75% van je gasverbruik thuis komt door de verwarming. Wil je besparen op de kosten voor gas? Energie besparen: verwarming in huis optimaal gebruiken. Met deze tips kun je tot 1500 euro per jaar besparen.
Inhoud
Gas de grootste kostenpost op onze energierekening
Wist je dat gas de grootste kostenpost is? Niet zo gek natuurlijk, want in de koude maanden van het jaar maak je gebruik van de verwarming. Nu we ook nog eens massaal thuiswerken staat de verwarming de hele dag aan. Want we willen wel comfortabel werken. Je kunt er voor kiezen om met een plaid om te gaan zitten, maar er zijn makkelijkere manieren om te besparen op de kosten van gas en verwarming.
Leestip: Energie besparen tijdens thuiswerken
Met onderstaande tips kun je per jaar al gauw 1500 euro besparen aan stookkosten. Een mooi bedrag dat je in kunt zetten voor allerlei andere doeleinden. Onder andere om je huis duurzamer te maken. Ook verbeteringen aan de isolatie kunnen met dit geld doorgevoerd worden.
Energie besparen: verwarming in huis
Zoals gezegd kun je én comfortabel wonen én besparen op je energiekosten. Hoe je dat ontdek je nu.
Wat is de beste temperatuur voor elke kamer in huis?
Veel mensen vinden het niet fijn om in de slaapkamer de verwarming aan te zetten. Veel mensen kiezen ervoor om de verwarming in de kamer(s) ernaast aan te zetten, zodat de slaapkamer ongemerkt profiteert van deze warmte. Sommige mensen zetten ook deuren open om zo de ontstane warmte beter te verdelen. Helaas zijn beide opties af te raden.
In beide gevallen moet de verwarming in de kamer ernaast of de kamer met open deur te hard werken, waardoor de gewenste temperatuur nooit bereikt wordt. Een te koude slaapkamer in combinatie met slechte isolatie (bijvoorbeeld enkel glas) kan echter grote gevolgen hebben. Het binnendringende vocht kan plekken aan muren en plafond veroorzaken. Ook schimmelvorming kan ontstaan als de temperatuur in de slaapkamer te laag is en het buiten vochtig en koud is.
Dit is de ideale temperatuur in elke kamer in huis:
Woonkamer: 20 – 22 graden
Badkamer: 20 – 23 graden
Kinderkamer: 20 – 23 graden
Slaapkamer: 15 – 19 graden
Keuken: 18 – 19 graden
Kantoor/werkkamer: 18 – 20 graden (afhankelijk van je werk: complexe werkstukken verlangen een lagere temperatuur, creatieve beroepen juist een hogere temperatuur)
Vloer: 15 – 19 graden
Verwarming optimaal gebruiken
Zet geen meubels voor de verwarming. Hierdoor kan de warmte zich niet goed verdelen, waardoor je meer moet stoken voor een aangename temperatuur. Let er ook op dat de gordijnen niet over de verwarming hangen, want ook daarmee gaat warmte verloren. Hoeveel je moet stoken hangt ook af van de muur achter de verwarming. Als deze niet goed geïsoleerd is gaat er veel warmte verloren. Om dit te voorkomen kun je achter de cv radiatorfolie plaatsen.
Dagelijks kort luchten om te besparen op stookkosten
Dagelijks een aantal keer kort luchten is beter dan één keer langdurig luchten. Zet een paar keer per dag alles tegen elkaar open. Doe dit niet langer dan 5 minuten per keer. Vergeet niet om de radiator gedurende het luchten even uit te zetten, anders slaat deze aan en gaat het juist meer geld kosten. Zie je vocht op je ruiten of spiegels? Dan is er sprake van teveel luchtvochtigheid en moet je direct luchten. Hierdoor voorkom je ook schimmelvorming.
Verwarming ontluchten voor meer warmte
Merk je dat de kamer niet meer goed opwarmt? Moet je de temperatuur steeds hoger zetten om het nog een beetje comfortabel te hebben in huis? Dan is het wellicht tijd om de verwarming te ontluchten. Als er te veel lucht in de radiator zit kan deze niet meer goed verwarmen. Slecht voor je portmonee dus! Het ontluchten is niet moeilijk en kun je heel makkelijk zelf doen. Zie de instructies in de video hieronder
Besparen op energie door verwarming 1 graad lager te zetten
Als je je verwarming slechts 1 graad lager zet, kun je per jaar al heel wat energie besparen. Dat kan zomaar oplopen tot een besparing van 100 euro of meer. Een aanrader dus, zeker als je de verwarming op 21°C zet in plaats van 22°C.
Gordijnen om te besparen op de stookkosten
Het klinkt tegenstrijdig, want een stukje hierboven heb je kunnen lezen dat gordijnen een goede temperatuurverdeling kunnen verhinderen. Toch is het raadzaam om zware gordijnen op te hangen. Vooral langs niet geïsoleerde muren houden de gordijnen de kou buiten. Zorg er dan wel voor dat de gordijnen niet over de cv vallen, maar er ruim boven hangen.
Wat is de beste verwarming temperatuur in de nacht?
