boek je vakantie bij de ANWB

Een paar weken geleden ben ik naar Kos geweest en wat heb ik genoten. Natuurlijk ook een paar stranden opgezocht. Vandaag deel ik de leukste stranden van Kos met jou. Inclusief tip voor strand op eiland voor de kust van Kos.

 

Inhoud

Kos, een geliefde vakantiebestemming

Alhoewel ik dol ben op Grieks eten, ben ik dit jaar pas voor het eerst naar Griekenland geweest. Wij kozen voor Kos als bestemming. Een kleinschalig eiland dat veel te bieden heeft. Van stranden tot paardrijden tijdens de zonsondergang, je verveelt je hier werkelijk geen seconde. Omdat het een eiland is, is het in trek bij watersporters. Of je nu van zwemmen, duiken of surfen houdt, op Kos kom je gegarandeerd aan je trekken.

 

 

De leukste stranden van Kos

Hieronder vind je de leukste stranden van Kos. Omdat Kos een eiland is heeft het heel veel stranden. Wij wilden niet alleen aan het strand zitten en zwemmen, dus heb ik bij lange na niet alle stranden bezocht. Daarnaast worden bepaalde stranden benoemd als the place to be, maar vond ik persoonlijk andere stranden veel mooier. Om de stranden makkelijk en snel te bereiken kun je het beste gebruik maken van een huurauto van discovercars in Griekenland. Daarmee kun je het hele eiland rond rijden, aangezien Kos geen groot eiland is.

 

De leukste stranden van Kos Kardamena
Genieten op Kardamena Beach de eerste avond na aankomst

Kardamena beach

Wij verbleven in Kardamena en hebben direct de eerste avond (zijn in de middag aangekomen) een leuk plekje gezocht aan het strand van Kardamena. Ik raad je aan om langs de haven te lopen naar achteren. Daar is het water een stuk rustiger. Aan het begin van het strand zijn er veel rotsen in het water en is er meer beweging. In de buurt van de haven zou ik je afraden om te zwemmen.

Kardamena beach begin van het strand

Je vindt hier veel (gratis) ligbedden met parasols. Deze zijn van de restaurants en kun je gebruiken. Soms is consumptie verplicht, soms niet. Eerlijk is eerlijk: ik heb hier niet gezwommen, dat wilde ik op de laatste ochtend doen, maar lukte niet meer vanwege de tijd. Maar zoals gezegd hebben we hier op het strand gezeten om te eten en dat was heerlijk.

De leukste stranden van Kos kardamena strand zonsondergang
Kardamena beach zonsondergang

 

Agios Stefanos

Agios Stefanos staat vooral bekend vanwege het eiland Kastri met daarop een kapelletje. Hier staan ligbedden en parasols. Deze kun je huren per set. Je betaald 10 euro per set en je kunt zo lang blijven als je wilt. Houd er wel rekening mee dat je alleen contant kunt betalen! Het strand is mooi en het water lekker rustig.. Ga je iets verderop, dan zie je dat het water wat meer in beweging is waardoor het daar meer geschikt is voor watersporten zoals surfen.

 

De leukste stranden van Kos Agios Stefanos beach Kastri

Bij Agios Stefanos kun je je prima een paar uur vermaken. Je kunt heerlijk zwemmen of je huurt een waterfiets om het eiland te bezoeken. Houd er bij het zwemmen wel rekening mee dat de ondergrond een beetje vies aanvoelt. Het lijkt net of je op natte houtsnippers loopt. Geen idee wat het was, maar voelde voor mij niet prettig aan. Mijn dochter en ik waren hier maar beperkt in het water. Onderwater was er helaas ook niet veel te zien. Wellicht had ik iets dieper moeten gaan, maar dat heb ik niet gedaan.

De leukste stranden van Kos Agios Stefanos beach

 

Camel beach

Mijn absolute favoriet en een echte aanrader. Camel beach heeft niet alleen een prachtig strand, het uitzicht van bovenaf is spectaculair. Het is een zeer klein strandje, dat bereikbaar is met een steil naar beneden lopend weggetje. Je kunt hier met de auto rijden, maar dat heb ik niet gedaan. Wij zijn lopend naar beneden gegaan en hebben met volle teugen genoten van alles. Het water is heerlijk en rustig. Je kunt best ver de zee ingaan zonder dat het diep wordt.

De leukste stranden van Kos Camel beach zee
Heerlijk rustig water bij Camel Beach Kos

Hier heb ik lange tijd in het water doorgebracht en gezwommen met duikbril op. Er waren best wat vissen in het water. Een kleine groep vissen zwom telkens in mijn buurt. De grootste wilde op een gegeven moment naar mijn vinger zwemmen, maar heeft er toch vanaf gezien. Voor dat moment tenminste… Want niet veel later stond ik rustig in het water en heeft die vis mij in mijn onderbeen gebeten! Van de schrik heb ik gegild en ben ik het water uitgegaan. Daar kwam ik niet meer bij van het lachen. Er was niets te zien van de beet behalve een beetje rood.

