boek je vakantie bij de ANWB

Steeds vaker stel ik mij de vraag: stelt de maatschappij te hoge eisen aan moeders? Het liefst moet een moeder (fulltime) werken, de kinderen perfect opgevoed hebben en het huis moet een plaatje zijn. Natuurlijk moet alles gecombineerd worden met een social life en het liefst ook voldoende me-time. Irreëel? Niet als je het aan de maatschappij vraagt.

 

Inhoud

Het beeld van de moderne moeder

Als ik zo door de verschillende facebook groepen scroll lijkt het alsof elke moeder een perfecte duizendpoot is. Een huis dat zo uit een catalogus lijkt te komen, al dan niet gecombineerd met veel DIY projecten. Altijd schoon en opgeruimd, want zo zien we het graag. Moeder is minstens parttime, maar vaak ook fulltime werkend. Daarnaast houdt moeder als het kan ook nog een blog, vlog of beide bij.

Natuurlijk mag het op sociaal vlak ook niet misgaan: dus worden er geregeld vriendinnendagen georganiseerd. Om de relatie met de partner op peil te houden mogen kindvrije dagen niet ontbreken. En zo kan het gebeuren dat moeder met lief er een weekend tussen uit gaat, terwijl de kinderen uit logeren zijn bij oma en opa.

Maar daar houdt het nog niet op: de kinderen gaan gekleed in de meest fantastische kleren en zien er altijd uit alsof ze model staan voor een catalogus. Een gewone broodtrommel voldoet niet meer, laat staan een simpel stuk fruit voor school. Om nog maar te zwijgen over de surprises voor Sinterklaas.

Gezond en bewust eten is al jarenlang een rage, dus speelt moeder hierop in. De meest fantastische creaties en maaltijden worden op tafel getoverd. De foto’s passen perfect in een food magazine en laten je bij voorbaat al watertanden.

Bovendien moet een moederlijf al het liefst binnen een maand na de geboorte weer helemaal strak zijn. Dus behalve genieten van de kleine mag moeder direct aan de bak om aan haar conditie en uiterlijk te werken.

 

Stelt de maatschappij te hoge eisen aan moeders

Als ik al deze plaatjes zie en me het leven van deze moeder voorstel, dan vraag ik mij af of dit echt het leven is dat deze vrouwen voor ogen hadden? Hebben zij in tegenstelling tot mij een dag van 48 uur ter beschikking? Of stelt de maatschappij te hoge eisen aan moeders  en wil niemand voor de ander onderdoen?

 

Werken als moeder is een must

De huidige maatschappij wil het liefst dat zo veel mogelijk vrouwen (moeders) werken. Als je niet werkt dan kan dat financiële gevolgen hebben. Bovendien is het inmiddels zo ingehamerd, dat vrouwen die niet werken bijna als abnormaal bestempeld worden. Overigens geldt dit ook voor vrouwen die freelance werken of thuiswerken (bijvoorbeeld met een blog of vlog). Gevolg is dat moeders (noodgedwongen) een baan hebben.

 

Het sociale leven van een moeder

Je bent niet alleen moeder, maar ook partner en individu. Dit wordt je elke keer duidelijk gemaakt op social media. De druk om het contact met vriendinnen te onderhouden is groot. De partner heeft eveneens onverdeelde aandacht nodig van jou als moeder. Bovendien mag je jezelf niet voorbij lopen, dus me-time is een must. Dit alles moet je natuurlijk kunnen combineren met je werk en alle andere bezigheden.

 

Een strak lijf binnen een maand na de geboorte

Een ander veel voorkomende eis van deze maatschappij: een kind krijgen is oké, maar zorg er dan wel voor dat je binnen no time weer over een strak lijf beschikt. De fitness hype is helemaal doorgeslagen, evenals superfoods en gezond eten en moeder mag hierbij niet achter blijven. Dus naast het huishouden, sociale leven, de kinderen enz. moet moeder ook werken aan haar uiterlijk.

 

Moeders en de huishouding

Voor je gezin is alleen het allerbeste goed genoeg, dus als je thuis bent zorg je voor een perfect huis. Schoonmaken en een inrichting waarmee je gezien mag worden zijn een must. Een gewone stamppot kan wel, maar zorg wel dat je voldoende afwisselt. Het liefst laat je je kinderen kennis maken met de meest exotische gerechten, op creatieve wijze opgedient.

 

maatschappij hoge eisen moeder werken

 

Kinderen in de moderne maatschappij

Op school worden geen uniformen gedragen en dus worden de kinderen volgens de laatste trends gekleed. De maatschappij verwacht dit van jou als moeder. Lunches zoals een eenvoudige boterham zijn niet alleen saai, maar laten ook zien dat je als moeder niet creatief bent. Dus ga je aan de slag en krijgt je kind de mooiste creaties mee. Natuurlijk elke dag anders en vooral gevarieerd.

 

Moeders: overspannen of burn out

Is het verwonderlijk dat steeds meer moeder overspannen raken of een burn out krijgen? De cijfers laten zien dat 10 op de 1000 vrouwen zich bij de huisarts meldt met tekenen van overspannen zijn of een beginnende burn out. Let wel: dit zijn bij lange na niet de werkelijke cijfers, omdat niet alles door wordt gegeven.

Waarom stelt de maatschappij te hoge eisen aan moeders? Waarom is niet mogelijk om als moeder gewoon te genieten van je kind(eren)? Vooral moeders met jonge kinderen zouden zich volgens mij minder aan moeten trekken van de eisen die de maatschappij stelt.

