boek je vakantie bij de ANWB

Welk materiaal beddengoed past het beste bij jou? Waarop letten bij de keuze van dekbedovertrekken? Welk beddengoed is geschikt voor de zomer of de winter? Waarop te letten als je allergisch bent? En hoe kun je beddengoed het beste onderhouden? Ontdek alle tips en tricks rondom het thema beddengoed.

 

 

Inhoud

Een goede nachtrust is onmisbaar

Niets zo belangrijk voor je lichaam als een goede nachtrust. Helaas vallen veel mensen onder de categorie slechte slaper. Je slaapt te weinig, te onrustig of het duurt heel lang voordat je in slaap valt. Veel mensen weten dat factoren zoals schermen (telefoon, tv) een slechte invloed hebben op je slaap. Dat geldt ook voor stress, (te veel) caffeïne) en bijvoorbeeld alcohol.

Maar wist je dat ook je beddengoed en zelfs de keuze voor je dekbedovertrek een verschil kan maken voor een goede nachtrust? Met onderstaande tips en tricks kies je voortaan beddengoed dat helemaal bij jou past, zodat je kunt genieten van een heerlijke nachtrust.

 

 

Welk materiaal beddengoed past het beste bij jou?

Beddengoed is verkrijgbaar in verschillende materialen. Denk bijvoorbeeld aan microvezel, katoen, linnen, katoen satijn, flanel en percale katoen. Afhankelijk van de wijze waarop de stof geweven wordt en de stofkeuze heeft dit beddengoed verschillende eigenschappen. Hieronder vind je beknopte uitleg over de verschillende soorten met daarbij de eigenschappen, waardoor je makkelijker beddengoed vindt dat voor een goede nachtrust zorgt.

 

Microvezel

Beddengoed gemaakt van microvezel bestaat uit een combinatie van polyester, polyacryl en polyamide. Polycotton is een mengsel van polyester en katoen. Microvezels zijn heel fijn, daarnaast is de stof bijzonder sterk en behoudt het zijn vorm. De stof neemt vocht 5x sneller op als katoen en droogt bovendien heel snel. Past zich makkelijk aan verschillende temperaturen aan.

Geschikt voor gebruik het hele jaar door!

 

Katoen

Katoen is een natuurlijk product dat ademend is en bovendien vochtabsorberend. Niet zo gek dus dat dit het meest gebruikte materiaal voor het vervaardigen van dekbedden is. Voelt zacht en soepel aan. Katoen is verkrijgbaar in verschillende graderingen die afhankelijk zijn van de manier waarop de stof geweven is.

Geschikt om het hele jaar door te gebruiken!

Katoen satijn

Door katoen heel dicht op elkaar te weven krijg je satijnbinding. Omdat de draden zo dicht op elkaar staan voelt katoen satijn heel zacht, glad en verkoelend aan. Daarbij glanst de stof zelfs. Katoen-satijn hoeft niet gestreken te worden. Door de weving is het heel goed voor huid en haren. Heb je krullen? Of wil je zo min mogelijk belasting voor je gezichtshuid en rimpels voorkomen? Kies dan voor het slapen op een satijnen kussen.

Ideaal voor gebruik tijdens elk seizoen!

 

Flanel of flanel katoen

Flanel is heel zacht materiaal dat direct opvalt doordat het lekker warm aanvoelt. Het gaat eigenlijk om katoen dat door bewerking donsachtig wordt. Flanel neemt snel warmte op en houdt dit ook goed vast. Dit is dan ook een must voor koukleumen.

Perfecte keuze voor de winter!

 

Percale katoen

Zoals je ziet is katoen in verschillende wevingen verkrijgbaar. In dit rijtje mag beddengoed gemaakt van percale katoen zeker niet ontbreken. In tegenstelling tot gewone katoen is er bij percale katoen sprake van hoge draaddichtheid. Door deze hoge draaddichtheid is de stof niet alleen extra zacht en soepel, maar ook verkoelend. Bijzonder comfortabel en sterk, waardoor beddengoed van percale katoen langer meegaat.

Verkoelend, dus perfect geschikt voor de zomer.

 

Linnen

Net als katoen is linnen een natuurlijk materiaal dat gemaakt wordt van vlas. Het materiaal is duurzaam en bijzonder stevig, terwijl het tegelijkertijd heel luchtig en ietwat stug aanvoelt. Linnen is vochtabsorberend, warmteregulerend en ventilerend.

Door de bijzondere eigenschappen geschikt voor gebruik het hele jaar door!

 

 

Andere materialen beddengoed

Hierboven zie je de meest voorkomende materialen die voor beddengoed gebruikt worden. Er zijn echter nog veel andere materialen die ook voor de productie van dekbedovertrekken gebruikt worden. Voorbeelden hiervan zijn: katoen renforcé, twill-katoen, tencel, jersey, zijde, twill katoen en percaline katoen.

Daarnaast is het vaak zo dat dekbedovertrekken gemaakt worden van een combinatie van verschillende stoffen. Bij de aanschaf van een nieuw 2-persoons dekbedovertrek is het belangrijk om hierop te letten. De keuze voor het materiaal bepaalt namelijk voor welk seizoen het geschikt is en of het voldoet aan je wensen.

 

Waarop letten bij de keuze van dekbedovertrekken?

Bij deze keuze voor een nieuw dekbedovertrek moet je dus in eerste instantie vooral letten op het gebruikte materiaal. Ben je een koukleum? Of zweet je juist heel veel? Vind je het belangrijk dat het materiaal vocht opneemt? Of juist heel zacht aanvoelt?

