boek je vakantie bij de ANWB

Het is herfst en de temperaturen dalen. Heb jij het ook altijd koud? Probeer het dan eens met deze huismiddeltjes om je lichaam warm te houden in de herfst en winter. De huismiddeltjes zorgen voor een goede bloedsomloop, waardoor je het warmer krijgt.

 

Inhoud

Waarom krijg je als het buiten koud is last van problemen met een goede bloedsomloop?

Op het moment dat de herfst zijn intrede doet en de temperaturen dalen krijgen veel mensen last van koude handen en voeten. En dit zorgt er dan weer voor dat je het in het algemeen koud krijgt. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat je bloedsomloop alles op alles zet om de beschikbare energie gebruikt om je organen warm te houden. Hierdoor blijft een groot deel van je bloed in het midden van je lichaam en krijgen je ledematen minder bloed. Dit zorgt ervoor dat je handen en voeten koud zijn.

 

Huismiddeltjes om je lichaam warm te houden in de herfst en winter

Gelukkig hoef je je hier niet bij neer te leggen. Er zijn verschillende huismiddelen die ervoor zorgen dat je bloedsomloop ook in de koudere maanden van het jaar gewoon voor warme handen en voeten zorgen. De beste tips om je lichaam op te warmen vind je hieronder.

 

Gember voor een warm gevoel van binnen

Als er één multitalent is dan is het wel gember. En gember is een absolute must in de herfst en de winter. Dit wondermiddel uit de natuur geeft een boost aan je immuunsysteem en is bovendien een perfect middel om jezelf warm te houden. Daarnaast is het een natuurlijke middel om slijm op te lossen.

Gember zorgt voor warmte door de stoffen die in deze wortel te vinden zijn. Je kunt deze proeven als scherp en een beetje brandend. Als je toch al een kopje hete gemberthee drinkt, kun je ook direct je handen warmen aan het kopje.

Let op: gebruik gember NIET als je bloedverdunners gebruikt!

Leestip: Gember citroen siroop tegen verkoudheid

 

Pittige gerechten verwarmen je lichaam

Als het buiten koud is, dan kun je je lichaam een warme opkikker geven door pittig te eten. Naast de eerder genoemde gember is chili een lekkere opwarmer voor je lichaam. Maak daarom eens wat vaker chili con carne (met flink veel pit). Niet alleen lekker, maar dus ook het perfecte middel om je lichaam van binnenuit te verwarmen.

 

Venkel bevordert de bloedsomloop

Venkel is het perfecte huismiddel om je bloedsomloop een boost te geven. Het maakt daarbij niet zo veel uit of venkel als thee drinkt of toevoegt aan je salade of een ander gerecht. Venkel is gelukkig heel veelzijdig te gebruiken in de keuken en heeft direct een positief effect op je bloedsomloop.

 

Rozemarijn voor je bloedsomloop: warmte en pit

Als je rozemarijn in de keuken gebruikt dan voeg je direct wat meer pit  en een mediterrane noot toe aan een gerecht. Als je het uitwendig gebruikt kun je je lichaam op natuurlijke wijze verwarmen. Gebruik hiervoor bij voorkeur rozemarijn olie. Dit zorgt ervoor dat je bloedsomloop gestimuleerd wordt. Daarnaast helpt het om te ontspannen en is het een weldaad voor rug, schouders en nek.

 

Arnika olie verwarmd je spieren

Ben jij ook altijd zo verkrampt als het buiten kouder wordt? Probeer het dan eens met arnika olie. Arnika kun je perfect gebruiken in de vorm van een massage olie. Direct na het aanbrengen merk je dat je spieren opwarmen en je daardoor minder verkrampt bent. Net als rozemarijn olie een weldaad voor gespannen schouder- en nekspieren.

 

Voetenbad met mosterdpoeder tegen koude voeten

Voelen jouw voeten in de herfst en winter ook altijd aan als ijsklontjes? Dan is een voetenbad met mosterdpoeder een must voor jou. Als je warme voeten hebt is de kans groot dat de rest van je lichaam het ook minder snel koud heeft. De stoffen in mosterd zorgen ervoor dat je voeten snel opwarmen en die warmte voel je door je hele lichaam trekken.

 

Lichaam borstelen voor een goede doorbloeding

Misschien heb je er wel eens van gehoord, misschien ook niet. Dry brushing zoals dit ook wel heet is een eeuwenoude methode die gebruikt wordt om je lichaam te ontgiften. Droog borstelen van je lichaam voor het douchen stimuleert de bloedsomloop. Voor de massage gebruik je een speciale borstel of een luffaspons. Doordat je bloedsomloop gestimuleerd wordt warmt je lichaam op.

 

Bezoek de sauna

Niets zo fijn als op een koude en winderige dag de sauna bezoeken. De hete temperaturen van een sauna stimuleren je bloedsomloop en zorgen er direct voor dat je lichaam heerlijk warm wordt. Daarnaast profiteer je natuurlijk van allerlei andere gezondheidsvoordelen als je de sauna gebruikt. Al met al een goed excuus om in de herfst of winter de sauna in te duiken.

 

Wisseldouches als stimulans voor je bloedsomloop

Waarschijnlijk sta je er niet op te wachten, maar wil je jouw bloedsomloop een boost geven dan is een wisseldouche ideaal. Als je wisseldouches toe wil passen en er optimaal van wil profiteren moet je ’s morgens douchen. Je doucht driemaal afwisselend met warm en koud water. Belangrijk is dat je altijd bij je voeten begint en vandaaruit naar boven werk. Eindig je douchebeurt ALTIJD met koud water.

Misschien niet direct dé manier waarop je dacht de dag te beginnen, maar wel een effectieve manier om je een tijdje warm te houden.

 

Infrarood licht als behandeling voor meer warmte

Het is een niet zo voor de hand liggend huismiddel, maar helpt gegarandeerd: infrarood licht. Overigens helpt dit niet alleen om je lichaam te verwarmen, maar is ook nog eens het perfecte middel tegen verkoudheid en verkrampte schouder- en nekspieren.

Gewoon één tot twee keer per dag hooguit 10 minuten voor het infrarode licht zitten.

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in