boek je vakantie bij de ANWB

Nu de avonden langer worden en de feestdagen voor de deur staan kiezen veel mensen voor lekker gourmetten. Met gourmetten kan er niet veel fout gaan toch? Helaas. Dit zijn 5 fouten die jij ook maakt tijdens het gourmetten.

 

Inhoud

Anders genieten van eten met gourmetten

Gourmetten is onder Nederlanders ontzettend populair. Vooral tijdens de feestdagen zoals Sinterklaas en Kerst wordt traditioneel gebruik gemaakt van een gourmetstel. Niet zo gek, het is namelijk leuk om te doen en iedereen kan zijn eigen eten maken. Geen gezeur van pubers die het niet eens zijn met de menukeuze. Kinderen die glunderen omdat ze zelf mogen ‘koken’ en ouders die zich helemaal uit kunnen leven.

Voor veel gezinnen is gourmetten de perfecte oplossing voor een gezellige avond. Natuurlijk hoef je niet per se te wachten tot de feestdagen om het gourmetstel te voorschijn te halen. Je kunt ook op vrijdagavond of in het weekend genieten van een gezellige avond met vrienden of familie door te gourmetten.

Leestip: Alles wat je moet weten over gourmetten

 

5 Fouten die jij ook maakt tijdens het gourmetten

Alhoewel gourmetten op het eerste gezicht ontzettend makkelijk lijkt is niets minder waar. Het blijkt dat de meeste mensen zich ‘schuldig’ maken aan onderstaande vijf fouten.

 

1. Te weinig pannen

Vaak is het zo dat iedereen aan tafel één pannetje krijgt en het daarmee moet doen. Helaas is dat een grote fout. Om optimaal te genieten van een avondje gourmetten moet je ervoor zorgen dat iedereen twee pannen heeft. Terwijl de ene pan staat te pruttelen, kan de andere op je gemak gevuld worden. Is de eerste pan klaar? Dan kun je direct de tweede pan eronder schuiven, terwijl je geniet van je eerste eenpansgerecht.

Nog een groot voordeel: hiermee voorkom je dat mensen de pannen te veel vullen, waardoor deze tegen de bovenste rand aankomen en de boel dus gaat verbranden.

 

2. Vlees zonder smaak

Hartstikke handig dat iedereen zelf kan bepalen wat hij of zij wil eten. Kleine stukjes vlees zijn in een mum van tijd gaar en klaar. Helaas nemen maar weinig mensen de tijd om het vlees van een lekker smaakje te voorzien. Snij vlees in kleine stukjes en marineer het een paar uur van tevoren voor een optimale smaakbeleving.

Juist omdat je kleinere porties hebt kun je vlees op verschillende manieren marineren. Hierdoor heb je meer keuze voor iedereen. Overigens kun je het beste voor kip en varkensvlees kiezen. Rundvlees heeft een perfect kookpunt en deze is moeilijk te bereiken als je vlees bereidt op je gourmetstel.

 

3. Verbrande pannen en grillplaat

Hoe langer het gourmetten duurt, hoe groter de kans dat er dingen aan gaan branden. Dat zorgt niet alleen voor stank, maar ook voor heel veel werk achteraf. Dan moet je de pannen schrobben en de grillplaat laten weken voordat deze schoon is. Je kunt dit heel makkelijk voorkomen door de pannen tussendoor onder de hete kraan af te spoelen. De grillplaat maak je probleemloos schoon met een stuk keukenpapier.

 

4. Verkeerde kaas gebruiken

Bij gourmetten hoort natuurlijk kaas. Kaas is veelzijdig en kun je in combinatie met groenten, vlees en bijlagen gebruiken. Een echte musthave en smaakmaker tijdens een avondje gourmetten. De beste kazen om te gourmetten zijn:

  • Gouda
  • Echte raclettekazen uit Zwitserland
  • Bergkazen
  • Gouda geitenkaas
  • Schapenkaas (feta)
  • Brie

 

5. Saaie ingrediënten

Natuurlijk mogen enkele klassiekers niet ontbreken als je gaat gourmetten. Denk daarbij aan dingen als hamburgertjes, slavinkjes en bijvoorbeeld champignons. Maar wil jij dit jaar echt uitpakken met je eten? Kies dan voor dingen die niet standaard zijn. Serveer dit jaar eens oesters, oesterzwammen en pimiento’s. Of denk eens helemaal out of the box en zet verschillende soorten chocola op tafel.

De mogelijkheden zijn eindeloos en je kunt naar hartenlust variëren en combineren. Laat je dus vooral niet beperken door standaard pakketten die je in de supermarkt vindt.

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in