boek je vakantie bij de ANWB

Niets, geen sneeuw, maar juist tropische warmte, wellicht afg je eigenlijk Kerst in de tropen? Hoe wordt Kerst in Suriname gevierd? Lees snel verder en ontdek hoe de Kerstdagen in de tropen, Suriname, doorgebracht worden.

 

Inhoud

Kerst in de tropen – Kerst in Suriname

Wat de meeste van mijn lezers waarschijnlijk niet weten is dat ik pas sinds juli 2017 weer in Nederland woon. Tot die tijd woonde ik namelijk in Suriname. Mijn kinderen zijn daar opgegroeid als third culture kids. Inmiddels wonen we dus alweer 4,5 hier. Maar hoe was het wonen in SUriname nu eigenlijk? En hoe vier je Kerst in de tropen waar het het hele door niet kouder wordt dan 25 graden? Ontdek het nu.

 

‘I’m dreaming of a white Christmas’

Gedurende de Kerstdagen dreunt deze song door de luidsprekers van menig radiostation, maar het is en blijft een droom. Immers, in de tropen hoef je geen witte Kerst te verwachten, tenzij je bereid bent om ramen met nepsneeuw te bespuiten. Of in een ijverige bui aan de slag gaat om een heleboel sneeuwvlokken te knippen. Anders blijft het een droom…

Kerst in de tropen betekend geen kou, maar juist tropische temperaturen, met zo nu en dan een buitje. Dit geldt bijvoorbeeld voor Suriname, aangezien in december de kleine regentijd begint en daardoor de kans op een tropische bui, zeker ook tijdens de Kerstdagen aanwezig is. De temperatuur blijft lekker hoog, waardoor je prima rond kunt lopen in fantastische zomerse kerstkleding.

 

Met de Kerstdagen draag je rood en wit

Traditioneel wordt rond de Kerstdagen rood en wit gedragen, eventueel in combinatie met een kerstmuts, kersthoed of bijvoorbeeld een kerstdiadeem. Deze dresscode wordt zowel door dames als door heren nageleefd. In de meeste gevallen dragen mensen een rode broek of rok en een wit bovendeel.

 

Openbare Kerstconcerten om alvast in de stemming te komen

Voorafgaand aan de Kerstdagen worden er elk jaar opnieuw verschillende kerstconcerten/kerstzangen georganiseerd. (Dat is nu natuurlijk wel anders aangezien ook daar maatregelen gelden rondom de Pandemie). Er is een grote kerstzang op het Onafhankelijkheidsplein (voor het Presidentieel Paleis) en wordt er elk jaar een groot (gratis) Kerstconcert georganiseerd door de DSB (De Surinaamse Bank) midden in de stad. Hiervoor wordt alles afgezet en meestal worden dit soort evenementen goed bezocht. Beide evenementen zijn gratis. Er zijn stoelen beschikbaar, de politie zorgt voor de veiligheid en neemt tevens actief deel door deelname van de politiekapel.

Kerst is voor een ieder

De Surinaamse bevolking bestaat uit een vijftal hoofdculturen en diverse geloven. De vijf hoofdculturen zijn: Creolen (voornamelijk christenen), Javanen (veelal moslims, maar ook christenen), Hindustanen (hindoes/moslims en kleine groep christenen), Indianen en boeroe’s (afstammelingen Nederlandse boeren).

Alhoewel Kerst een christelijk feest is, wil dat niet zeggen dat alleen christenen Kerst vieren in Suriname. Integendeel, het Hindustaanse Divali feest (lichtjes feest) wordt halverwege November gevierd en dan wordt het huis rijkelijk versierd met lichten. Er zijn voldoende Hindustanen die ervoor kiezen de lichten gewoon te laten hangen voor de komende Kerstdagen.

Op scholen worden de klaslokalen versierd (en dat geldt voor alle scholen, zowel de Openbare als de christelijke scholen) en de meeste scholen organiseren ook kerstdiners (gewoon tijdens schooltijd, dus in de ochtend). Met uitzondering van kinderen van Jehova Getuigen nemen alle scholieren hieraan gewoon deel.

De kinderen zien er piekfijn gekleed uit, alsof ze naar een speciaal gala gaan en ieder brengt iets te eten/drinken mee. Vervolgens wordt in de klas gezamelijk genoten van het eten en indien de leerlingen kerstliedjes willen luisteren of zelf willen zingen dan kan en mag dat allemaal. Religie speelt hierin geen rol, een ieder doet mee.

 

Kerst is voor het gezin en de kerk

Beide kerstdagen zijn gereserveerd voor het gezin en de kerk. Vooral op 25 december zijn de meeste kerken tot de nok toe gevuld om samen het Kerstfeest te vieren door middel van zang en het luisteren naar het Kerstverhaal. In sommige christelijke gemeenten wordt ook samen gegeten.

De tweede Kerstdag is vooral bedoelt om als gezin samen te zijn. Surinamers staan erom bekend dat ze van lekker eten en drinken houden en dit geldt natuurlijk ook voor de Kerstdagen. De gevulde kalkoen begint langzaam aan ingeburgerd te raken in het land, maar kip blijft toch de topper tijdens de Kerstdagen. Kip wordt bijvoorbeeld verwerkt in het Creoolse gerecht: Pom (wordt zeker gegeten tijdens de Kerstdagen).

Sinterklaas wordt in beperkte mate gevierd en staat daar bekend als Kinderdag, maar vooral tijdens de Kerst worden onderling cadeautjes uitgewisseld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de winkels in de hele binnenstad net voor de feestdagen extra lange openingstijden hebben en klanten proberen te lokken met allerlei extra aanbiedingen. De winkels in de binnenstad zijn versierd en overal klinkt vrolijke kerstmuziek.

Kerst in de tropen kerst in Suriname 1

Kerstpakket voor de armen

Voor de behoeftigen in het land houdt het Leger des Heils elk jaar vanaf begin December een aantal weken lang een collecte. Hierbij staan vrijwilligers van het Leger des Heils op strategische punten met collectebussen waar het winkelend publiek geld in kan deponeren. Met de opbrengst worden behoeftigen voorzien van een Kerstpakket met daarin de eerste levensbehoeften. De mensen die hiervoor in aanmerking komen worden geregistreerd en gescreend, zodat de pakketten werkelijk naar mensen gaan die het daadwerkelijk nodig hebben. Op kleinere schaal doen andere organisaties hetzelfde.

 

Kerstversieringen

De huizen en tuinen worden vaak rijkelijk versierd met prachtige lichtjes, ornamenten en kerstspullen. Kerstbomen worden weliswaar verkocht, maar de meeste Surinamers zijn creatief en versieren gewoon palmbomen en andere tropische planten met kerstlichtjes, kerstballen enz. Openbare gebouwen, zoals bijvoorbeeld het ziekenhuis, worden eveneens in kerstsfeer gebracht.  Op het Onafhankelijkheidsplein wordt een gigantische kerstboom neergezet, terwijl de bomen rondom het plein ook voorzien zijn van kerstverlichting.

Er is ooit zelfs geopperd er een heuse wedstrijd van te maken, want bij sommige mensen wordt zo veel versierd, dat daarbij vergeleken alle versieringen die men wel eens op de televisie in Amerika voorbij ziet komen, verbleken. Hieronder een kleine impressie van wat versieringen die men zoal voorbij ziet komen.

 

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in