boek je vakantie bij de ANWB

Gourmetten tijdens de feestdagen betekend minder stress voor de gastvrouw. Lekker gourmetten met vrienden en familie tijdens de feestdagen. Lees alles wat je moet weten over gourmetten, het verschil tussen gourmetten en racletten en alles wat je nodig hebt om te kunnen gourmetten in dit artikel

Inhoud

Gourmetten tijdens de feestdagen

Met de komende feestdagen in het vooruitzicht weten velen nu al dat het een geren en gevlieg zal zijn voor de gastvrouw/gastheer. Gelukkig is er ook een heel goed alternatief: ga met je gezin/familie/ vrienden lekker gourmetten. Dit is niet alleen gezellig, maar het scheelt enorm in stress. Een bijkomend voordeel is dat het eten naar ieders eigen smaak is en je de restjes van een aantal dagen ervoor kan verwerken (bijvoorbeeld van de overvloedige kerstmaaltijd).

 

Wat is gourmetten?

Gourmetten betekend: zelf eten bereiden op kleine pannetjes. Het is een traditie die waarschijnlijk overgewaaid is uit Azië. Dit gebeurd op een zogenaamd gourmetstel, bestaande uit: kleine pannetjes en de gourmetgrill. Allemaal voorzien van een special anti-aanbaklaag, waardoor het koken bijna niet kan mislukken.De meeste sets zijn geschikt voor 6 – 8  personen.

De pannetjes gaan op een voorgevormde uitsparing onderin het gourmetstel, waarbij het eten door een verhitte buis aan de bovenkant (onder de grill) verwarmd wordt. Bij het gourmetset horen ook (meestal) kunststof of houten spatels om het eten uit de panntjes te kunnen halen.  Bovenop het gourmetstel is er ook een grillplaat, speciaal bedoelt voor het grillen van stukken vlees en/of vis.

 

 

Het verschil tussen gourmetten en racletten

Veel mensen denken dat gourmetten en racletten hetzelfde zijn. Toch is dit niet helemaal waar. Gourmetten gebeurt met vlees, vis en groente, terwijl je voor racletten kaas gebruikt. Raclette is een Zwitsers kaasgerecht (kaasfondue). Hiervoor wordt een speciale kaas gebruikt die gehalveerd wordt en dan opgespiest, éénzijdig verwarmd. Als de kaas verwarmd is, wordt de gesmolten kaas eruit geschraapt. Aardappels, augurk en zilverui worden bij racletten gebruikt, terwijl bij gourmet praktisch alles gebruikt kan worden.

 

Wat heb je nodig voor het gourmetten?

Een gourmetset is absolute noodzaak.Verder heb je tijd en geduld nodig. Meestal wordt voor gourmetten een paar uur tijd uitgetrokken, dus hou hier rekening mee. Geduld is ook nodig, omdat het klaarmaken in de kleine pannetjes nogal wat tijd in beslag neemt.

 

Wat kun je allemaal klaarmaken met gourmetten?

Het fijne aan gourmetten is dat het helemaal naar ieders eigen smaak kan en dus niets moet. Hier een lijstje van dingen die je in elk geval kunt gebruiken:

1) Vlees /vis om op de grillplaat te leggen (kleinere stukken, dus geen hele steak! Bijv: kipfilet, worstjes, gehaktballetjes, shoarmavlees, sate, garnaaltjes, visfilet enz)

2) Groente: (liefst voorgegaard /diepvries) broccoli, peentjes, paprika, gemengde groentes, chamignons

3) Ei: geklutst ei kan over de groente geschonken worden , waarbij men een lekker groente-omelet krijgt

4) Stokbrood met knoflookboter om erbij te eten

5) Aardappelen gekookt (kunnen eventueel ook in het pannetje met bijv ei of kaas)

6) Geraspte kaas (heel lekker om over de groente te doen en dat dan onder  het gourmetstel te laten smelten)

7) Sauzen: ketchup, mosterd, mayonnaise, maar zeker ook sauzen als: bbq saus, satesaus (voor het vlees), cocktailsaus, kerriesaus…

8) Kruiden/kruidenboter: zorgen voor extra smaak

9) Lekker drinken voor erbij (naar eigen smaak)

 

alles over gourmetten benodigdheden
Gourmetten benodigdheden

 

Voordelen van gourmetten

– Geen geren meer van gastvrouw/gastheer
– Ook leuk om met (wat oudere) kinderen te doen
– Iedereen maakt eigen eten (naar smaak) klaar
– Vrij makkelijk voor te bereiden
– Gezellig
– Geschikt voor meerdere personen
– Je kunt hiervoor restjes gebruiken (vlees, groente enz) die bijv. overgebleven zijn van de kerstmaaltijd

 

Nadelen van gourmetten

– Neemt veel tijd in beslag
– Je moet er geduld voor hebben
– Kan best prijzig zijn (zeker als je speciale gourmetschotels haalt)
– Hete pannetjes vragen extra toezicht voor kleine kinderen
– Voor kinderen kan het te lang duren

 

Wat eet jij het liefst tijdens de feestdagen? Ga je ook gourmetten of kies je liever voor een koud buffet of een traditionele maaltijd?

 

*omslagfoto van Shutterstock

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in