boek je vakantie bij de ANWB

Steeds meer mensen kiezen voor duurzame mode en kopen tweedehands kleding. Ben jij nog niet overtuigd van het nut om second hand fashion te kopen? Ontdek dan nu 5 redenen waarom ook jij zou moeten kiezen voor preowned mode.

 

Inhoud

Van fast fashion naar duurzame mode

Een aantal jaar geleden werd je nog met de nek aangekeken als je vertelde dat je geen nieuwe kleding koopt, maar kiest voor duurzaam tweedehands. Tweedehands stond toen nog synoniem voor oubollige kleding, iets voor mensen die minder te besteden hebben en muffe afgedragen kledingstukken. Veel mensen kozen daarom liever voor (betaalbare) fast fashion.

Gelukkig is er in de loop der jaren heel wat verandert. Niet in de laatste plaats omdat steeds meer mensen inzien dat onze levensstijl van spullen kopen en als je erop uitgekeken bent weggooien niet de beste optie is voor het milieu. En ineens is het kopen van preowned fashion geen crime meer, maar juist trendy en hip. Talloze winkels spelen hierop in door preowned mode te verkopen naast hun eigen assortiment nieuwe kleding.

 

5 Redenen waarom ook jij zou moeten kiezen voor preowned mode

Het kan natuurlijk zijn dat jij nog niet het nut ziet van het kopen van tweedehands kleding. Daarom vind je hieronder vijf goede redenen waarom ook jij de overstap zou moeten maken van fast fashion naar duurzame mode.

 

1. Tweedehands kleding is duurzaam

Als je kijkt naar de betekenis van het woord duurzaam dan zie je dat dit betekent: ‘geproduceerd of verkregen op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast’. Deze omschrijving past perfect bij de term preowned fashion. Het gaat immers om kleding die al bestaat en waarvoor geen nieuwe grondstoffen (water, olie of bijvoorbeeld wol) nodig zijn voor de productie.

Daarnaast wordt er tonnen aan afval bespaard als je kiest voor een eerder gedragen item. De kledingstukken worden niet weggegooid en als je tweedehands kleding koopt heb je niet te maken met allerlei verpakkingsmateriaal. Dus minder textiel- en verpakkingsafval!

Een belangrijke reden dus om voortaan voor tweedehands te kiezen.

 

2. Preowned fashion is goedkoper dan nieuwe kleding

Voor veel mensen nog steeds een goede reden om geen nieuwe kleding te kopen: tweedehands is nu eenmaal een stuk goedkoper. Vaak wordt gezegd dat goedkoop duurkoop is. In dit geval gaat dit spreekwoord echter niet op. De kleding is dan misschien niet nieuw en een stuk goedkoper, dat doet echter niets af aan de kwaliteit.

Heb je bijvoorbeeld voorkeur voor merken? Dan kun je deze vaak een stuk voordeliger vinden als je kiest voor tweedehands. Dat geldt niet alleen voor merken, maar ook voor designerstukken. Ineens blijken kledingstukken wel haalbaar voor je portemonnee. En hoef je je niet beperken tot twee of drie kledingstukken, maar kun je je hart ophalen aan shoppen naar leuke kleding zonder je schuldig te hoeven voelen.

 

3. Preowned mode is uniek

Als echte fashionista is niets zo vervelend als op een feestje te komen waar blijkt dat iemand precies hetzelfde kledingstuk draagt als jij. Daar gaat je reputatie van trendy geklede vrouw! Dan kun je liever kiezen voor preowned fashion. Grote kans dat je daar unieke en trendy kledingstukken vindt die niemand anders heeft.

Door slim te combineren kun je bovendien je eigen stijl creëren, waardoor je echt uniek gekleed voor de dag komt. En dat is precies hetgeen wat het dragen van secondhand kleding zo bijzonder maakt. In plaats van allemaal met dezelfde kleding rond te lopen kun je je eigen weg inslaan, zonder dat je een modeflater slaat.

5 Redenen waarom ook jij zou moeten kiezen voor preowned mode vintage

4. Tweedehands kleding is gezonder

Misschien krab je je nu even achter je oren, want hoe kan eerder gedragen kleding nu gezonder zijn? Dat heeft alles te maken met het feit dat nieuwe kleding ondergedompeld wordt in chemische gifstoffen die de kleding beschermt. Deze gifstoffen zorgen vooral bij baby’s en mensen met allergie voor hoofdpijn, uitslag of jeuk.

Dit probleem heb je met eerder gedragen kleding niet. Je kunt er in de meeste gevallen vanuitgaan dat de kleding al minimaal 1x gedragen en/of gewassen is. Hierdoor zitten er minder schadelijke gifstoffen tussen de vezels. Dat is vooral heel erg belangrijk als het gaat om baby- en kinderkleding.

 

5. Retro mode is trendy

Misschien zijn niet alle kledingstukken helemaal volgens de laatste mode. Dat is ook helemaal niet erg. Tegenwoordig is het juist hip en trendy om retro fashion te dragen. Vintage kleding zoals oversized truien, crop tops of bijvoorbeeld flaired broeken vind je makkelijker, sneller en bovendien voordeliger als je kiest voor preowned fashion. Voor de echte vintage pareltjes moet je vaak wel wat geduld hebben en vooral tijd om te zoeken en te vergelijken.

 

Gelukkig ben je voor de aanschaf van tweedehands kleding niet meer gebonden aan het bezoeken van een tweedehands winkel. Talloze modeketens bieden tegenwoordig de mogelijkheid om tweekans pareltjes online te shoppen.

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in