boek je vakantie bij de ANWB

Misschien heb je het wel eens gehoord: hondsdagen. Deze zomerse dagen worden vaak geassocieerd met extreme temperaturen en hebben door de eeuwen heen veel aandacht gekregen vanwege hun impact op mens, dier en natuur. Ontdek nu  wat de hondsdagen zijn, waarom ze zo heten en welke voorzorgsmaatregelen we kunnen nemen om gezond en veilig te blijven tijdens deze uitdagende periode.

 

Inhoud

Wanneer zijn de hondsdagen?

De hondsdagen zijn een jaarlijks terugkerende periode die op ongeveer 20 juli begint en eindigt op 20 augustus. Gedurende deze tijd worden veel regio’s getroffen door intense hittegolven en droge omstandigheden. In sommige gebieden kunnen de temperaturen oplopen tot extreme hoogten, waardoor het voor mens en dier moeilijk kan zijn om te functioneren in de verzengende hitte.

 

Wat zijn de Hondsdagen?

Hondsdagen zijn dus een bepaalde periode in het jaar, waarin het bijzonder warm/heet is. Deze zijn vooral merkbaar in landen met een gematigd of warm klimaat, waar de zomerse temperaturen van zichzelf al hoog zijn.

 

Waar komt de naam vandaan?

De term “hondsdagen” vindt zijn oorsprong in de oude Griekse en Romeinse mythologie. Het werd geassocieerd met het opkomen van de heldere ster Sirius (de “Hondsster”) in het sterrenbeeld Grote Hond (Canis Major). Sirius is de helderste ster aan de hemel en wordt vaak geassocieerd met intense hitte vanwege zijn helderheid. De oude Grieken en Romeinen geloofden dat het gelijktijdig opkomen van Sirius en de zon verantwoordelijk was voor de zomerse hitte en zo werden de dagen waarop dit plaatsvond de “hondsdagen” genoemd.

 

Het weerfenomeen van de hondsdagen

Tijdens de hondsdagen krijgt een groot deel van de wereld te maken met een combinatie van hoge temperaturen en een lage luchtvochtigheid. Deze combinatie resulteert in hittegolven, uitdroging en andere gezondheidsrisico’s. Zowel mensen als dieren lopen het risico op uitdroging, zonnesteek en hitte-gerelateerde aandoeningen. Planten en gewassen raken beschadigd door de droge omstandigheden, wat kan leiden tot watertekorten en verminderde oogsten.

 

Voorzorgsmaatregelen tijdens de hondsdagen

Om gezond en veilig te blijven tijdens de hondsdagen kun je zelf verschillende voorzorgsmaatregelen nemen:

  1. Hydratatie: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven, vooral als je buitenactiviteiten onderneemt. Vermijd overmatig alcohol- en cafeïnegebruik, omdat deze stoffen dehydratatie in de hand werken.
  2. Bescherming tegen de zon: Draag lichte, ademende kleding en gebruik een hoed en zonnebrandcrème om jezelf te beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon.
  3. Vermijd buitenactiviteiten tijdens het heetste deel van de dag: Beperk fysieke activiteiten buitenshuis tijdens de piekuren van de zon, meestal tussen 10.00 en 16.00 uur.
  4. Koel blijven: Zoek verkoeling in schaduwrijke gebieden, gebruik ventilatoren of airconditioning als dat mogelijk is en neem verfrissende baden of douches. Let wel op: in de zee is het heerlijk koel, maar daardoor voel je de verzengende hitte niet en kun je nog sneller verbranden.
  5. Zorg voor huisdieren: Houd huisdieren binnen of zorg voor voldoende schaduw en water als ze buiten moeten zijn.
  6. Watermanagement: Gebruik waterverbruik verstandig en vermijd onnodige verspilling om watertekorten te voorkomen.

 

 

Hondsdagen en eten

Als het zo ontzettend warm is dat de mussen bijna van de daken vallen, moet je ook opletten met je eten. Eten bederft namelijk ontzettend snel onder deze omstandigheden. En het laatste dat je wil is een voedselvergiftiging oplopen. Ben je onderweg of doe je boodschappen? Neem dan een koelbox of koeltas mee voor bederfelijk eten en drinken. Denk daarbij aan vlees, melk, kaas, worst, zuivel en meer. Twijfel je of iets nog goed is? Gebruik dan je neus om te ruiken en proef daarna voorzichtig. Blijf je twijfelen? Dan liever weggooien dan doodziek worden.

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in