boek je vakantie bij de ANWB

Wil je zoon of dochter graag verkleed gaan als Mario of Luigi, van Nintendo? Dan kun je een leuk DIY carnaval kostuum Mario of Luigi zelf maken. Zelf een carnaval kostuum maken is niet alleen leuk, het is bovendien veel goedkoper en nog origineler ook. En dit Mario of Luigi pak kan natuurlijk niet alleen voor carnaval gedragen worden, maar ook naar het volgende verkleedpartijtje. Wedden dat veel jongen jaloers zullen worden? DIY  carnavalskostuum: Mario of Luigi (van Nintendo)

Inhoud

Wat is carnaval

Elk jaar wordt carnaval uitbundig gevierd, met name in het zuiden van het land (Limburg) . Maar ook in andere landen zoals Duitsland en Brazilië wordt carnaval groots gevierd. Wat is carnaval, wat is de betekenis en waarom wordt het eigenlijk gevierd.

Carne vale

Het woord carnaval is afgeleid van het Latijnse woord ‘Carne vale’ en betekend letterlijk vaarwel vlees. Dit alles heeft te maken met het ontstaan van carnaval en de betekenis ervan.

Betekenis van carnval en waarom wordt het gevierd

Carnaval is een uitbundige tijd die vooraf gaat aan de voor katholieken belangrijke vastentijd, die traditioneel begint op aswoensdag en duurt tot Pasen. Tijdens carnaval mogen katholieken zich nog eenmaal goed uitleven wat betreft het eten van vlees en het nuttigen van alcohol. Daarna begint met ingang van aswoensdag de vastentijd en mag je principe zes weken lang geen vlees eten en alcohol uit den boze is. Om deze tijd te kunnen overbruggen wordt vooraf nog eens uitbundig  feest gevier waarbij mensen zich verkleden, dansen, uitbundig eten en drinken.

Een volledig historisch verslag over het ontstaan van carnaval door de eeuwen heen, kun je lezen op Wikipedia.

 

Benodigdheden

Blauwe stof (hoeveelheid ligt aan de lengte van je kind; hou de lengte aan x 1,5m breed)

Krantenpapier

Potlood

Schaar

Naaigerei (naaimachine)

Spelden

Rood t-shirt (Mario) of Groen t-shirt (Luigi)

Rode stof of groene stof (een restant)

Klein stukje geel karton of twee grote gele knopen

Een politiepetje (voor een paar Euro te koop)

Schmink

Stevige bruine schoenen

 

DIY carnaval kostuum mario of luigi zelf maken pet

 

 

DIY carnaval kostuum Mario of Luigi zelf maken

 1. Begin met het maken van de broek. Zelf heb ik geen ervaring met naaien, dus ik heb het als volgt gedaan: ik heb mijn zoon opgemeten vanaf voeten tot nek. Vervolgens heb ik krantenpapier aan elkaar geniet tot ik zijn lengte had. Hierop heb ik dan 2x een broek getekend, waarbij ik een goed passende spijkerbroek als uitgangspunt nam. Deze heb ik op het papier gelegd en ruimschoots overgetrokken (in verband met naden en de overall mocht ruim zitten). Een ‘broek’ heb ik zo uitgeknipt, de andere heb ik verlengd (voorkant van de overall) met een flap tot net boven de borsten. Daarna eveneens uitgeknipt en op de stof overgetrokken.
 2. Knip daarna de stof volgens het opgebrachte patroon uit
 3. Leg de delen binnenste buiten op elkaar en zet deze vast met voldoende spelden zodat de delen niet meer los gaan
 4. Laat je zoon de ‘broek’ alvast passen om te kijken of alles naar wens is. Indien niet kun je nu nog aanpassingen plegen door de spelden te verplaatsen. Als alles goed is kun je verder gaan
 5. Naai de broek nu aan elkaar (de broekspijpen) en naai de flap aan de zij- en bovenkant netjes om. Aangezien ik geen naaimachine heb, moest ik alles met de hand doen
 6. Maak van twee repen stof de dragers, waarmee de broek gedragen wordt. Meet vanaf de rug, over de schouder tot de flap aan de voorkant.
 7. Bevestig de dragers zowel aan de achterkant als aan de voorkant
 8. Knip uit het gele karton twee rondjes die je bij wijze van knoop aan de voorkant plakt waar de dragers zijn
 9. Nu is de broek klaar, aan het t-shirt hoef je voor de rest niets te doen
 10. Om de pet van Mario of Luigi te maken heb ik een restant rode stof gebruikt waarmee ik een politiepet van mijn zoon heb bekleed
 11. Als finishing touch knip je een rondje uit, waarin je een grote rode ‘M’ of een groene ‘L’ Dit plak je in het midden voorop de pet

 

 

Je DIY carnaval kostuum Mario of Luigi carnvalskostuu is af. Laat je zoon als eerste zijn rode of groene t-shirt aandoen, vervolgens de broek, de schoenen en dan de pet. Als laatste teken je met zwarte schmink nog een flinke snor.

 

DIY carnaval kostuum Mario of luigi zelf maken

 

Helaas heb ik geen grotere foto tot mijn beschikking, maar ik hoop dat je aan de hand van de beschrijving het DIY carnaval kostuum Mario of Luigi zelf kunt maken.

Dokteronline.com

6 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in