuinen heb je in alle landen, waarbij de ene nog uitgebreider is dan de ander. Afhankelijk van de omstandigheden van een land en het te besteden budget verschillen de dierentuinen onderling heel erg met elkaar. Soms heeft een dierentuin alleen lokale dieren. In een ander geval heeft een land geen dierentuinen, maar eerder wildparken. Vaak genoeg is een dierentuin gewoon een heel mooi, omrasterd park met daarin allerlei dieren van over de hele wereld. In dit artikel neem ik je mee langs de grootste dierentuinen ter wereld, die hier netjes op een rijtje staan.

Leestip: 4 Bijzondere dierentuinen in Nederland

De grootste dierentuinen ter wereld op een rijtje

De meningen of het bezoeken van een dierentuin goed is of niet lopen sterk uiteen. Sommige mensen vinden het niet kunnen dat dieren in gevangenschap gehouden worden. Daar ben ik het deels wel mee eens. Echter hebben veel grote dierentuinen regels opgesteld waar zij zich aan houden.

Hierdoor hebben dieren niet alleen voldoende ruimte, maar heeft het veel weg van hun natuurlijke habitat. Natuurlijk niet te vergelijken met de echte omgeving waar ze vandaan komen. Anderzijds zijn dierentuindieren vaak in gevangenschap geboren, ze weten daarom niet beter. In sommige gevallen betreft het ook dieren die gered zijn en in een dierentuin een veel beter leven hebben dan in de natuur.

 

De Columbus dierentuin en aquarium

De Columbus dierentuin en aquarium is gelegen in het noorden van Columbus, Ohio, de Verenigde Staten. De dierentuin is een non-profit dierentuin, dit betekent dat er geen extra winsten worden gemaakt. Momenteel is de dierentuin ruim 37 ha groot, maar er wordt hard gewerkt aan uitbreiding, zodat er extra leefgebieden aangelegd kunnen worden.

De Columbus dierentuin herbergt momenteel meer dan 5.000 dieren onderverdeeld in 700 verschillende soorten. Alle dieren zijn geplaatst in nagebootste leefwerelden, al naar gelang de regio waar ze vandaan komen. Zoals de naam reeds aangeeft, is het een dierentuin en aquarium. Liefhebbers van de onderwaterwereld komen in deze dierentuin ruimschoots aan hun trekken en kunnen hun hart ophalen aan de mooiste vissen.

Wil je meer wil weten over deze dierentuin? Neem dan een kijkje nemen op hun website. Hier is ook een webcam, waarmee je de de dierentuin online kunt bekijken. Zeer de moeite waard, ook leuk voor kinderen.

San Diego dierentuin

Eén van de grootste dierentuinen ter wereld vind je eveneens in de Verenigde Staten, het gaat in deze om de San Diego dierentuin, gelegen in het zuiden van Californië, in de stad San Diego. De dierentuin is wereldwijd bekend, niet alleen door zijn grote biodiversiteit, maar ook om het feit dat door de gunstige klimatologische en leef omstandigheden, veel dieren in ‘gevangenschap’ succesvol gekweekt worden. Deze dieren worden vervolgens, waar mogelijk, in de natuurlijke leefomgeving uitgezet.

Door het aangename klimaat van Californië leven de meeste dieren in kooien die in de open lucht geplaatst zijn. Dit maakt een wandeling door de dierentuin zeer aangenaam en brengt de mens dichter bij de natuur. Nieuwsgierig geworden? Neem dan snel een digitale kijk in de dierentuin van San Diego.

 

De Bronx dierentuin

Evenals de twee voorgaande dierentuinen is ook de Bronx dierentuin in de Verenigde Staten en wel in New York. De wijk waarin de dierentuin ligt is niet altijd en overal veilig, let hier op bij een eventueel aan deze dierentuin. Uit eigen ervaring kan ik alleen maar zeggen: bezoek de dierentuin als je in New York bent.

In 2001 hebben we een prachtige dag gehad in de Bronx dierentuin. De dierentuin is verdeeld in diverse ‘landen’ en thema’s, zodat een tochtje langs de dieren niet alleen leuk, maar tevens leerrijk is. En eerlijk is eerlijk: we hebben daar hele aparte dieren gezien! Een tocht naar New York te duur? Neem dan een kijkje op de website van de Bronx Zoo.

