boek je vakantie bij de ANWB

Wanneer je moeder bent zoals ik, dan is het soms een kwestie van de eindjes aan elkaar knopen. Juist hierdoor hebben mijn man en ik besloten beter op onze uitgaven te letten. Om een beter overzicht te hebben, heb ik een huishoudboekje aangeschaft en hebben we besloten om voortaan nog beter te overleggen als er uitgaven boven vijftig euro gedaan worden. Hierdoor zouden we makkelijker geld overhouden en kunnen sparen. Voor de toekomst, voor de studie van onze kinderen en uiteraard voor een leuke vakantie. Benieuwd hoe wij dat hebben gedaan? Lees dan snel verder.

 

Inhoud

Een budget is niet sexy, maar een doelstelling wel!

Budgetteren en geld besparen is niet iets waar je alle gezinsleden mee aan boord krijgt. Maar wanneer je interessante en leuke doelstellingen in het vooruitzicht kunt stellen, dan wordt het ineens heel anders. Jij kunt ervoor zorgen dat jouw kinderen mee gaan doen door te vertellen wat zij kunnen bereiken. Zoals een vakantie naar het buitenland, een nieuwe fiets of misschien zelfs een auto (wanneer ze oud genoeg zijn).

Hoe concreter de doelstelling is, hoe makkelijker het wordt om alle gezinsleden mee te krijgen. Zeker wanneer het om mannen gaat, want die schijnen precies te moeten weten waarom ze bepaalde dingen niet meer mogen kopen.

Wil je meer lezen over budgetteren en besparen, kijk dan eens op de website van het Nibud.

Impulsaankopen de deur uit

Winkeliers proberen ons dagelijks te verleiden. Zij zetten gadgets in de schappen die we eigenlijk niet nodig hebben en plaatsen veel producten in de buurt van de kassa die vaak gekocht worden zonder dat we hier iets aan hebben. Maar het gaat nog veel verder. Natuurlijk is een nieuwe barbecue kopen makkelijker dan de oude repareren en willen we allemaal wel een nieuwe auto. Maar wat gebeurt er als we dat niet doen? Impulsaankopen kosten vaak veel geld. Stel grote aankopen uit en slaap er eens een nachtje over. Bang voor aankopen in de winkel die je helemaal niet nodig hebt? Boodschappenlijstje meenemen en het probleem is opgelost!

Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van de uitverkoop met mijn speciale koopjeskalender

Zet het kapitaal aan het werk

Wanneer je vijftig euro gespaard hebt en je laat het een jaar staan, dan is het geld minder waard geworden door de inflatie (alle producten worden duurder, maar jouw vijftig euro blijft vijftig euro). Je zou ook kunnen overwegen om je geld te investeren. Dat hoeven niet direct aandelen of Forex-producten te zijn. Je kunt ook een lagere instap kiezen en bijvoorbeeld aan de slag gaan met cryptovaluta (wel eerst even inlezen over de mogelijkheden, zoals informatie over de Bitcoin). Wanneer je het spaargeld elke week een beetje ziet groeien, motiveert dit alleen maar om meer te gaan sparen om zo een substantieel bedrag neer te kunnen zetten.

 

geld sparen als gezien doe je samen
Pixabay

 

Maak (be)sparen weer aantrekkelijk

Besparen en sparen zijn waarschijnlijk geen dingen waar je jouw gezin altijd blij mee kunt maken. Maar wat gebeurt er wanneer je doelstellingen kunt stellen die wél in de smaak vallen en waar jouw kinderen en man wel blij van worden? Dan wordt het direct een compleet ander verhaal en kun je echte resultaten neerzetten! 

 

Mocht je toch bepaalde artikelen aan moeten schaffen? Zorg dan dat je altijd korting krijgt op je aankopen. Op welke manier sparen jij en je gezin en waarvoor sparen jullie? Laat het me weten in de comments.

*Uitgelichte afbeelding Pixabay

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in