Veel mensen denken energie en geld te besparen door ’s nachts de verwarming laag te zetten. De verwarming wordt dan gerust op 15 of 16°C gezet. Helaas werkt dit averechts en kost het je uiteindelijk veel meer geld en energie. Wil je echt energie besparen? Zet de verwarming in de nacht niet lager dan 18°C. Op die manier koelt het huis niet al te veel af. Een koude kamer terug op temperatuur te krijgen kost meer energie en geld dan de temperatuur op een constante minimum te houden.
CV ketel onderhoud en reiniging
Veel mensen verkijken zich op het onderhoud van de CV ketel. Wil je besparen op energie en verwarming? Dan is het noodzakelijk om de CV ketel jaarlijks te laten nakijken en reinigen. Verder moet een CV ketel om de 10 – 12 jaar vervangen worden. Je kunt een deel van het geld dat bespaart aan stookkosten opzij zetten speciaal voor de CV ketel.
CV ketel temperatuur omlaag
Bij veel mensen staat de CV ketel standaard op 80 graden. Maar wist je dat een CV ketel veel efficiënter werkt als je deze op 60 graden zet? Hierdoor bespaar je niet alleen energie (gas), maar ook de CO2 uitstoot. Overigens heeft dit totaal geen invloed op je comfort. Door het verlagen van de aanvoertemperatuur van je cv-ketel verlaag je de kosten op het gebruik van gas en kosten voor de CV ketel zelf. Deze besparing kan oplopen tot wel €1.200,- over de levensduur van je ketel.
Isolatie als oplossing voor minder energieverbruik
Toegegeven, het is een dure oplossing, maar tegelijkertijd ook duurzaam. Veel warmte gaat verloren door kozijn/glas. Je kunt ervan uitgaan dan je met goed isolerend glas zeker 40% minder stookkosten hebt. Wil je jouw glas vervangen door duurzaam en goed isolerend glas? Maak dan gebruik van de ISDE regeling (subsidie voor energiebesparing).
Overigens geldt dit niet alleen voor glas. Ook een gevel die niet geïsoleerd is kan ervoor zorgen dat er veel warmte verloren gaat.
Maak gebruik van radiator ventilator
Toegegeven: voor deze besparing zul je eerst een (kleine) investering moeten doen. Maar wist je dat een radiator ventilator uiteindelijk de kamer sneller verwarmt en je daardoor minder hoeft te stoken?
Energie besparen door vloerverwarming
Een vloerverwarming lijkt heel comfortabel en is zeker met kleine kinderen een aanrader. Toch kan ook deze vorm van verwarmen behoorlijk kostbaar zijn. Dat komt omdat een vloerverwarming meer tijd nodig heeft om een kamer te verwarmen. Wil je vloerverwarming aanleggen? Zorg dan in elk geval voor goed warmtegeleidend materiaal zoals bijvoorbeeld tegels.
De vloerverwarming kun je net als de gewone cv beter op een bepaalde temperatuur laten staan in paats van deze aan en uit te zetten.
Natuurlijke warmte van buiten
Warmte wordt niet alleen bepaald door de maatregelen die je binnenshuis neemt. Ook buiten kun je maatregelen treffen die ervoor zorgen dat de temperatuur in huis aangenamer wordt. Dat kun je doen door je huis te beschermen tegen de wind. Door hoge planten zoals bomen en een groen heg rondom je huis te plaatsen creëer je een soort luchtkussen. Hierdoor kun je de energiekosten met maar liefst 9% reduceren.
Verwarming en gezondheid: goede luchtvochtigheid
Door de verwarming heel hoog te zetten is de kans groot dat de luchtvochtigheid in huis daalt. Dat kan ervoor zorgen dat je slijmvliezen te droog worden, waardoor bacteriën en virussen (Corona) vrij spel krijgen. Om dit te voorkomen moet je ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid in huis minimaal 50% is.
Is het te droog? Dan kun je dit eenvoudig oplossen door:
- Natte kleding op de verwarming leggen
- Natte was in de desbetreffende kamer op te hangen
- Kamerplanten neer te zetten, hierdoor wordt de luchtvochtigheid automatisch verhoogd
- Gebruik maken van een diffuser
- Neerzetten van een luchtbevochtiger (Let op: dit brengt extra energieverbruik met zich mee en de luchtbevochtiger moet regelmatig gereinigd worden anders verspreidt deze ziektekiemen juist veel sneller)
Energie besparen tips verwarming juist gebruiken
Wil je energie besparen, gebruik dan de verwarming op de juiste manier:
- Regelmatig ontluchten van cv
- ’s Nachts thermostaat op 18°C zetten
- Verwarming vrijlaten (geen gordijnen erover of meubels ervoor)
- Regelmatig korte pozen luchten
- CV ketel onderhouden/reinigen en na 10 jaar vervangen
- Beplanting rondom huis
- Optimale luchtvochtigheid in huis
- Juiste temperatuur voor elke kamer
Leestip: 25 Tips om op energie te besparen
Vergelijken van energieleverancier
Uiteindelijk kan het ook schelen als je de energieleverancier onder de loep neemt. Veel mensen verkijken zich hierop: maar elk jaar vergelijken kan al gauw honderden euro’s sparen. Dat geldt ook als je een langer contract afsluit, van bijvoorbeeld 3 of 5 jaar. Hieronder kun je energieleveranciers met elkaar vergelijken om de beste keuze te maken.
Met bovenstaande tips kun je gemiddeld 1500 euro per jaar besparen op de kosten van gas!