boek je vakantie bij de ANWB

Goed om te weten voor je naar een tuincentrum gaat: je hebt giftige bloemen en planten: mooi, maar dodelijk. Bloemen en planten zijn niet weg te denken uit ons leven: of het nu om een verjaardag, huwelijk, moederdag of om een extraatje gaat, bloemen en planten horen bij ons. Je vindt deze in verschillende kleuren, vormen, met en zonder geur.

Het is een persoonlijk geschenk voor veel gelegenheden en vooral vrouwen zijn dol op bloemen. Bloemen en planten, ze zijn zo mooi… Maar wat als deze bloemen en planten die wij zo mooi vinden nou eens giftig en dodelijk kunnen zijn? In dit artikel vind je een lijst van giftige bloemen en planten: mooi, maar dodelijk.

Inhoud

Phytolacca Americana: de Westerse karmozijnbes

We beginnen met de minst giftige bloem, de Westerse karmozijnbes. De plant komt oorspronkelijk uit Noord Amerika, maar is in inmiddels ook in Europa verwilderd en overal te vinden. De bloemen die gevormd worden voordat de bessen aan de plant komen, zijn klein en best mooi. Helaas bevat de bloem bij consumptie nog genoeg gif om voor heel wat narigheid te zorgen.

Het begint met kokhalzen en overgeven, hierna worden de symptomen erger. Je begint te zweten, krijgt krampen, men begint zich zwak te voelen en het lichaam gaat rillen. Hierna kun je last krijgen van diarree en geef je bloed op. Tenslotte krijg je te maken met stuiptrekkingen. Als je echt vette pech hebt en heftig reageert op het gif in deze bloem, dan zul je eerst het bewustzijn verliezen, daarna in coma raken en in het ergste geval kun je overlijden.

 

giftige bloemen en planten karmozijnbes

 

Brugmansia: Engelentrompet

De brugmansia’s zijn onder te verdelen in 7 soorten en hebben veel weg van de bekende datura. Oorspronkelijk zijn het exotische planten die uit Zuid-Amerika komen. De bloemen zijn zeer mooi om te zien. Zeker gezien het feit dat uit de 7 oorspronkelijke soorten door middel van kruising enz. hele aparte bloemen zijn ontstaan, met de meest uiteenlopende kleuren. Echter geldt voor al deze bloemen: ze zijn mooi, maar zeer giftig!

Dit geldt overigens niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Eén van de symptomen is het uitzetten van de pupillen, evenals het hebben van twee verschillend grote pupillen. De bloem is dodelijk! Vanwege het hoge gifgehalte in deze bloemen, zijn er landen die de invoer van deze bloemen/planten verboden hebben.

 

giftige bloemen en planten brugmansia

 

Papaver somniferum: Papaver of klaproos

Het gaat in deze om dezelfde bloem waaruit de drug opium gemaakt wordt. De bloem op zichzelf is best mooi om te zien. Uit de papaver somniferum wordt opium, morfine en heroïne gemaakt. Opium bestaat uit het ingedroogde witte melksap van deze plant.  De papaver of klaproos bevat een aantal alkaloïden waarvan vooral codeïne en morfine belangrijk zijn.

De drug zal uiteindelijk tot een langzame dood leiden, maar latex in de planten zelf, kan dit proces versnellen. Dit kan zorgen voor het inklappen van de longen, een hartstilstand veroorzaken of het slachtoffer in coma doen belanden. Helaas zijn er nog steeds landen waar opium voorgeschreven wordt als een soort medicijn.

De klaproos valt dus ook onder de noemer giftige bloem! Opmerkelijk genoeg is echter dat de zaadjes van de klaproos (papaver) wel eetbaar zijn. Dat is namelijk het zogenaamde maanzaad, iets dat bijna iedereen wel eens gegeten heeft.

 

giftige bloemen en planten papaver

 

Convallaria majalis: Lelietjes van Dalen

Klein, maar fijn! De Lelietjes van Dalen worden enerzijds gebruikt als medicijn, terwijl de plant anderzijds zeer giftig is. Dit geldt niet alleen voor de bloemen, maar voor alle delen van de plant. Lelietjes van Dalen bevatten bepaalde glycosiden, die kunnen zorgen voor hartproblemen. De farmaceutische industrie heeft deze stoffen echter bewerkt en gebruikt de Lelietjes van Dalen juist als een hartmedicijn. Voor de gewone mens geldt: er naar kijken kan geen kwaad, maar niet consumeren!

 

giftige bloemen en planten lelietjes van dalen

 

Digitalis: Vingerhoedskruid

Digitalis of vingerhoedskruid heeft hele mooie bloemen. In de meest uiteenlopende kleuren is het een favoriete bloem/plant voor veel plantenliefhebbers. Voor het vingerhoedskruid geldt, evenals voor de Lelietjes van Dalen, dat het als medicijn gebruikt wordt, maar aan de andere kant giftig is en voor heel wat last kan zorgen. Symptomen die je kunt verwachten na vergiftiging: diarree, verminderd zicht, hallucinaties en zeer lage hartslag, die in sommige gevallen tot de dood kan leiden.

 

giftige bloemen en planten vingerhoedskruid

 

Datura: doornappel

Zoals  eerder aangegeven wordt de datura nogal eens verward met de engelentrompet. Bloemen van de datura zijn prachtig om te zien, maar ook hier geldt: blijf er liever vanaf! De plant is rijk aan alkaloïden en in zijn geheel giftig, dus niet alleen de bloemen. Vergiftigingssymptomen zijn onder andere: roodkleuring van de huid, droge mond, onrust, slaperigheid en/of hallucinaties. Verwardheid, vergroting van de pupillen, hartritmestoornissen, bewusteloosheid en in coma raken. Al deze symptomen kunnen de dood tot gevolg hebben.

