boek je vakantie bij de ANWB

Ontdek handige tips en trucs verzorging kamer- en tuinplanten tijdens vakantie. Met deze tips zijn de planten in huis en tuin bij terugkomst even mooi en verzorgd als voor de vakantie

 

Inhoud

Planten verzorgen tijdens vakantie

Of het nu om de zomervakantie gaat of een weekendje weg, planten hebben haast dagelijks verzorging nodig. Wil je meer weten over de verzoring van je planten? Lees dan ook 10 tips voor het verzorgen van kamerplanten. Helaas moeten veel planten tijdens (langere) vakanties het onderspit delven en zijn de planten bij terugkomst alleen nog geschikt om op de compost te gooien of in de GFT bak te doen.

In dit artikel vind je handige tips voor de verzorging van planten tijdens de vakantie, zodat de planten in huis bij terugkomst even mooi en verzorgd erbij staan als voor de vakantie. En zeg nou zelf: niets is mooier dan thuis komen in een huis waar de (bloeiende) planten je huis leven en kleur geven.

Tips en trucs verzorging kamer- en tuinplanten tijdens vakantie planten

 

Verzorging van kamperplanten door derden tijdens afwezigheid

Als je het aandurft kun je er natuurlijk voor kiezen een derde partij in te schakelen die de verzorging van de planten tijdens afwezigheid/vakantie op zich wil nemen. De makkelijkste manier is hier een familielid voor vragen. Als je betrouwbare buren hebt kun je het ook eens ter sprake brengen en wellicht zijn de buren bereid te helpen. Misschien met de afspraak om elkaar wederzijds te helpen, zodoende zijn beide partijen verzekerd van de verzorging van de planten tijdens de vakantie.

 

Waar moet je op letten als iemand anders je kamerplanten gaat verzorgen tijdens de vakantie?

– Zorg er hoe dan ook voor dat degene die de planten gaat verzorgen, precies weet HOE de planten verzorgd moeten worden. Maak desnoods een lijst met de instructies voor de verzorging van de planten.
– Zet alle spullen die nodig zijn voor de verzorging van de planten (mest, gieter, sproeier) op een duidelijke en van te voren afgesproken plek
– Sluit je water niet af
– Verplaats planten niet nog even voordat je vertrekt. Planten kunnen niet altijd even goed tegen verplaatsing en dat zou er wel eens voor kunnen zorgen dat je planten alsnog de clicko in moeten
– Planten hebben verse lucht nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Laat kamerdeuren zo veel mogelijk open. Misschien kan met de verzorger afgesproken worden dat er tijdens het verzorgen van de planten af en toe gelucht wordt.

 

Verzorging van tuinplanten door derden tijdens de vakantie

Met een tuin is het ietwat lastiger, zeker als de tuin veel planten heeft en men bij de verzorging van tuinplanten rekening moet houden met de weersomstandigheden. Het is dan zeker gewenst iemand te zoeken die enigszins verstand heeft van de verzorging van tuinplanten. Als je een grasveld hebt moet je niet vergeten dat ook het grasveld verzorging nodig heeft. Dit geldt zeker tijdens langere afwezigheid. Spreek dit van te voren goed af met degene die de verzorging van de tuin op zich wil nemen, tijdens je afwezigheid.

Tips en trucs verzorging kamer- en tuinplanten tijdens vakantie tuinplanten

 

Waar moet je op letten als iemand anders je tuinplanten gaat verzorgen?

Voor tuinplanten in de tuin geldt bijna hetzelfde als hierboven vermeld staat, maar er komen nog een aantal zaken extra bij kijken:
– Heb je vruchtenplantjes in de tuin zoals bijv. aardbeien die tijdens je afwezigheid rijpen en geplukt dienen te worden, geef dit dan door aan de verzorger (geldt natuurlijk ook voor groente)
– Moet het gras gemaaid worden of onkruid gewied worden? Zorg dan dat het gereedschap bereikbaar is (geef sleutel van de schuur of zet het op een andere bereikbare plek)
– Betreft het een vakantie in de winter? Laat de verzorger dan precies weten wat gedaan moet worden tijdens eventuele vorst of sneeuwval

 

Verzorging van kamer – en tuinplanten tijdens de vakantie: tips en trucs

Als er niemand anders is voor de verzorging van de planten, dan zul je zelf creatief moeten zijn, zodat je planten overleven. Er zijn hiervoor een aantal trucjes die toegepast kunnen worden. Echter moet meteen aangegeven worden dat deze tips alleen werken gedurende een korte afwezigheid van maximaal een week. Hierna zal de verzorging toch echt weer ter hand genomen moeten worden. Deze optie is dus niet geschikt voor mensen die langer afwezig zullen zijn. Deze mensen doen er goed aan iemand te zoeken die ze wil helpen met de verzorging van de planten.

