boek je vakantie bij de ANWB

Een geopend blik bewaren in de koelkast om het een paar dagen later te gebruiken, doe dit vooral niet. Dit kan namelijk blikvergiftiging veroorzaken. Voor je gezondheid is het daarom beter om een geopend blik niet te bewaren en de inhoud over te gieten.

 

Inhoud

Voedsel uit blik

Of het nu om bonen, tomaten in stukjes of fruit uit blik gaat, gemak dient de mens. Als je geen grote vriezer hebt en toch een beetje voorraad wil hebben dan zijn conservenblikjes de meest voor de hand liggende optie. Deze kun je stapelen, de inhoud is jarenlang houdbaar en het voedsel is direct klaar voor gebruik. Je vindt voedsel zowel in grote als kleine blikjes, zodat je de inhoud af kunt stemmen op je eigen behoeften.

Leestip: blikje

 

 

Geopend blik bewaren in koelkast: doe het niet

Het gebeurt je vast wel eens, dat je niet het hele conservenblikje tomaten nodig hebt. Of dat er nog wat fruit overblijft na het bakken. In dat geval is het beter om het geopende blikje niet zomaar klakkeloos in de koelkast te zetten om dit later te gebruiken. Tijdens het openen van het blik kan dit beschadigd raken. Hierdoor kan het materiaal een chemische reactie krijgen met zuurstof en de voedingsmiddelen. En juist deze reactie kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

 

Dit gebeurd er na het openen van het blik:

  • Blikjes bevatten tin en een beschermende laag aan de binnenkant
  • Bij het openen kan de beschermende laag beschadigen
  • Door de beschadiging komt er zuurstof bij het materiaal
  • Dit zorgt ervoor dat de tin loslaat en met de voedingsmiddelen in aanraking komt
  • Als je de voedingsmiddelen gaat eten dan kun je blikvergiftiging krijgen

 

Tin behoort tot de zware metalen. Bij inname van grote hoeveelheden kan dit tot maag-darmproblemen leidden. Het tin gehalte in conserven is laag en het risico op besmetting is klein, maar vooral kinderen kunnen hier wel maagklachten van krijgen. Al met al is het verstandig om geen risico te nemen en alle restjes uit conservenblikken over te brengen. Vooral bij zure voedingsmiddelen zoals tomaten is het risico groter, omdat de zuurgraad het blikmateriaal sterker aantast.

 

Restjes bewaren: milieuvriendelijke en betere opties

Natuurlijk hoef je restjes niet weg te gooien. Voedselverspilling voorkomen is niet alleen duurzaam, maar ook nog eens goed voor je portemonnee. De restjes bewaar je het beste is afsluitbare bakjes. Dit heeft overigens niet alleen gezondheidsvoordelen. Als je je voedsel overbrengt naar een afsluitbare bak, voorkom je ook dat de smaak verandert. Dit kan namelijk ook gebeuren als het eten in contact blijft met het blikmateriaal. Bovendien verleng je de houdbaarheid van de restjes wanneer ze in een schoon bakje bewaard. Daarnaast loop je geen risico op snijwonden aan de scherpe randen van het blik wanneer je de koelkast opent of de restjes wilt gebruiken.

Voor het bewaren van restjes uit blik kun je de volgende producten gebruiken:

  • Weckpotten of andere lege glazen met schroefdeksel
  • Schone lege glazen van jam, augurken of groentespreads
  • Broodbakjes
  • Tupperware bakjes
  • Schaaltjes die je afdekt met huishoudfolie

Houd er rekening mee dat je de restjes binnen 3 dagen opmaakt. Op die manier weet je zeker dat het voedsel nog vers en vooral smakelijk is.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in