De grootste dierentuinen ter wereld op een rijtje leeuw

De dierentuin in Toronto

Op de lijst van grootste dierentuinen ter wereld, mag de dierentuin van Toronto, Canada, zeker niet ontbreken. De dierentuin van Toronto is met een oppervlakte van 287 ha zeer uitgestrekt. Verdeeld over de dierentuin leven ongeveer 16.000 dieren. De dieren zijn verdeeld over 7 verschillende geografische regio’s. Je vindt er dieren uit Indo-Maleisië, Afrika, de Amerikas, Tundra Gebied, Australië-Azië, Eurazië en het Canadees Gebied. Een kijkje nemen in Toronto? Check de website.

 

De dierentuin van Moskou

Deze dierentuin is iets dichter bij huis dan de voorgaande dierentuinen. De dierentuin dateert uit 1864 en is niet alleen één van de grootste, maar ook de oudste dierentuinen van Europa. Tussentijds is de dierentuin overigens wel aan de eisen van deze tijd aangepast. De dierentuin van Moskou beschikt over een speciale kinderdierentuin. De dierentuin bestudeert dierengedrag, het voeden en de voortplanting van dieren en fokt zeldzame bedreigde soorten. Meer informatie vind je op de Engelse website van de dierentuin.

 

De dierentuin van Bejing

De dierentuin van Bejing bezet de derde plaats op de lijst van grootste dierentuinen. Helaas ligt de dierentuin niet naast de deur, maar in het verre China. De dierentuin van Bejing heeft de grootste collectie dieren van heel China, met als grootste attractie de reuzenpanda’s. Naast landdieren heeft de dierentuin ruim 500 soorten waterdieren. Dit maakt de dierentuin aantrekkelijk voor aquarium- en zeeliefhebbers. Interesse? Kijk op de Chinese website (kun je wel laten vertalen via Google).

De dierentuin van Berlijn

De dierentuin van Berlijn staat op nr. 2 van grootste dierentuinen ter wereld. Niet zo gek, want de dierentuin beschikt over de grootste collectie diersoorten ter wereld! Er zijn 17.000 dieren, onderverdeeld over ruim 1500 diersoorten! Gelukkig is de dierentuin binnen handbereik, aangezien de dierentuin in Duitsland ligt en reizen naar Duitsland (Berlijn) redelijk betaalbaar is. Een echte aanrader dus. De dierentuin verwierf wereldwijde faam door het ijsbeertje Knut, die helaas in maart 2011 overleden is. Nieuwsgierig geworden? Je kunt de dierentuin bekijken via de website.

De grootste dierentuinen ter wereld op een rijtje beer

Henry Doorly dierentuin

Dit is absoluut de nr. 1 van grootste dierentuinen ter wereld. De dierentuin is gelegen in Noord-Amerika in Ohama, Nebraska. Het is niet verwonderlijk dat de dierentuin op de eerste plaats staat, aangezien de dierentuin de grootste overdekte woestijn, het grootste overdekte moerasgebied en de grootste glazen koepel ter wereld heeft. Dit maakt de dierentuin divers en zeer aantrekkelijk, niet in de laatste plaats voor toeristen. Aangezien Amerika niet bepaald om de hoek ligt, hier is de link naar de website van de dierentuin van Nebraska.

 

Dierentuinen in Nederland

Misschien heeft Nederland niet bepaald de grootste dierentuinen ter wereld, toch kan ik alleen maar zeggen dat de dierentuinen in Nederland zeer zeker de moeite waard zijn. Hierbij valt te denken aan Blijdorp in Rotterdam, Artis in Amsterdam, Burgers Zoo in Arnhem en de dierentuin van Emmen. Dus, heb je geen geld om eerder genoemde dierentuinen te bezoeken? Neem dan eens een kijkje in de verschillende Nederlandse dierentuinen.

Bezoek jij graag dierentuinen en welke dierentuin is jouw favoriet? 

 

 

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in