Thuiswerken blijft voorlopig de norm en daarom zijn nu heel wat Nederlanders aan huis gekluisterd. Dat is even wat anders dan elke dag vroeg naar kantoor en ’s avonds laat thuiskomen. En dat niet alleen, een hele week thuiswerken betekent hogere energiekosten.
Inhoud
Zeven tips om energie te besparen tijdens het thuiswerken
Natuurlijk kan je even kijken naar de goedkoopste energieleverancier of op internet energie vergelijken, maar daarnaast geven wij jou eenvoudige tips om te besparen op je energie rekening.
1. Zet de verwarming niet plots een aantal graden hoger
Het is herfst en de temperaturen zijn niet meer zo aangenaam als in de zomer. Wanneer je het koud hebt in huis heb je de neiging om de thermostaat flink wat graden hoger te zetten. Niet doen, want deze actie kost behoorlijk wat energie. Beter is het om de thermostaat per graad hoger te zetten. Wie weet ben je zomaar warm. Daarnaast is het raadzaam om niet de hele tijd stil achter je bureau of keukentafel te zitten. Neem af en toe pauze, zet een kopje koffie of thee en doe daarna een aantal oefeningen. Goed voor je conditie en je blijft door te bewegen heerlijk warm.
2. Zet je laptop uit wanneer je klaar bent met werken
Vergeet niet om op het eind van je werkdag je laptop uit te zetten. Zet hem niet op de stand-by. Door hem helemaal uit te zetten bespaar je energie. Bij het opladen van je laptop of mobiele telefoon is het belangrijk om de stekker eruit te trekken wanneer het opladen klaar is. Hiermee voorkom je sluipverbruik.
3. Draag eens wat vaker dezelfde kleren
Wanneer je elke dag naar kantoor gaat is het leuk om iets anders aan te trekken. Bovendien wil je er goed uitzien. Wanneer je thuiswerkt is dat minder belangrijk. Elke dag iets anders aantrekken is onzin wanneer je kleding nog fris ruikt. Zo scheelt het je op het eind van de week een wastrommel. Verder is het fijn om je wat warmer te kleden wanneer het kouder wordt in huis. Een dikke trui kan ervoor zorgen dat je de thermostaat niet nog een graadje hoger zet. Of wat dacht je van dikke sokken?
4. Kies een werkkamer
Werk zoveel mogelijk in dezelfde kamer. Dan hoef je alleen maar die plek te verwarmen. Dat kan aardig wat in de stookkosten schelen. Bovendien is het mentaal gezien eveneens verstandig. Door een werkkamer te kiezen kan je privé en werk beter onderscheiden. Wanneer de werkdag erop zit sluit je de deur van die kamer en is het tijd om je te ontspannen.
5. Werk op een laptop
Wanneer je thuis de keuze hebt om op een computer of op een laptop te werken is de laptop de beste keuze. Een laptop verbruikt minder stroom. Check of de laptop niet de hele tijd aan de lader hangt, want dan verbruik je juist meer energie. Neem je een lange pauze? Zet dan je laptop helemaal uit in plaats van op de stand-by.
6. Isoleer je werkruimte goed
Eenvoudige aanpassingen zoals tochtstrippen aan de deur plaatsen helpen om de stookkosten laag te houden. Ben je van plan om na de coronacrisis structureel een aantal dagen thuis te werken? Investeer dan in isolatie, want dat kan je op de lange termijn aan kosten schelen. Bovendien heb je in de zomer als voordeel dat je werkkamer minder snel opwarmt.
7. Gebruik daglicht
Zet jij ’s ochtends meteen alle lampen aan? Open eerst de gordijnen en ga ergens zitten waar overdag het meeste daglicht naar binnenvalt. Wanneer de zon schijnt warmt de kamer op en door minder lampen te gebruiken bespaar je energie.
[…] Extra kosten voor: koffie, toilet doorspoelen en energiegebruik […]
[…] kunt dus in principe alleen besparen op de leveringskosten. Het is dus niet mogelijk om te besparen op de kosten van je netbeheerder. […]
[…] Leestip: Energie besparen tijdens thuiswerken […]