boek je vakantie bij de ANWB

Heb je last van fungal acne, oftewel gistpuistjes? Het kan heel vervelend zijn, maar gelukkig zijn de gistpuistjes vrij eenvoudig te behandelen. Je moet wel weten hoe je dit het best kunt aanpakken. Lees verder voor praktische tips.

 

Inhoud

Wat is fungal acne?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat fungal acne precies is. Het woord gistpuistjes legt het wellicht duidelijker uit: er is een overgroei aan gist in de huid. De haarzakjes raken hierdoor geïnfecteerd en gaan ontsteken. Het gevolg? Je ziet pukkeltjes op de huid, in de vorm van kleine knobbeltjes. Dit kan op het gezicht verschijnen (met name op het voorhoofd), maar ook op de rug, armen of borst.

Fungal acne pukkeltjes lijken erg op de pukkeltjes die ontstaan bij reguliere acne. Zoek goed uit waar jij precies last van hebt. Of laat bijvoorbeeld door een dermatoloog of arts vaststellen of je last hebt van gistpuistjes: op die manier weet je het helemaal zeker.

 

Kwalitatieve en geschikte producten

Kies voor een gerichte behandeling met kwalitatieve producten. Niet zomaar alle producten zijn namelijk effectief in de behandeling bij gistpuistjes. Je kunt voor specifieke producten kiezen, bijvoorbeeld van COSRX. De benaming fungal acne doet trouwens denken aan schimmels, maar daar heeft het niets mee te maken.

Het gaat puur om een teveel aan gist, waardoor er harde bultjes op de huid verschijnen. De bultjes kunnen jeuken, soms zelfs heel erg. Op basis van onder andere de jeuk kun je vaststellen of je gistpuistjes hebt of een andere vorm van acne – en weet je welke producten je kunt kiezen. Gebruik fungal acne safe producten, zodat er niet nog meer bultjes ontstaan.

Deze producten zijn bijvoorbeeld olievrij, omdat je geen vette substanties op de huid wilt smeren: vet voedt fungal acne. Van toner tot serum, van cleanser tot moisturizer: geschikte producten zijn er voor alle skincare onderdelen te vinden. Exfoliëren is effectief bij fungal acne, omdat je de huid en de poriën hier diep mee reinigt. Dode huidcellen verdwijnen, evenals talg en overtollig vuil. Daarmee neemt de snelheid van de gistgroei af.

 

Kans op fungal acne verkleinen

Om de kans op gistpuistjes te verkleinen, is het belangrijk om te weten hoe fungal acne ontstaat. Met name door hitte en een hoge luchtvochtigheid ontstaan deze puistjes. Daarom is de kans hierop groter als je je in een warm klimaat bevindt, of als het zomer is.

Een tweede factor is zweet, waar je ook weer meer last van hebt in warmere omgevingen. Maar ook tijdens sporten of bewegen zweet je. Het is belangrijk om daarna direct te douchen, zeker als je last hebt van gistpuistjes. Als het zweet op je huid en in je kleding blijft zitten, neemt de kans op meer puistjes namelijk toe. Of reinig je huid al direct na de beweging, met name als je nog een tijdje onderweg naar huis bent.

Gezichtsreinigingsdoekjes zijn voldoende, als snelle reiniging. Draag het liefst ademende kleding, van katoen bijvoorbeeld. Zo geef je fungal acne ook minder kans. Vermijd verder vette substanties op je huid, zoals olie: dit is echt belangrijk.

Wie een verlaagde weerstand heeft, krijgt sneller last van gistpuistjes. Leef daarom zo gezond mogelijk. En houd je huid goed schoon, met geschikte producten. Ook kan de dokter een speciale behandeling voorschrijven, mocht de fungal acne hardnekkig zijn. Pak de behandeling in ieder geval grondig aan, zodat je snel weer verlost bent van de vervelende pukkeltjes!

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in