boek je vakantie bij de ANWB

Ben je dol op honden? Wil je het liefst zelf een hond, maar zie je op tegen de haren die je dan overal en nergens in je huis vindt? Dit zijn 10 hondenrassen die niet veel verharen.

 

Inhoud

Een hond als huisdier

Bij het kiezen van een hond moet je met een aantal dingen rekening houden. Het belangrijkste aan een nieuwe hond is natuurlijk het karakter. Je wil immers een maatje voor jaren en dat kan alleen als het karakter matcht met jouw verwachtingen van de viervoeter. Daarnaast speelt ook de bijkomende verzorging een grote rol.

Hoeveel beweging heeft je hond nodig? Hoeveel voeding? Moet je op bepaalde dingen letten als het op de verzorging aankomt? Denk hierbij bijvoorbeeld aan speciale verzorging van de vacht. Ook de hoeveelheid haren die een hond heeft en kan verliezen kan een belangrijke rol spelen bij de keuze voor een bepaald hondenras.

Veel mensen zijn dol op honden, maar kijken tegen het extra werk dat een viervoeter met zich meebrengt op. Dat is niet zo gek, want sommige rassen verliezen echt heel veel haar. Dat brengt extra werk met zich mee, waar je misschien helemaal niet op wacht. ZOals bijvoorbeeld het wassen van de vacht.

Leestip: DIY hondenshampoo

Gelukkig zijn er ook hondenrassen die niet veel verharen, waardoor je er minder werk aan hebt. Overigens wil minder verharen niet per se zeggen dat deze honden dan ook geschikt zijn voor mensen met een allergie.

 

10 Hondenrassen die niet veel verharen

Helaas bestaan er geen hondenrassen die niet verharen. Of eigenlijk wel: de enige uitzondering hierop zijn namelijk naakthonden die helemaal geen haar hebben. Omdat hier ook verschillende rassen in zijn gekweekt die deels wel haar hebben is het dus niet per definitie zo dat naakthonden helemaal niet verharen. Minder verharen heeft overigens niet zo veel te maken met de lengte van de vacht.

 

1. Shih-Tzu

Alhoewel je op het eerste gezicht niet zou denken dat dit Tibetaanse hondenras minder verhaard is dit wel het geval. Dat komt omdat de Shih-Tzu meer vacht dan haren heeft. Klinkt heel gek, maar het komt erop neer dat er geen rui plaatsvindt tijdens het wisselen van de seizoenen. Wel heeft dit ras veel meer verzorging nodig. Je moet geregeld naar een trimsalon gaan en de haren moeten geregeld gekamd worden.

10 Hondenrassen die niet veel verharen shih tzu

2. Yorkshire Terriër

Ook een ras waarvan je zou verwachten dat deze veel haren verliest. De Yorkshire Terriër heeft eigenlijk haren die meer vergelijkbaar zijn met mensen. Daardoor is er van rui geen sprake. Wel moet de vacht geregeld geborsteld worden, zodat deze zacht blijft.

10 Hondenrassen die niet veel verharen yorkshire terrier

3. Havanezer

Als je op zoek bent naar een klein schattig hondje dat snel een goede band met zijn baasje op kan bouwen dan zit je met een Havanezer goed. De Havanezer heeft weliswaar hele zachte vacht aan de buitenkant, maar geen ondervacht. Hierdoor heeft dit ras geen last van haarverlies. De bovenvacht moet echter wel goed verzorgd en regelmatig gekamd worden.

10 Hondenrassen die niet veel verharen havanezer

 

4. Schotse Terriër

De Schotse Terriër heeft ondanks zijn uiterlijk zo goed als geen last van haarverlies. Zelfs als je de vacht kamt zul je maar nauwelijk last hebben van hondeharen die her en der rondvliegen. De ideale hond dus voor mensen die niet van hondeharen houden.

