boek je vakantie bij de ANWB

Afvallen gaat bij veel mensen met opstaan en vallen. Vaak komt dit omdat er fouten gemaakt worden bij het wegen om af te vallen. Dit zijn de 5 meest gemaakte fouten tijdens het wegen om af te vallen. In welke fouten herken jij jezelf?

 

Inhoud

Afvallen en wegen

Laat ik voorop stellen dat gewicht niet alles zegt over het feit dat je afvalt of gezond bent. Als voedingscoach (yep, ik ben naast tekstschrijver ook voedingscoach) zie ik vaak mensen die zich helemaal focussen op gewicht. Maar er is veel meer. Want je kunt volgens de richtlijnen veel te zwaar zijn, maar als dit vooral spieren zijn dan hoef je je niet zo druk te maken. Dan kun je beter grote maten kopen, in plaats van je blind te staren om af te vallen. Komt het gewicht door vet, dan is het wat anders. Alleen focussen op gewicht is dus niet handig als je af wil vallen. Natuurlijk is het wel een mooi hulpmiddel en een kleine stok achter de deur.

Leestip: 5 Kruiden die helpen bij het afvallen

 

De 5 meest gemaakte fouten tijdens het wegen om af te vallen

Ben jij toch benieuwd wat gewicht met je doet? Dan is het handig om in elk geval goed te wegen. Veel mensen dat er bij het wegen weinig fout kan gaan, maar niets is minder waar. Ontdek nu wat de 5 meest gemaakte fouten bij wegen om af te vallen zijn.

 

1. Elke dag op de weegschaal staan

Ben jij ook zo iemand die iedere dag op de weegschaal staat om te kijken hoe het ervoor staat met je gewicht? Niet doen! Grote kans dat je door je dagelijks wegen alleen maar ontmoedigd raakt in je afvalpoging. Dat heeft te maken met het feit dat je gewicht van dag tot dag kan schommelen, zelfs als je elke dag gezond eet, sport enz. Dat er fluctuaties zijn in je gewicht heeft te maken met wat je drinkt, wanneer je drinkt, misschien ben je de ene dag wat vaker naar het toilet gegaan dan de andere dag. Misschien moet je darm een grotere massa verwerken en dat zie je direct terug op de weegschaal.

Tip: weeg jezelf 1x per week, op dezelfde dag, zonder kleding.

 

2. Wegen op een slechte ondergrond

Een weegschaal is een behoorlijk nauwkeurig apparaat dat verschillende uitkomsten aan kan geven als het op een slechte ondergrond staat. Met slecht kun je denken aan een zachte ondergrond zoals tapijt of bijvoorbeeld laminaat. Het beste kun je de weegschaal gewoon op een stenen of tegel vloer plaatsen.

 

3. Een andere weegschaal gebruiken

Misschien gebruik je thuis wel meerdere weegschalen. Of wissel je het gebruik van de weegschaal thuis af met die van de sportschool. Of je denkt bij je vriendin te gaan wegen en tot je schrik zie je dat je daar maar liefst 2 kilo zwaarder bent. Wegen op verschillende weegschalen is een veel gemaakte fout. Het probleem hierbij is dat elke weegschaal anders gekalibreerd is. Dat verklaart ook direct waarom je op de ene weegschaal meer weegt dan op een andere. Niet meer doen dus en alleen thuis wegen.

 

4. Wegen na het opstaan of in de avond

Ben jij ook zo iemand die opstaat en als eerste naar de badkamer rent om zich te gaan wegen? Fout! Als je opstaat behoor je als eerste een glas water te drinken, zodat je stofwisseling op gang komt en je goed wakker wordt. Daarna moet je nog 20  –  30 minuten wachten, want eerst zul je dat water weer kwijt moeten raken. Dan pas kun je jezelf wegen en krijg je een nauwkeurige weergave van je gewicht. Ook de avond is niet het meest geschikte moment om jezelf te wegen. Dat komt omdat je overdag verschillende porties maaltijden eet en drinkt en dat heeft invloed op je gewicht.

Het beste weegmoment is in de ochtend, weliswaar voor het ontbijt, maar pas nadat je uitgebreid op het toilet bent geweest.

5. Wegen tijdens je menstruatie

Als er één moment is dat je jezelf niet behoort te wegen dan is dat tijdens je menstruatie. Tijdens je periode zul je namelijk in gewicht toenemen. Dat komt omdat je lichaam sneller vocht vasthoudt. En op de weegschaal kan dat te zien zijn. Tijdens je menstruatie kun je namelijk zomaar ineens 1 – 2 kilo zwaarder zijn, terwijl dit dus helemaal niets hoeft te zeggen over je echte gewicht.

 

 

Wegen om af te vallen

Wil je een beetje op je gewicht letten en dit bijhouden? Doe dan het volgende:

  • Ga dan niet elke dag op de weegschaal staan
  • Weeg je 1x per week op een vaste dag in de week (zonder kleding wegen)
  • Beste weegmoment: in de ochtend voor het ontbijt, nadat je op het toilet bent geweest
  • Zet de weegschaal op een stevige ondergrond
  • Weeg jezelf nooit tijdens je menstruatie
Dokteronline.com

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in