boek je vakantie bij de ANWB

De esthetiek van je huis wordt, naast de bescherming tegen allerlei omgevingsgevaren, grotendeels bepaald door de dakbedekking. Is je de huidige dakbedekking aan vervanging toe? Of probeer je de perfecte dakbedekking te vinden voor je nieuwbouw woning? Dan wil je waarschijnlijk weten welke dakbedekkingen de beste opties zijn. Hieronder zetten wij 5 goede opties voor je op een rijtje!

 

Inhoud

1. Normale dakpannen voor het dak

Dakpannen blijven een zeer populaire keuze vanwege de lage kosten en het vermogen om hellende daken te bedekken. Je kunt kiezen voor betonnen dakpannen of voor keramische dakpannen. Welke stijl je kiest, wordt in de eerste plaats bepaald door je beschikbare middelen. Ook de algemene esthetiek die je met je schuine dak wilt bereiken is bepalend. Als je naar de vorm kijkt, kun je kiezen voor holle of platte dakpannen. Dakpannen kun je zelf leggen of je kunt ervoor kiezen om een dakdekker Amsterdam in te huren.

 

2. Leien op het dak

Wil je je schuine dak een wat luxere uitstraling te geven? Dan kun je leisteen kiezen voor je dak. In vergelijking met dakpannen zijn leien een dakbedekkingsmateriaal dat wat gewicht betreft wat lichter is, maar de kosten ervan zijn wel iets hoger. Bovendien kost de installatie van leisteen extra tijd. Je hebt bij leien de mogelijkheid om kunstleien van vezelcement te gebruiken of natuurleien van natuursteen.

 

3. Kies voor een groendak

Hoewel een groendak het meest voorkomt op platte daken, kan het ook zeker op hellende daken worden aangelegd. Het gaat in dit geval om een dak dat is bedekt met vegetatie. Mossen, vetplanten en verschillende soorten kruiden zijn de hoofdbestanddelen van deze groene daken. Ze zijn veel minder zwaar dan andere soorten daken of intensieve groendaken en vergen daarnaast ook aanzienlijk minder onderhoud.

Leestip: Ontdek de voordelen van een sedum dak

 

4. EPDM op het dak

EPDM is een rubber dat ondoordringbaar is voor water en ook zeer weinig onderhoud vergt. De kosten van deze dakbedekking zijn vergelijkbaar met die van bitumen. EPDM biedt een aantal belangrijke voordelen. Zo bezit EPDM een hoge mate van elasticiteit en is daardoor goed bestand tegen vervorming en barsten. Ook is dit materiaal ongelooflijk goed bestand tegen UV-stralen.

 

5. Bitumen als dakbedekking

Bitumen wordt ook wel eens dakleer of dakbedekking genoemd. Bitumen voor platte daken is gemaakt van aardolie en kan in een aantal verschillende kleuren worden gekocht. Het materiaal is redelijk goedkoop, wat een voordeel is. Bitumen wordt verkocht tegen een prijs die iets lager ligt dan die van EPDM, niettemin is de levensduur ervan aanzienlijk korter.

Bitumen wordt meestal door een dakdekker Haarlem in stroken aangebracht en er kunnen één of meerdere lagen zijn. Daarbij kan het materiaal koud of warm worden gelijmd. Het is van vitaal belang dat er een behoorlijke overlapping is tussen de stroken om lekkage te voorkomen. Zelf doen is daarom ook geen optie als je kiest voor bitumen.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in