boek je vakantie bij de ANWB

Heb je een hoekje in de kamer waar maar weinig licht komt? Ben je dol op planten? Deze 12 planten hebben weinig licht nodig en geven je kamer wel een warme en vooral groene uitstraling. Ook de perfecte keuze voor de badkamer of op kantoor.

 

Inhoud

Planten en licht

Verreweg de meeste planten hebben in huis gewoon veel licht nodig. Licht zorgt ervoor dat de planten koolstofdioxide en water omzetten in glucose en zuurstof (fotosynthese). Daarnaast zorgt licht in de meeste gevallen ook voor de frisse, groene uitstraling van de bladeren van een plant. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen en zijn diverse planten geschikt om met minder of weinig licht te leven.

 

Deze 12 planten hebben weinig licht nodig

Waarschijnlijk heb je niet overal in huis evenveel licht. Dat is helemaal niet erg, want deze planten groeien perfect met minder licht. Sterker nog, in veel gevallen zorgt een teveel aan licht voor problemen.

1. Calatheas

Calatheas vallen direct op door de bladeren die voorzien zijn van strepen. Dit zorgt ervoor dat de planten echte eyecatchers zijn die in elke kamer opvallen. Alhoewel de planten blikvangers zijn, zet je deze het best op een schaduwrijk plekje.

 

2. Dieffenbachia

Een andere plant die het in de schaduw of een donker hoekje goed doet is de Dieffenbachia. De planten zijn vaak meerkleurig, die ervoor zorgen ze overal eruit springen. Helemaal in een donker hoekje zou ik de plant niet zetten, maar zorg voor beperkte lichtval. LET OP! Deze plant is GIFTIG!

 

3. Dracaena Marginata

Een tropische plant die je perfect in je eigen woonkamer kunt zetten. Laat je niet verleiden door het woord tropisch: deze planten houden namelijk absoluut niet van direct zonlicht. Geef ze liever een plekje op het noorden, zodat er minder direct zonlicht is.

Deze 12 planten hebben weinig licht nodig Dracaena Marginata

4. Graslelie

Deze plant is eigenlijk een must voor ieder huishouden. Het is een bijzonder makkelijke plant, die het ook niet erg vindt om een keer vergeten te worden. Daarnaast kun je haar het beste op een plek zetten waar niet al te veel licht is. Dat gezegd hebbende: ik heb zelf een graslelie in ons terrarium en die staat onder een lamp en doet het daar ook geweldig. Je kunt deze plant dus op verschillende plekken zetten en de plant zal het goed blijven doen. Bonus: deze plant zuivert de lucht!

 

5. Slaapkamergeluk

Slaapkamergeluk staat ook wel bekend als de baard van Mozes. Een plant die direct in het oog springt vanwege de kleine frisgroene blaadjes. De plant doet het goed in een hangpot. Slaapkamergeluk is geschikt voor een ruimte waar er minder (direct) licht is, vandaar ook de naam.

 

6. Varens

Voordat ik deze plant ga bespreken: varens zijn niet de meest makkelijke planten om te houden. Deze planten hebben namelijk een redelijk hoge luchtvochtigheid nodig. Dat betekent dat je geregeld, zeker in de zomer, moet sproeien. Zoek je echter een plant die het goed doet in de schaduw, dan zijn varens een must. Je hebt de keuze uit ruim 2.000 soorten dus er zit vast eentje bij die bij je past.

Deze 12 planten hebben weinig licht nodig varen

 

7. Bromelia

Ook weer een plant die onder tropische planten valt en dus wat meer verzorging nodig heeft. De plant houdt van een vochtige omgeving, waardoor het de perfecte plant is voor de badkamer. De badkamer is ook nog om een andere reden perfect geschikt: vaak zijn badkamers plekken in huis waar minder lichtinval is.

Leestip: planten die geschikt zijn voor de badkamer

Deze 12 planten hebben weinig licht nodig bromelia

8. Lepelplant

Lepelplant of voor de kenners onder ons de Spathiphyllum, is een sterke plant die geschikt is voor mensen die geen groene vingers hebben. Het is niet erg als de plant zo nu en dan vergeten wordt. Of dat je de plant ineens voorziet van een teveel aan water. Zet de plant vooral niet in direct zonlicht, want daar houdt de lepelplant niet van. Bonus: een must voor elke kamer, aangezien de plant in staat is om de lucht te zuiveren.

Deze 12 planten hebben weinig licht nodig Spathyphillum

9. Aglaonema

Misschien lastig om uit te spreken, maar deze plant, die familie is van de meer bekende Aaronskelk,  is de absolute must haves als je een donker hoekje in huis hebt. De plant stelt weinig eisen aan het onderhoud en is daarom perfect geschikt als kantoorplant. LET OP: deze plant is GIFTIG!

 

DEze 12 planten hebben weinig licht nodig aglonema

 

10. Sanseveira

Als je begint met planten en totaal geen groene vingers hebt, dan is de Sanseveira (vrouwentongen) de ideale plant. Je kunt de plant gerust vergeten, zo nu en dan een beetje water is voldoende. De planten doen het zowel in het licht als op een donker plekje goed. Zelf heb ik een Sanseveira in de gang staan en die heeft al maanden amper water gehad. Staat er nog net zo goed bij als in het begin.

Deze 12 planten hebben weinig licht nodig sanseveira

 

11. Aspidistra

De plant staat ook wel bekend als slagersplant. De naam is geen toeval: de plant is niet alleen bijzonder sterk, hij groeit op alle plekken goed. Sterker nog: juist in donkere hoekjes zal de plant het helemaal naar zijn zin hebben.

 

12. Monstera

Een plant die al een tijdje bijzonder populair is, is de Monstera. Deze is in talloze soorten verkrijgbaar, waar ook enige zeer kostbare exemplaren tussen zitten. Laat dit je niet afschrikken, vaak vind je Monstera’s voor een zeer betaalbare prijs bij onder andere Aldi en Lidl. De plant houdt van een vochtige grond, maar mag absoluut niet nat staan. Doet het ook in een donker hoekje in de kamer goed. In plaats van een plant te kopen, kun je een Monstera stekken.

Deze 12 planten hebben weinig licht nodig

 

Welke planten heb jij in je huis?

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in