Als je in de eighties een kind was zul je deze 20 nostalgische voorwerpen uit de jaren ’80 wel herkennen. Zo niet, dan zul je je van sommige dingen misschien afvragen hoe we deze kinderjaren overleefd hebben.
Inhoud
Opgroeien in jaren ‘80
In de jaren ’80 van de vorige eeuw groeiden kinderen heel anders op dan nu het geval is. Het was een tijd zonder mobiele telefoon, beperkte tv zenders en internet kende je niet. Een tijd waarin alles anders was. Ook een tijd waarin dingen gebeurden die je nu af zou keuren. Benieuwd naar wat in de jaren ’80 normaal was, maar nu echt niet meer kan? Ik schreef er vorige week al over in mijn artikel: 8 Typische dingen uit de jaren ’80.
20 Nostalgische voorwerpen uit de jaren ‘80
Van een telefoon met draaischijf tot een walkman, hieronder vind je 20 nostalgische voorwerpen uit de eighties. Leuk en herkenbaar als je zelf opgegroeid bent in de jaren ’80.
1. Walkman
In een tijd dat er nog geen telefoon bestond waarmee je onderweg muziek kon luisteren was er maar 1 alternatief: de walkman. Hier deed je een cassettebandje in en dan kon je met je koptelefoon op onderweg muziek luisteren.
2. Cassettebandje
Muziek stond of op een lp of een cassettebandje. Vooral onder de jeugd waren cassettebandjes geliefd. Al hadden die ook heel wat nadelen. Want als het lint weer eens vastliep, dan zorgde dat steevast voor heel wat ergernissen. Van het lint weer terugdraaien met een potlood tot haperingen in het muziekgedeelte aangezien het lint nu gekreukeld of zelfs gebroken en weer geplakt was.
3. Videorecorder
Als je buiten het aanbod op tv iets wilde kijken dan moest je naar de videotheek. Daar vond je films die niet meer in de bioscoop draaiden of al wat ouder waren, maar niet regulier op tv verschenen. Je moest dan een videoband huren. Thuis kon je de videoband afspelen in de videorecorder. Je moest een film wel in een keer uitkijken of de volgende keer handmetig vooruitspoelen naar het stukje waar je was gebleven.
4. Videoband
Je kunt je er niets bij voorstellen als je nu een tiener bent, maar vroeger speelde je films af via een videoband. Dat was een best wel stevige en groot rechthoekige band met een lint waarop de film stond. Die moest je dan in de videorecorder stoppen om een film te kunen kijken.
5. Telefoon met draaischijf
Tegenwoordig heeft jong en oud een mobiel, waarmee naar hartenlust gebeld, gefotografeerd en videos opgenomen worden. In de jaren ’80 bestonden mobiele telefoons amper. Je had thuis een vaste telefoon die op een vaste plek in de gang of woonkamer stond. Toetsen waren er ook niet, de telefoon werkte met een draaischijf.
6. Fototoestel met fotorolletjes
Vandaag de dag heb je geen aparte camera meer nodig. De meeste smartphones hebben super goede camera’s, waardoor een fototoestel eigenlijk niet meer nodig is. In de eighties was dat een heel ander verhaal. Daar had je fotocamera’s die werkten met een filmrolletje. Dat rolletje moest je niet vergeten, anders had je aan het einde van de dag nog geen foto’s. Bij het plaatsen van het fotorolletje moest je uitkijken dat het niet aan te veel licht blootgesteld werd. Was het rolletje vol? Dan kon je het inleveren bij de foto speciaalzaak die er dan afdrukken van maakten. Dan pas wist je of de foto’s echt gelukt waren of niet.
7. Typemachine
Momenteel zit ik achter de pc om dit artikel te typen. Zo een kleine 40 jaar geleden was dit ondenkbaar. Computers waren er wel, maar vooral voor bedrijven. Gewone huishoudens hadden geen computer in huis. Moest je een brief typen? Dan moest je gebruik maken van een typemachine.
8. Telefoonboek
Als je iemands nummer wilde hebben moest je het opzoeken in een telefoonboek. Dat waren megadikke boeken met daarin op alfabet alle namen en daarachter de telefoonnummers uit je eigen plaats. Wilde je iemands nummer uit een andere plaats dan je eigen woonplaats? Dan moest je dat aanvragen.