 

giftige bloemen en planten datura

 

Nerium oleander

Een mooie plant om te zien, maar afstand houden is zeer gewenst. De plant bevat de volgende giftige stoffen: giftig melksap, flavonoïden en diverse andere giftige stoffen. Hiermee is de oleander zeer giftig! Alhoewel er online verschillende ‘medicijnen’ te koop zijn waarin oleander verwerkt is, kun je er beter vanaf blijven.

Zelfs de regulaire farmaceutische industrie blijft van de oleander af vanwege zijn hoge gifgehalte. Symptomen van vergiftiging zijn onder andere: overgeven, diarree, overmatige speekselproductie en hevige buikpijn. Verder duizeligheid, hartritme stoornis, rillingen, toevallen en coma met de dood tot gevolg.

 

giftige bloemen en planten oleander

 

Conium Maculatum

Gevlekte scheerling is een plant uit de schermbloemenfamilie. De bloemen van deze plant zijn vrij klein en minder opvallend, dit neemt echter niet weg dat de plant giftig en dodelijk is. Niet alleen giftig voor de mens, maar ook voor dieren. De plant is in Nederland wijd verspreid te vinden. Het gif in deze plant (alle delen van de Conium maculatum zijn giftig) werkt op het centrale zenuwstel. Zo zal de vergiftiging in eerste instantie voor algehele verlamming zorgen, waarna ook de ademhaling geblokkeerd zal worden. Het gevolg hiervan laat zich raden…

 

giftige bloemen en planten scheerling

 

Atropa Belladonna: Wolfskers

De plant is overal te vinden, ook in Nederland. Het is familie van de nachtschade planten. Voor de wolfskers geldt dat de hele plant giftige alkaloïden bevat en uiterst giftig is. Vooral de bessen, die voor veel kinderen zeer aantrekkelijk zijn dienen gemeden te worden. Consumptie van alle delen van de plant kan een langzame en pijnlijke dood tot gevolg hebben.

Deze begint met symptomen als: vergrote pupillen, wazig zicht, evenwichtsstoornis, hoofdpijn, uitslag en hallucinaties enz. Deze symptomen gaan over in het uitvallen van verschillende lichaamsfuncties, waaronder ademhaling, die uiteindelijk tot de dood zal leiden.

 

giftige bloemen en planten wolfskers

 

Aconitum: Monnikskap

Een plant die getooid is met hele mooie bloemen, waar je echter beter helemaal niet aan kunt komen. De plant is giftig en het giftige sap mag niet eens in aanraking komen met de huid. Het gif kan namelijk door de poriën van de huid heen dringen en daarmee voor een vergiftiging zorgen. Helaas zijn enkele druppels al voldoende voor een onmiddellijke dood. De bloemen zijn  wel geschikt als snijbloem, maar met eerder genoemde punten in het achterhoofd kun je er beter nog eens goed over nadenken of je deze bloemen echt in huis wilt hebben.

 

giftige bloemen en planten monnikskap

 

 

Conclusie giftige bloemen en planten: mooi, maar dodelijk

Bloemen en planten zijn mooi, maar weet wat je in huis en tuin haalt! Zeker met (kleine) kinderen en dieren in de buurt is het raadzaam een boek of het internet te raadplegen, wat betreft de giftigheid van sommige bloemen en planten.

Wat vind jij van de bovenstaande lijst? Is het een reden om een bepaalde bloem of plant niet meer te kopen of vind je het allemaal overdreven? Laat het me weten in een reactie onder dit artikel.

 

Dokteronline.com

18 REACTIES

 1. Jeetje, heftig! Ik wist wel dat sommige planten giftig waren, maar niet van alle planten die je hier noemt. En ze zien er zo mooi uit! Dank voor de waarschuwing

  • Inderdaad, ze zien er zo mooi uit. Is ook een kleine waarschuwing voor ouders met (kleine) kinderen). Niet zomaar alles aanraken en of plukken!

 2. Zo!! Ik wist dat er bloemen en planten waren die giftig waren, maar kende deze niet allemaal, tenminste niet als giftig. Bedankt voor de tips!

 3. Een bloem kan er soms zo mooi uitzien, maar toch zo gevaarlijk. In het verpleeghuis waar ik werk, waarschuwen we elk jaar ook weer voor de kerstster, die zijn namelijk ook giftig

  • Eigenlijk wel he? Je zou zomaar aan een bepaalde plant komen. Ooit op tv een opname gezien van een jongen die op de Spoed was beland met vreemde symptomen. Uiteindelijk bleek hij in aanraking te zijn gekomen met een plant die alle ellende heeft veroorzaakt. Hij kon het ternauwernood navertellen

 4. Wat een handig artikel! Ik wist dit niet, ken een aantal planten/bloemen wel. Nuttige info, inderdaad, helemaal met kleine kinderen.

  • Ja, helaas, vingerhoedkruid is giftig. Deel het artikel gerust met andere ouders, is belangrijk dat veel mensen hiervan op de hoogte zijn. Veel bloemen en planten lijken zo mooi, maar zijn dus gevaarlijk, zeker voor kinderen

 5. De devils breath word dood leuk verkocht in de tuin markt is dat gevaarkijke plantje niet verboden in nl. ?

  Graag uw antwoord. Gezonde mediwiet is verboden en deze olant waar criminele misbruik van maken niet ? Of wel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in