Verder let je natuurlijk op de maat. Steeds meer winkels en online shops bieden naast standaard afmetingen ook de mogelijkheid om extra lang beddengoed te bestellen. Vergeet ook niet naar de maat van de bijbehorende kussensloop te kijken. Niet elk kussen heeft een standaardafmeting.

Tenslotte moet het design passen bij het interieur van je slaapkamer. Wat kleuren en dessins betreft kun je alle kanten op. Alhoewel dit een hele persoonlijke keuze is, is het wel goed om rekening te houden met de uitstraling en de invloed van kleuren op je stemming. Verder is het raadzaam om  bij voorkeur voor niet al te drukke designs te kiezen, zeker als je een kleine slaapkamer hebt.

Leestip: Zo zorg je voor een gezonde slaapkamer

Tips en tricks rondom het thema beddengoed licht beddengoed

 

Welk beddengoed is geschikt voor de zomer of de winter?

Welk beddengoed of beter gezegd welk materiaal dekbedovertrek geschikt is voor welk seizoen hangt helemaal van de eigenschappen van de stof af. Hieronder vind je een tabel met het soort stof, de eigenschappen en voor welk seizoen het materiaal geschikt is.

 

Materiaal Eigenschappen Seizoen
Microvezel Sterk

Neemt vocht op

Past zich aan temperatuur aan

 

Elk seizoen

Katoen Natuurlijk materiaal

Zacht en soepel

Verkrijgbaar in verschillende wevingen

 

Elk seizoen

Katoen satijn

 

Zacht

Glad

Soepel

Glanst

Ideaal voor haar en huid

 

 

Elk seizoen

 

Flanel of flanel katoen

 

Zacht en beetje stug

Neemt warmte op en houdt deze vast

 

Herfst en winter

Percale katoen

 

Zacht

Soepel

Verkoelend

Comfortabel

Sterk

 

 

Zomer

Linnen

 

Natuurlijk materiaal

Vochtabsorberend

Ventilerend

Warmteregulerend

 

 

Elk seizoen

 

 

Welk beddengoed als je allergisch bent?

Als je allergisch bent voor huisstofmijt is het belangrijk bij de keuze van beddengoed hiermee rekening te houden. Dat begint al bij het kiezen van een dekbed en kussen. Deze moeten geschikt zijn voor mensen met een allergie. In de meeste gevallen gaat het dan om synthetisch beddengoed, aangezien deze goed wasbaar zijn. Bovendien kan de huisstofmijt zich in de gesloten structuur van het materiaal minder goed nestelen.

Wat de keuze van dekbedovertrekken betreft is het goed om te kiezen voor microvezel. Natuurlijke materialen kunnen overigens ook, als deze op minimaal 60°C gewassen kunnen worden.

Tips en tricks rondom het thema beddengoed licht beddengoed

 

Tips voor het wassen van beddengoed

Het is natuurlijk de bedoeling dat je zo lang mogelijk geniet van je beddengoed. Daarbij is goed onderhoud van groot belang. Ook hier komt weer net iets meer bij kijken dan het even in de wasmachine gooien van je dekbedovertrek. Met onderstaande tips weet je precies waarop je moet letten bij het onderhoud van je beddengoed.

Lees altijd de aanwijzingen op het label van de fabrikant. Op die manier weet je zeker dat de stof lang meegaat en goed onderhouden wordt.

 

Voor het eerste gebruik

Als je een nieuw dekbedovertrek hebt gekocht, dan moet je deze voor het eerste gebruik wassen. Op die manier verwijder je restjes van stoffen die gebruikt worden voor de productie. Vaak gaat het om chemische stoffen waar je liever niet onder wil slapen.

 

Beddengoed wassen

De temperatuur waarop je dekbedovertrekken en overig beddengoed wast is afhankelijk van het materiaal. Check hiervoor het label, zodat de stof niet onnodig belast wordt, scheurt of krimpt.

 

Hoe vaak beddengoed wassen?

Eigenlijk is dit een heel persoonlijke keuze. In principe is het genoeg om je beddengoed één keer in de 2 – 3 weken te wassen. Dat geldt natuurlijk niet als je veel zweet of allergisch bent. Dan kun je beter 1x per week wassen.

 

Beddengoed apart wassen

Om te voorkomen dat je dekbedovertrek snel slijt is het raadzaam om je beddengoed apart te wassen.

 

Dekbedovertrek binnenste buiten wassen

Wil je echt optimaal genieten van je dekbedovertrek? Was deze dan binnenste buiten. Op die manier blijven kleuren lang behouden en kun je nog heel lang genieten van het mooie dessin.

 

Wassen zonder wasverzachter

Het klinkt misschien heel aantrekkelijk, maar voor je gezondheid en het beddengoed zelf is het beter om niet met wasverzachter te wassen. Wasverzachter zorgt er namelijk voor dat de stof minder makkelijk vocht opneemt. Daarnaast zorgen toevoegingen als parfum dat je de hele nacht niet natuurlijke geuren inademt.

Wil je heerlijk zacht beddengoed? Hang de was dan buiten op en laat deze door de wind en zon drogen.

 

Beddengoed in de droger

Heb je geen mogelijkheid om je dekbedovertrek buiten op te hangen? Dan kun je afhankelijk van het materiaal het dekbedovertrek in de droger doen. Kies dan wel voor een lage temperatuur om het materiaal optimaal te beschermen tegen snelle slijtage. Bepaalde stoffen zoals satijn en microvezel mogen overigens NIET in de droger gedaan worden.

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in