9. Postcodegids
Net zo belangrijk als een telefoongids was de postcodegids. Een mail versturen zat er nog niet in. Wilde je iemand verrassen, dan moest je een handgeschreven kaart of brief sturen. En daarvoor was een postcode noodzakelijk. De postcodes vond je in de dikke papieren postcodegids.
10. Catalogus van Wehkamp, Otto enz
Online bestellen ging niet, maar je kon wel via de papieren catalogus van Wehkamp en Otto een bestelling plaatsen. Daarvoor kreeg je een hele dikke papieren catalogus in de brievenbus. Hier kon je doorheen bladeren en dan kon je met de bestelbon achterin een bestelling plaatsen. Hiervoor moest je de bestelbon goed invullen. Artikelnummer wat naast de foto stond, gewenste maat of afmeting en kleur. Dan moest je de bestelbon in een brievenbus doen van PTT Post (nu post.nl) en dan kon je een tijdje wachten op je pakket met de bestelling.
11. Plastic pennenbakje
Grote kans dat je ook iets van een pennenbak of zo op je bureau hebt staan. Maar deze haalt het niet bij de retro pennenbakjes uit de jaren ’80. Bij voorkeur in een (spuuglelijke) oranje kleur. En dan alles netjes ordenen natuurlijk.
12. Dia projector
Foto’s kon je af laten drukken en dan in een fotoalbum plakken. Of je liet er dia’s van maken. Deze kon je dan met een dia projector op de muur projecteren en bekijken. Op die manier kon je foto’s van je kinderen of je bruiloft met de hele familie bekijken.
13. Fluitketel
Een waterkoker, wat is dat? Vroeger had je voor het koken een simpele fluitketel. Drie keer raden waar de naam vandaan komt? Juist, zodra het water kookte was er veel stoom en deze stoom zorgde ervoor dat de ketel ging fluiten. Op die manier wist je dat het water klaar was.
14. Het spoorboekje
Even de trein pakken van Amsterdam naar Hilversum? Geen idee waar je moest zijn en hoe laat? De NS app was er nog niet en dus moest je gebruik maken van het spoorboekje. Inderdaad, een papieren boekje met daarin alle verbindingen, tijden en meer.
15. Nostalgische onderzetters
Misschien heb je ze al een keer voorbij zien komen. In de jaren ’80 waren gehaakte onderzetters een ware hit. Natuurlijk haakte je moeder deze zelf (of jezelf, want haken leerde je gewoon als onderdeel van je opvoeding).
16. Boombox/Getthoblaster
Onderweg muziek luisteren? Daarvoor had je een boombox die werkte met cassettebandjes. Volumeknop voluit en dan ermee over straat lopen of fietsen. Aandacht gegaranderd.
17. Tv met dikke kont
Een tv was een monster en zwaar dat het was! Waar de tv’s tegenwoordig dun en groot zijn, waren het in de jaren ’80 dikke monsters of zoals we dat nu zouden zeggen: televisies met een kont.
18. Kauwgomautomaat
Niet een voorwerp wat je in je huis had, maar wat je wel buiten overal en nergens tegenkwam. Een kauwgomautomaat! Met een paar cent op zak kon je dan een kauwgombal over ander snoepje uit de automaat laten rollen.
19. Commodore 64
De meest hippe spelcomputer uit de eighties was de Commodore 64. Heel veel spelletjes had je er niet voor, maar Pacman was een must. Wat je naast de spelcomputer nog nodig had? Veel geduld 😉
20. Vulpen
Het is bijna niet voor te stellen, maar op de basisschool schreef je met een vulpen. Dat was een speciale pen die alleen schreef als je er een inktvulling in deed. Grote kans dat je elke dag thuiskwam met blauwe vingers, want op de een of andere manier lekte de vulpen altijd wel een keer.
Welk nostalgisch voorwerp uit de jaren ’80 mis jij wel of juist helemaal niet en waarom?
Wat een leuk artikel! Heerlijk, die nostalgie. Ik ben een 90’s kid maar veel items waren toen ook nog populair. Bijvoorbeeld de walkman, cassettes en videobanden. Ik weet nog dat ik buffalo’s droeg, zo fout. En dan nog in het wit-roze, lekker barbieachtig, haha!
Hahaha… ja ik heb de 90’s ook veel bewuster meegemaakt dan de ’80’s. En inderdaad: walkman was toen ook nog populair, net als cassettes en videobanden. En die mode… hahaha… nu zou je je ervoor schamen, maar toen was het hip!