boek je vakantie bij de ANWB

Niets zo vervelend als een tandvleesontsteking. Met deze 11 huismiddeltjes die helpen bij tandvleesontsteking maak je een einde aan de pijn. Plus extra tips om gingivitis te voorkomen.

 

Inhoud

Wat te doen bij ontstoken tandvlees?

Niets zo vervelend als tandvleesontsteking. Een ontsteking van het tandvlees wordt ook wel gingivitis genoemd. Een ontsteking heeft niet altijd te maken met een slechte hygiëne. Vaak kunnen hele andere dingen de oorzaak zijn van een ontsteking. Denk daarbij aan een klein wondje in de mond veroorzaakt door de tandenborstel of bijvoorbeeld een tandenstoker. Helaas kan een klein wondje heel snel tot een ontsteking leiden. En een ontsteking van het tandvlees is nu eenmaal bijzonder pijnlijk.

Het is verstandig om deze pijn niet te negeren. Als je niets doet aan deze ontsteking dan is de kans groot dat dit overgaat in parodontitis. Parodontitis zorgt ervoor dat tandvlees zich terugtrekt. Als dit lang onbehandelt blijft dan kan dit er zelfs voor zorgen dat tanden of kiezen los gaan zitten of uitvallen.

 

Normaal gesproken geneest ontstoken tandvlees met de juiste behandeling binnen een paar dagen. Je hebt daarvoor geen dure middeltjes nodig: eenvoudige en goedkope huismiddeltjes zoals thee, kokosolie en appelazijn zijn vaak meer dan voldoende.

Heb je na 3 – 4 dagen nog steeds last? Dan is het raadzaam om een afspraak bij de tandarts te maken. Hij kan dan kijken of er wellicht sprake is van parodontitis.

 

Wat zijn de oorzaken van ontstoken tandvlees?

De grootste oorzaak van tandvleesontsteking is een verkeerde mondhygiëne. Bacteriën verzamelen zich in de mond en zorgen daar voor afgifte van gifstoffen. Door regelmatig je tanden te poetsen (minstens 2x per dag) voorkom je dat deze bacteriën groeien en een ontsteking veroorzaken.

Leestip: Goede gezondheid start in je mond

Niet altijd is een slechte hygiëne de oorzaak van tandvleesontsteking. Ook kleine wondjes veroorzaakt door bijvoorbeeld het eten van nootjes of een hard voedingsmiddel kunnen ontsteken. Daarnaast kun je ontstekingen krijgen als je bepaalde medicatie gebruikt.

Verder heb je een verhoogd risico op ontstekingen als je een slecht immuunsysteem hebt, diabetes, rookt, stress of last hebt van hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap. Niet voor niets wordt gezegd dat elke zwangerschap je een tand kost.

 

Symptomen ontstoken tandvlees

Dit zijn de symptomen van gangivitis

  • Rood en gevoelig tandvlees
  • Zwellingen van de ruimtes tussen de tanden
  • Brandend of drukkende pijn
  • Bloedingen
  • Slechte adem

Let op: ontstoken tandvlees kan op den duur leiden tot hart- en vaatziekten.

 

11 Huismiddeltjes die helpen bij tandvleesontsteking kamille

 

11 Huismiddeltjes die helpen bij tandvleesontsteking

Als je net beginnende tandvleesontsteking hebt, kun je onderstaande huismiddeltjes proberen om van de pijn en ontsteking af te komen.

 

Kamille

Kamille staat bekend als desinfecterend en kalmerend. Dat is precies wat je ontstoken tandvlees kan gebruiken. Je kunt je mond dagelijks meerdere malen spoelen met kamillethee. Hierdoor neemt de pijn in je mond af. In plaats van kamillethee kun je ook spoelen met saliethee.

Leestip: Ontdek de geneeskracht van salie

 

Zoutwater

Heb je geen thee in huis? Dan kun je ook gewoon spoelen met zoutwater. Hiervoor los je 1 theelepel zout in een glas water op. Je kunt met dit zoutwater meerdere keren per dag je mond spoelen. Het is ook mogelijk om je tandenborstel in zoutwater te dippen en hiermee de plek te masseren.