Je bent er maar 1x. Je dag heeft maar 24 uur (bij mijn weten). Geniet van je kinderen, je partner en laat je huishouden gewoon een keer. Echte vriendinnen lopen niet weg en je kunt ook contact houden op andere manieren. Een stamppot, gewone spaghetti of een keer een diepvriesmaaltijd zijn echt geen ramp. Is je huis geen showroom? Wat maakt het uit? Je leeft er samen met je kind(eren) en partner.

 

hoge eisen maatschappij moeders burn out

 

Mijn realiteit als moeder

Om te beginnen heb ik weinig met de te hoge eisen die de maatschappij aan mij als moeder stelt. Mijn eerste prioriteit is mijn gezin en hoe goed wij ons bij alles voelen. Ondanks het feit dat ik jong moeder werd  heb ik er bewust voor gekozen om fulltime moeder te zijn. Nee, met één salaris hadden we het niet breed, maar wij en de kids kwamen nooit iets te kort. Het was zelf voldoende om te sparen en af en toe weg te gaan.

Inmiddels zijn de kinderen al tieners en sinds enige jaren blog ik (dit is mijn nieuwste blog, maar ik ben al jaren terug begonnen op Plazilla.nl en later op www.zelfmakentips.nl). Daarnaast werk ik als tekstschrijfster vanuit huis, waardoor ik mijn eigen werktijden kan bepalen.

In ons huis hebben altijd naast mijn man en twee kinderen huisdieren gewoond. Een showroom kan ik er dus niet van maken en dat ben ik ook niet van plan. Mijn huis moet een thuis zijn waar iedereen welkom is, zonder bang te moeten zijn dat mijn dure bankstel beschadigd of mijn exclusieve kandelaar valt. Komen er (kleine) kinderen langs? Geen probleem: lekker spelen, opruimen kan daarna altijd nog.

Natuurlijk houd ik mijn huis schoon (volgens sommigen heb ik immers toch geen werk) en verwen ik mijn gezin met heerlijk en vooral gezond eten. Wordt dit opgediend zoals in een restaurant? Sorry, nee, dat is onmogelijk. Zeker als je de porties ziet die mijn man en zoon verorberen. Trouwens, mijn man is een culinaire miskleun, dus ik ga er geen tijd aan verspillen 😉

Gelukkig was het een aantal jaar geleden nog geen must om je kinderen met een buitengewone lunchtrommel naar school te sturen. Ik ben wel creatief, maar houd er niet van om iets te doen omdat het nu eenmaal moet of verlangd wordt. Mijn kinderen hebben altijd goed gevulde en gezonde trommels meegekregen en zijn nooit iets te kort gekomen.

Met twee eigenwijze tieners in huis, waarvan een mode- en trendbewuste dochter zoeken zij hun kleding zelf uit. Vroeger was dat anders. Merkkleding vond ik niet nodig, want voor je het weet zijn ze eruit gegroeid en ben je weer bakken met geld kwijt aan nieuwe kleding. Dus stuurde ik ze naar school in comfortabele en nette kleding. Niet volgens de laatste trends, maar wel netjes en leuk.

Weekendjes weg? Leuk, maar wel met mijn kinderen erbij. Als zij op bed liggen heb ik nog voldoende tijd voor mijn man of wat me-time. Familie, vrienden en kennissen zijn geweldig, maar mijn gezin staat op de eerste plaats. Kunnen we samen iets ondernemen? Dan graag. Anders laat maar zitten. (Let wel: dat wil niet zeggen dat ik nooit ergens alleen naar toe ga of dat ik geïsoleerd leef).

Zoals je ziet leef ik anders dan de maatschappij van mij verwacht. Ben ik nu als moeder mislukt? Of maakt het uiteindelijk niet uit en gaat het erom dat ik me er goed bij voel en. Dat mijn gezin gelukkig is en mijn kinderen goed terecht komen?

 

Hoe staat het met jou? Laat jij je opjagen door de te hoge eisen die de maatschappij aan jou stelt als moeder? Of je ook liever je eigen gang, op je eigen manier en tempo? Laat het me weten!

 

 

Dokteronline.com
Vorig artikelKinderen in huishouding laten helpen
Volgend artikelDe jeans trends 2017
anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig, moeder en jonge oma. Duitse met Nederlands paspoort die ook jaren in Suriname heeft gewoond. Een paar steekwoorden die mij als redacteur van dit online magazine omschrijven: nieuwsgierig, probeert graag nieuwe dingen uit, gezondheid voorop (opgeleid als voedingscoach, basis medische vakken opleiding gevolg), geniet van het leven, dol op bloemen, planten, dieren, bakken, koken, reizen, zelf maken. Mijn nieuwsgierige aard heeft ertoe geleid dat ik mijn tips die ik overal en nergens tegenkom graag met anderen deel.

7 REACTIES

    • Bedankt voor je reactie. Ik heb ook mijn eigen weg gekozen en ben er blij mee. Loop je nog tegen problemen aan nu je je eigen weg hebt gekozen? Vooroordelen van anderen bijvoorbeeld?

    • Ik heb vaak het gevoel dat moeders druk ervaren om in alles perfect te moeten zijn. Dat dit vaak doorslaat en niet mogelijk is realiseert zich niet een ieder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in