boek je vakantie bij de ANWB

Niets zo vervelend als kleine vliegjes die bij je groente, fruit en ander voedsel vliegen. Heb jij last van fruitvliegjes? Lees dan snel verder en ontdek handige tips tegen fruitvliegjes.

 

Inhoud

Wat zijn fruitvliegjes?

Fruitvliegen zijn kleine, vervelende insecten die vooral in de warmere maanden hun weg naar onze keukens weten te vinden. Ze worden aangetrokken door rijp fruit, groenten en ander voedsel dat begint te bederven. Hoewel ze op zichzelf niet schadelijk zijn, kunnen ze een echte overlast vormen en bacteriën verspreiden en dat is het laatste wat je wil hebben.

 

Tips tegen fruitvliegjes

Gelukkig zijn er ook genoeg dingen die je kunt doen als je last hebt van fruitvliegjes. Hieronder vind je een aantal tips.

 

Houd je keuken schoon

Eén van de belangrijkste preventieve maatregelen om fruitvliegen te voorkomen, is het handhaven van een schone keuken. Zorg ervoor dat er geen etensresten of gemorst sap op het aanrecht achterblijven. Reinig regelmatig de vuilnisbak en zorg ervoor dat er geen voedselresten aan de binnenkant blijven kleven.

 

Bewaar fruit en groenten in de koelkast

Rijp fruit en groenten zijn de belangrijkste lokmiddelen voor fruitvliegen. Vooral bananen zijn bijzonder aantrekkelijk voor deze insecten. Bewaar groente en fruit daarom bij voorkeur in de koelkast of in goed afgesloten bakjes. Als je fruit toch buiten de koelkast wilt bewaren, controleer het dan regelmatig op rijpheid en verwijder beschadigde of overrijpe stukken.

Let op: niet alle groente en fruit kun je in de koelkast bewaren.

 

Dek afvalbakken af

Zorg ervoor dat al je afvalbakken voorzien zijn van een goed sluitend deksel. Fruitvliegen zijn dol op rottend voedsel en zullen zich graag in je prullenbak nestelen als ze er toegang toe hebben.

 

Maak je gootsteen schoon

Fruitvliegen kunnen zich ook ophopen in vochtige plekken, zoals de gootsteen. Spoel voedselresten goed weg en maak de gootsteen regelmatig schoon met een mengsel van azijn en water om fruitvliegen weg te houden.

 

Gebruik azijnvalletjes

Heb je last van fruitvliegen? Dan kun je ze perfect aanpakken met azijn. Azijn is namelijk een perfect middel om fruitvliegen te lokken. Vul een klein bakje met een beetje azijn en voeg een paar druppels afwasmiddel toe om het oppervlak te breken. Bedek het bakje met plasticfolie en prik een paar gaatjes in de folie. Fruitvliegen worden aangetrokken door de azijngeur, kruipen door de gaatjes, maar kunnen niet meer ontsnappen. Plaats deze valletjes op strategische plaatsen in de keuken.

Leestip: Dit kun je allemaal doen met azijn

 

Maak een kruidenmix

Sommige kruiden zijn natuurlijke insectenwerende middelen. Maak een kruidenmix van bijvoorbeeld basilicum, laurier, tijm en munt en plaats dit op verschillende plekken in de keuken om fruitvliegen op afstand te houden.

 

Gebruik fruitvliegjesvangers

Er zijn ook speciale fruitvliegjesvangers verkrijgbaar in winkels. Deze vallen bevatten een niet-giftige lokstof die fruitvliegen aantrekt. Hang ze op in de buurt van fruitbakken of andere plaatsen waar fruitvliegen vaak voorkomen

 

Ventileer goed

Fruitvliegen houden niet van een goed geventileerde omgeving. Zorg voor voldoende luchtcirculatie in de keuken en vermijd stilstaand water, zoals in plantenbakken.

 

Met bovenstaande tips kun je niet alleen fruitvliegjes voorkomen, maar als je er eenmaal last van hebt korte metten mee maken.

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in