 

Appelazijn

Appelazijn is bijzonder veelzijdig. Niet zo gek dus dat je deze ook kunt gebruiken voor de behandeling van gingivitis. Azijn stimuleert de afvoer van speeksel, remt ontstekingen en is ook nog eens antibacterieel. Voor de behandeling met appelazijn minimaal een half uur voor het tanden poetsen een mengsel van twee theelepels appelazijn in een glas water oplossen en hiermee spoelen.

 

Massage

Het meest makkelijke middel tegen tandvleesontsteking is massage. Ook al heb je last van pijn, rood of bloedend tandvlees moet je het tandvlees zachtjes masseren. Door het tandvlees zachtjes te masseren wordt de bloedcirculatie gestimuleerd, waardoor de ontsteking sneller geneest.

 

Theezakje

In plaats van met thee te spoelen kun je ook gewoon een theezakje op de aangedane plek drukken. Laat het theezakje daar ongeveer 5 minuten zitten. Het beste kun je daarvoor zwarte thee gebruiken. Door de tanine die je in thee vindt zal de tandvleesontsteking verminderen.

11 Huismiddeltjes die helpen bij tandvleesontsteking gember

Gember

Gember is een natuurlijk medicijn dat je voor talloze dingen kunt gebruiken, onder andere voor een ontstoken tandvlees. Dat komt omdat gember ontstekingsremmend en antibacterieel is. Het is voldoende om meerdere keren per dag gemberthee te drinken of hiermee te spoelen.

Let op: niet iedereen kan zomaar gember gebruiken! Er kan interactie ontstaan met bepaalde medicatie!

 

Kokosolie

Net als azijn is ook de kokosnoot bijzonder veelzijdig en voor talloze gezondheidsproblemen te gebruiken. Je kunt kokosolie ook heel goed gebruiken bij gingivitis. Je hoeft niet te spoelen met de olie, maaar masseert deze simpelweg in op de aangedane plek.

 

Knoflook

Misschien niet het eerste middel waar je aan zou denken als je last hebt van ontstoken tandvlees, maar knoflook bezit diverse geneeskrachtige eigenschappen. Knoflook is goed te gebruiken als je last hebt van ontstekingen. Je hoeft dit niet rauw te gebruiken: zorg er gewoon voor dat je net iets meer knoflook dan normaal aan je eten toevoegd.

 

Lavendel

Lavendel ruiket een stuk beter dan knoflook. Je kunt lavendel bij een tandvleesontsteking op verschillende manieren gebruiken. Of je drinkt meerdere keren per dag lavendelthee of je spoelt hiermee je mond. Voor het spoelen maak je bij voorkeur gebruik van lavendelolie. Je voegt 3 druppels olie toe aan een glas water om hiermee te spoelen.

 

Essentiële olie

Zelf ben ik een groot fan van het gebruik van etherische olie. Je kunt er zo veel dingen mee doen, van het schoonmaken van je huis tot op natuurlijke manier genezen van allerlei kwaaltjes. Heb je last van ontstoken tandvlees? Dan bieden de volgende essentiële oliën verlichting: tea tree, kruidnagel en pepermunt.

Let op: essentiële olie is heel sterk! Wees dus heel voorzichtig met het gebruik ervan. Vaak is 1 druppel al meer dan voldoende.

 

Alcohol

Nee, het is niet de bedoeling dat je naar de fles grijpt en je lam zuipt 😉 Voor deze behandeling gebruik je restjes hoogwaardige alcohol zoals wodka of whisky waarmee je je mond meerdere keren per dag spoelt. In plaats van te spoelen kun je een paar druppels direct op de aangedane plek druppelen. Let op: in het begin kan dit heel pijnlijk aanvoelen en branden!

 

Mocht je na drie dagen geen verandering merken, dan is het raadzaam om even langs de tandarts te gaan.

 

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in