boek je vakantie bij de ANWB

In dit artikel vind je alle informatie over de medicinale plant geneeskrachtig kruid salie. Van teelt, werkzame stoffen tot recepten voor het gebruik bij diverse aandoeningen. Salie is een geneeskrachtig kruid dat bij veel aandoeningen uitkomst biedt.

 

Inhoud

Salie: beschrijving van de plant

Salie is een 20 – 60 cm hoge halfheester, van onderen houtachtig, van boven met vierkante, viltig behaarde stengels. Bladen elliptisch tot langwerpig of eirond, dicht viltig behaard, groengrijs, 3-10 cm lang en 1,5-5 cm breed, tegenover elkaar geplaatst. Bloemen zijn lichtblauw tot blauwviolet, 2-3 cm lang, met naar verhouding korte bovenlip, staande in ijle schrijnkransen van 2-6 bloemen. De bloeitijd is juni-juli.

 

Salie (Salvia officinalis L.): teelt, verspreiding, verzamelen

Salie is familie van de Lipbloemigen. De plant komt in het wild in Zuid-Europa voor op kalkhellingen, in Nederland is salie alleen gekweekt (als tuinplant) te vinden. Teelt dient bij voorkeur te geschieden op kalkhoudende grond. Uitzaaien van de goed kiemende zaden in kweekbedden en uitzetten op circa 30 x 30 cm afstand.

Oogsten van de bladen aan het begin van de bloeiperiode (juni/juli) en eventueel nog een tweede keer in september/oktober. Drogen in de schaduw, niet boven 35°C. De blaadjes van het kruid kun je het beste verzamelen voordat de bloemen helemaal opengaan. Deze moeten snel gedroogd worden bij een temperatuur van hooguit 40°C.

 

Medicinale plantgeneeskrachtig kruid Salie
Wilde salie

 

Salie: werkzame stoffen en werking

De werkzame stoffen in salie zijn: etherische oliën. Looizuren, bitterstoffen en flavoproteïnen. Dit zijn  de werkzame bestanddelen die samentrekkend en desinfecterend werken. Heb je niet de beschikking over verse salie? Dan zou je ook kunnen kijken naar een alternatief, bijvoorbeeld in de vorm van etherische olie.

 

Salie: geneeskrachtig kruid tegen veel aandoeningen

Ontstekingen van het tandvlees, drukplekken van een kunstgebit of ontstekingen van het mondslijmvlies genezen vaak erg snel als ze behandeld worden met saliethee. Je kunt saliethee ook drinken bij maag- en darmklachten die gepaard gaan met diarree. De werking hiervan is echter ietwat omstreden en niet helemaal bewezen. Als je last hebt van overmatige zweetafscheiding, dan kun je saliethee drinken.

 

Salie: recept om geneeskrachtige saliethee te maken

Zoals reeds aangegeven is saliethee in een aantal gevallen te gebruiken. Hieronder staan twee verschillende recepten om salie tot thee te verwerken.

Om te gorgelen en inhaleren
Een uitstekend en probaat middel bij verkoudheid, hoesten en keelontsteking.
Benodigdheden
20 g Saliebladeren
20 g Kamillebloemen
10 g Tijm

Bereiding
Voor het gorgelen gebruik je 2 theelepels van bovenstaande gemengde kruiden met een kwart liter kokend water. Dit laat je 10 minuten trekken. Voor het inhaleren doe je 1 eetlepel van deze kruiden in een kom en giet je er kokend water op. Even af laten koelen en dan over de kom en het hoofd een doek leggen en 5 minuten inhaleren.

 

Tegen overmatig zweten
Salie is een uitstekend, natuurlijk middel tegen overmatig zweten. In dit mengsel worden hop en melisse toegevoegd ter ondersteuning van de gebruikte salie.
Benodigdheden

30 g Saliebladeren
30 g Sint-Janskruid
20 g Bloemen van Hop (hoploten)
30 g Melissebladeren

Bereiding
Maak van bovenstaande kruiden een mengsel. Neem 2 tot 3 theelepels van dit mengsel en giet hier een kwart liter kokend water over en laat dit 10 minuten afgedekt trekken. Na het afgieten kun je de thee lauwwarm drinken. De juiste dosis is voor dit mengsel is 2-3 koppen per dag.

 

medicinale plant salie thee

 

Medicinale plant geneeskrachtig kruid Salie recepten

Wondjes
Salie wordt gebruikt als wondwijn. Hiervoor neem je 100g salieblad en laat dit een minuut koken in een halve liter goede witte wijn. Dan na een half uur filtreren. Met deze wijn kun je wonden uitwassen, waardoor de wond sneller geneest.

Bronchiën
Honing: droog salieblad tot poeder stampen en 50 g van dit poeder mengen met 80 g honing. Een kleine lepel van deze honing in de ochtend en in de avond innemen. Let op: honing is NIET geschikt voor kinderen onder de leeftijd van 1 jaar.

 

Nerveuze depressie
Infuus: voor het slapen gaan wordt het drinken van een infuus aanbevolen. Deze maak je van een vingertopje kamillebloemen en een vingertopje salieblad met een kopje kokend water. Eventueel kun je de infuus zoeten met honing.

Vermoeidheid
Bad tonicum: 30 g salieblad, 25 g rozemarijnblad, 25 g lavendelbloemen, 20 g muntblad en 50 g tijm enkele minuten laten koken in 5 liter water. Laten afkoelen en het lauwe mengsel zeven, waarbij de plantendelen worden uitgeknepen. De vloeistof toevoegen aan het badwater. Als je dit ’s avond in je bad doet, dan kalmeren je zenuwen en zul je nieuwe kracht opdoen.

Lever, nieren (stenen)
Waarschuwing vooraf: doe dit alleen in overleg met je dokter! Onbehandelde leverproblemen of nierstenen kunnen voor grote gezondheidsproblemen zorgen.
Gebruik 20 g salieblad op 1 liter kokend water. Na een kwartier zeven. Deze hoeveelheid wordt in kleine glaasjes verdeeld over de dag gedronken, 10 dagen achter elkaar.

 

Salie voor klachten in en om de mond

Salie wordt veelvuldig gebruikt voor het genezen van aandoeningen in de mond. Niet zo gek als je kijkt naar de vorm van het blad dat veel weg heeft van een tong.

Slechte adem
Heb je last van een slechte adem? Dan kun je het volgende proberen: neem een salieblad en kauw hier langzaam kauwen, vervolgens kun je dit stukje voor stukje doorslikken. Op deze wijze zuivert salie de adem.

 

Hardnekkige hoest
Mengsel: 40 g vers salieblad, 20 g kamillebloemen en 100 g honing een kwartier laten koken in een liter water. Drie kopjes per dag drinken.

 

Heb je andere recepten of aanvullingen voor het gebruik van de medicinale plant geneeskrachtig kruid salie? Laat het mij dan weten in een comment onder mijn artikel.

 

Dokteronline.com

7 REACTIES

    • voor tieners is het altijd lastig. Zelf ben ik heel voorzichtig geweest met mijn kids toen ze tieners waren, omdat er zo veel gebeurd in het lijf. Je zou het voorzichtig kunnen proberen om te kijken hoe je dochter erop reageert

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in