10 Hondenrassen die niet veel verharen schotse terrier

5. Westland White terriër

De Westland White terriër valt direct op door het hoge knuffelgehalte. Dit komt niet in de laatste plaats door de witte vacht. Ondanks de opvallende vacht verhaart deze hond slechts minimaal. Net als eerder genoemde hondenrassen moet de vacht echter wel met regelmaat gekamd en getrimd worden.

 

6. Barbet of Franse waterhond

We blijven nog even bij de langharige hondenrassen, want ook de Barbet of de Franse waterhond is een ras dat weinig last heeft van haarverlies. Het gaat hierbij wel om een zeer actieve hond die veel beweging nodig heeft.

10 Hondenrassen die niet veel verharen barbet franse waterhond

7. Reuze Schnauzer

Als je op zoek bent naar een ras dat groter wordt, slim en waaks is dan zit je met een reuze Schnauzer goed. Ondanks zijn uiterlijk met veel haar heb je bij dit ras te maken met weinig haarverlies. Wel is het ook voor dit ras belangrijk om geregeld een bezoekje te brengen aan de hondentrimsalon. Daarnaast moet de vacht ook geborsteld worden om klitvorming in de ondervacht te voorkomen.

10 Hondenrassen die niet veel verharen reuze schnauzer

8. Basenji

In het rijtje van 10 hondenrassen die niet veel verharen hoort natuurlijk ook een ras met korte haren. Hiertoe behoort de Afrikaanse Basenji zeker. Aangezien dit een hond is met een handleiding is deze absoluut niet geschikt voor beginners. Leuk feitje: alhoewel de hond een zeer goed ontwikkeld jachtinstict heeft kan hij niet blaffen en lijkt hij qua gedrag veel op een kat.

10 Hondenrassen die niet veel verharen basenji

 

9. Poedel

Een poedel verhaart niet alleen heel weinig, het is ook nog eens een hondenras dat zeer geschikt is voor mensen met allergie. Omdat poedels geen ondervacht hebben, hebben zij geen last van rui tijdens het wisselen van de seizoenen. De bovenvacht blijft echter groeien, waardoor je geregeld naar een trimsalon moet met je hond.

10 Hondenrassen die niet veel verharen poedel

10. Puli

Als je naar een puli kijkt zul je waarschijnlijk niet direct denken dat deze hond én niet verhaart én geschikt is voor mensen met allergie. Niet zo gek, want de Puli heeft als volwassene een lange vervilte vacht. Hierdoor heeft de vacht van de hond veel weg van dreadlocks.

Je hoeft de vacht ook niet te kammen, integendeel, laat de vacht gewoon met rust. De hond verhaart niet, maar de lange dreadlocks zorgen er wel voor dat vuil en rommel tijdens een wandeling makkelijker in de vacht blijven hangen. Ook kan de vacht gaan stinken na een zwembeurt.

10 Hondenrassen die niet veel verharen puli

 

Honden die niet verharen en mensen met allergie

Het is een feit: honden die minder haren verliezen zijn een stuk makkelijker te hanteren voor mensen met een allergie. Helaas is het niet ruien of verliezen van haar geen garantie dat de hond ook daadwerkelijk geschikt is voor mensen met hondenallergie. Dat komt omdat de allergie uitgelokt wordt door het eiwit CAN F1.

Dit eiwit wordt door speeksel overgebracht op de vacht en huidschilfers. Helaas bestaan er geen hondenrassen die compleet hypoallergeen zijn. Wel zijn er diverse rassen, zoals bijvoorbeeld de poedel, die geschikt zijn voor mensen met allergie.

Overigens is het altijd handig om voor de aanschaf van een hond een allergietest te doen. Want de hoeveelheid CAN F1 eiwit kan niet alleen van ras tot ras, maar ook van hond tot hond verschillen.

 

Heb je een hond gevonden die helemaal bij je past? Zoek je nog een leuke naam? Hier vind je inspiratie voor de leukste dierennamen.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in