Een prachtig groen gazon in de tuin is een droom van veel tuineigenaren. Gelukkig is het aanleggen van gras helemaal niet zo moeilijk met de tips in dit artikel. We helpen je bij het uitzoeken van het soort gras en vertellen je waar je op moet letten bij het aanleggen van je gazon. Zo kan ook jij straks zelf een groen gazon aanleggen in je tuin.
Inhoud
Graszoden of graszaden
Laten we beginnen met de verschillende manieren waarop een grasmat kan worden aangelegd. Als eerste is het belangrijk om een keuze te maken tussen graszaden en graszoden. Graszaden zijn een goedkope manier om een grasmat aan te leggen. Daartegenover staat wel dat het lang duurt voordat het gras een gazon vormt. Daarnaast is het met graszaad ook niet altijd gegarandeerd dat het een volle grasmat vormt. Wanneer de zaden niet goed worden uitgezaaid, kunnen er gaten ontstaan.
Een oplossing voor deze problemen is in plaats van graszaad, graszoden kopen. Graszoden zijn voorgekweekte grasmatten die gemakkelijk uitgerold kunnen worden en meteen een prachtige grasmat vormen. Ze zijn vaak gekweekt om goed bestand te zijn tegen ziektes en plagen. Grasmatten zijn vaak duurder dan graszaden en je krijgt ook meteen een dichte grasmat.
Kies de juiste grassoort
Graszaden en graszoden zijn er in vele verschillende soorten. Om de levensduur van je gazon te verlengen, is het belangrijk om de juiste soort te kiezen. Hieronder vind je enkele veel voorkomende grassoorten uitgelicht.
Speelgras
Speelgras, ook wel sportgras genoemd, is een grassoort die speciaal gekweekt is om tegen een stootje te kunnen. Deze grassoort bestaat uit een mix van verschillende sterke soorten, die moeilijk kapot te maken zijn. Als je denkt dat er veel gebruik wordt gemaakt van je gazon, omdat je bijvoorbeeld kinderen of huisdieren hebt die er veel op zullen lopen, dan kun je het beste kiezen voor deze soort.
Onderhoudsarm gras
Wanneer je geen zin hebt om in de zomer elke week gras te maaien, kun je kiezen voor onderhoudsarm gras. Dit soort gras wordt verkocht onder de naam “Premium” en bestaat uit een mix van langzaam groeiend gras. Omdat dit gras onderhoudsvrij is, wordt het ook vaak door overheden gebruikt voor publieke parken en speeltuinen. Het is erg sterk gras dat met een goede verzorging lang mee zal gaan.
Zorg voor een goede ondergrond
Of je nu kiest voor graszaden of graszoden, een goede ondergrond is altijd belangrijk. Zo moet de grond de juiste zuurgraad hebben en genoeg voedingsstoffen bevatten. Ook is het belangrijk dat de grond goed waterdoorlatend is, zodat het niet kan verrotten en de wortels goed kunnen hechten. Om zeker te weten dat je grond geschikt is voor het aanleggen van een grasmat, kun je een bodemonderzoek laten uitvoeren. Hieruit zal blijken wat je grond nodig heeft.
Bereid de ondergrond voor
Wanneer de resultaten van je bodemonderzoek binnen zijn, kun je je grond gaan voorbereiden. Voeg de benodigde voeding toe en schoffel je grond goed om. Het is ontzettend belangrijk om stenen en takken te verwijderen en te zorgen dat de ondergrond vlak is. Als je dit niet doet, kunnen er zich putten in je gazon vormen waarin regen kan blijven staan. Ook moet je ervoor zorgen dat er geen onkruid meer op de ondergrond groeit. Ploeg de grond goed om en maak gebruik van een onkruidverdelger. Je bent nu klaar om je grasmat aan te leggen.