De leukste stranden van Kos Camel beach uitzicht van boven
Uitzicht op Camel Beach van bovenaf

Je kunt je hier de hele dag vermaken als je eten en drinken bij je hebt. Als dat niet het geval is kun je de berg oplopen. Bovenaan staan twee restaurants waar je eten kunt bestellen dat je mee kunt nemen. Op het strand huur je ligbedden en parasols voor 10 euro per set.

 

Therma Embros beach

Therma Embros beach staat vooral bekend om de warmwaterbron die hier te vinden is. Het gedeelte van de warmwaterbron is afgeschermd met rotsen. Het hete water stroomt uit de rotsen zo de zee in, maar het eerste gedeelte is zodanig afgezet dat het in dit gedeelte erg warm is. Omdat het een natuurlijke bron is ruikt het hier erg naar zwavel. Hoe dichter je bij de oorsprong komt, hoe heter het water is. Er wordt gezegd dat het water geneeskrachtig is. Als je in het water van de bron hebt gezeten kun je daarna afkoelen in de koudere zee.

De leukste stranden van Kos Therma beach Embros warmwaterbron
De warmwaterbron van Therma Beach Embros

 

Om bij Embros beach te komen moet je een (steile) berg aflopen. Houd er rekening mee dat het geen zandstrand is, maar keien en rotsen heeft. Dit wisten wij niet, waardoor het een stuk lastiger was met in zee gaan. Ik ben niet in de bron zelf geweest, ben er wel doorheen gelopen (heetste stuk) en dat was te merken. Mijn voeten zijn direct verbrand (zagen rood) en moesten in zee gekoeld worden. Ik vond de geur niet aangenaam en het water echt te heet, al is het op veel plekken een stuk aangenamer. Helaas was het erg druk, waardoor ik dit niet uit kon proberen. We zijn er een paar uurtjes gebleven.

De leukste stranden van Kos Therma beach Embros kiezelstrand
Kiezelstrand Therma Beach Embros

Er is verderop een kleine snackbar waar je eten kunt halen. Het aanbod is beperkt, maar een burger voor tussen de middag volstond perfect. De zee is hier een stuk ruwer, maar je kunt er zeker wel zwemmen.

De leukste stranden van Kos Therma beach Embros
Therma Beach Embros snackbar

 

 

Andere stranden van Kos

Zoals gezegd heeft Kos talloze stranden die ik onmogelijk in acht dagen tijd allemaal kon bezoeken. Vooral omdat de kinderen wel van aan het strand zitten houden, maar niet zo snel de zee ingaan. In mijn eentje is er ook niet zoveel aan, al heb ik wel wat tijd in het water doorgebracht. Op veel sites zie je dat Paradise beach de place to be is als je op Kos bent. Wij zijn hier niet echt geweest, wel gekeken, maar eerlijk gezegd viel het een beetje tegen.

De leukste stranden van Kos Mastichari strand
Strand van Mastichari

Andere stranden zoals bij Kos stad, Marmari en bijvoorbeeld Mastachari zijn vooral geschikt om aan watersport te doen. Het water is daar wat onstuimiger, terwijl mijn voorkeur uitgaat naar rustig water. Wel is de zonsondergang in Marmari echt schitterend om te zien. Vooral als je aan het strand bent.

 

Strand bij het eiland Pserimos

Wij hebben op de laatste volledige dag van onze vakantie een 3 island tour gedaan met de boot. Het eerste eiland waar de boot aanlegde was Pserimos. Een schitterende baai met turkoois water. Een heel mooi strand die langzaam afloopt in de zee. In het heldere water zwemmen vissen (dezelfde als die mij in het been gebeten heeft in het water van Camel beach!) die je zelfs zonder duikbril kunt spotten.

De leukste stranden van Kos Pserimos zwemmen
Het bewijs dat ik gezwommen en gedoken heb op Pserimos

Het water is heel kalm en omdat het strand rustig afloopt in zee kun je hier genieten met kleine kinderen. Er zijn diverse restaurants waar je in de schaduw kunt zitten om te genieten van ijskoffie, fris of water. Ook kun je er eten bestellen. Wij waren hier slechts een uurtje, maar wat heb ik genoten in dat ene uur. Had hier het liefst de hele dag door willen brengen in het water.

De leukste stranden van Kos Pserimos beach
Het strand van Pserimos

 

Als je op Kos bent geweest, wat is dan jouw all time favorite strand?

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in