De basis van onderstaande trucs is steeds hetzelfde: de plant krijgt steeds druppelsgewijs water. Alle planten dienen hiervoor wel in een koele, voor zon beschermde ruimte gezet te worden, om te veel verdamping te voorkomen. Let wel: sommige planten hebben juist veel zon nodig, zorg dan dat de watertoevoer beschermd is tegen te veel zon.
Laat kamerdeuren open zodat er enige beweging in de lucht zit, want zonder verse lucht halen planten het niet. Is er een ventilatieraampje aanwezig, dan doe je er goed aan dit open te laten staan.

In de winter moet je er juist voor zorgen dat planten het niet te koud krijgen. De ruimte waar planten staan, moet daarom een bepaalde temperatuur hebben (constant).

 

De truc met de wollen draad bij een kamerplant

Een zeer aparte manier is de plant te voorzien van water door middel van een wollen draad.
– Maak een wollen draad nat en hang het ene uiteinde in een met water gevulde fles. Zorg ervoor dat de draad lang genoeg is om tot de bodem van de fles te komen. Stop het andere uiteinde in de wortelkluit van de plant. Zorg dat het geheel goed vast zit, anders zal het systeem niet werken
– De plant zal nu druppelsgewijs voorzien worden van water
Hoe groter de plant hoe meer draden nodig zullen zijn! In plaats van wollen draad kun je een katoenen draad nemen.

De tip voor kamerplanten in aardewerken potten

Aardewerken potten hebben het voordeel dat ze water opzuigen, waardoor de volgende truc uitermate geschikt is:
– Week een handdoek of dweil zodat deze doordrenkt is met water
– Vul een grote emmer of babybadje met water en laat een deel van de handdoek hierin hangen
– Spreid de rest van de handdoek uit op het aanrecht of in de douchebak
– Zet de aardewerk potten nu op het natgemaakte handdoek of de dweil

De truc met turfmolm tijdens de vakantieperiode

Geschikt voor een aantal kleine potplanten.
– Neem een bak (bijv. babybadje) en leg hierin een aantal cm turfmolm
– Maak de turfmolm grondig nat en zet hierop de planten
– De aarde zal bij uitdrogen het water opzuigen, bovendien komt er door verdamping ook water vrij dat opgenomen wordt door de bladeren

 

Maak gebruik van hydrocultuur in plaats van aarde

Als je planten in hydrocultuur plant heb je tijdens de vakantie weinig omkijken naar je planten en hoef je geen enkele van de eerder genoemde trucs toe te passen.

Planten in de tuin verzorgen tijdens vakantie en afwezigheid

De tuinplanten zijn iets moeilijker te verzorgen tijdens afwezigheid, maar ook hier zijn er een aantal dingen die je kunt doen, met name voor kuipplanten
– Zorg dat de kuipplanten in voldoende schaduw staan, waardoor verdamping en uitdroging beperkt worden
– Net als bij kamerplanten kun je kuipplanten in turfmolm zetten (inpakken in turfmolm)

Waterverzorging door truc met omgekeerde waterfles

Alhoewel er in de tuincentra speciale automatische bewateringssystemen zijn, kun je er voor kiezen zelf een bewateringssysteem voor de tuin te maken met weinig middelen. Dit doe je als volgt:
– Neem een plastic fles en vul deze met water
– Schroef de dop erop en boor er een gaatje in
– Zorg ervoor dat je tuin voor je weggaat flink nat is
– Stop de fles onderste boven in de buurt van de wortelkluit, waardoor de plant druppelsgewijs van water voorzien wordt

 

Onthoud: Planten gaan eerder dood aan een overschot van water dan aan een tekort aan water!

 

Heb je zelf nog tips en trucs verzorging van kamer- en tuinplanten tijdens vakantie? Laat het me dan weten in een reactie onder dit artikel.

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in