boek je vakantie bij de ANWB

Kerst wordt wereldwijd gevierd, maar hoe het gevierd wordt verschilt nogal van land tot land en soms zelfs per streek. Vandaag laat Giovanna zien hoe ze Kerst in Azië vieren. Ze heeft er jarenlang gewoond en vertelt over haar ervaringen.

 

 Kerst wordt wereldwijd gevierd

De Kerstdagen zijn de enige feestdagen die eigenlijk wereldwijd gevierd worden. De invulling ervan verschilt nogal eens. Dat begint al met vreemde kersttradities wereldwijd, waar wij misschien gek van opkijken, maar die in andere landen heel gewoon zijn. Denk daarbij aan een augurk als kerstboom ornament of de Kerstmis heks.

Naast alllerlei vreemde kerstradities heb je ook traditionele kerstmaaltijden. Ook dat verschilt per land. Zelfs onze buurlanden Duitsland en Belgie hebben hele andere tradities wat de maaltijden rond kerst betreft.

Eerder kon je al lezen hoe Fenne kerst in Zweden viert. Wat er zoal komt kijken bij kerst in Duitsland en hoe Marjolijn dat allemaal ervaart sinds haar emigratie naar ons buurland. Ook heeft Yolanda ons een inkijkje gegeven in kerst in Italië. Daarnaast heb ik zelf een uitgebreid artikel geschreven over kerst in de tropen, aangezien ik bijna 13 jaar in Suriname heb gewoond.

Kerst in Azië 2

Stel je zelf even in het kort voor (wie ben je, waar woon je, wat doe je in je dagelijkse leven)

Ik ben Giovanna Hummelen(53), ik ben blij-getrouwd met mijn liefde Pieter(55) en trotse moeder van Julian(17) en Ruben(15) . Samen met Mirjam, Laura en Gisèle beheren wij de Facebook groep Moeders van Tieners en Pubers.

 

Wanneer ben je geëmigreerd en waarom heb je ervoor gekozen om te emigreren?

Vanaf 2016 wonen en reizen wij met het gezin door Azië ivm mijn man zijn werk. Door de pandemie hebben we ervoor gekozen terug naar Nederland te komen.

 

Vertel wat meer over kerst in Azië 

In grote steden Aziatische steden wordt de Coca Cola versie van Kerstmis gevierd. De duurste winkelstraten van o.a. Shanghai, Singapore en Jakarta flonkeren uitnodigende kerstversiering en de dure internationale merken en exclusieve modehuizen zijn oververtegenwoordigd. Het is heel bijzonder om de aanloop naar en de feestdagen hier mee te maken, maar ook in Azië proberen we vast te houden aan onze kersttradities.

Kerst in Azië 4

 

Het maakt daarbij niet uit of we verblijven in een hotel of in een huis: kerstavond en eerste kerstdag vieren we met ons gezin. Vooraf versier ik de huiskamer en de slaapkamer(s) van de kinderen met gezellige kerstlichtjes, want thuis voor ons is geen plek maar een gevoel. Op kerstavond pakken we een textiel cadeau uit. Dit kan een plaid, sokken of een kerstpyjama zijn, het gaat erom dat we genieten van elkaars gezelschap. We lezen samen een mooi boek, doen we gezellig een spelletjes of maken we een puzzel.

Kerst in Azië 6

 

Op kerstavond eten altijd soep en brood, dit is een familietraditie die we vanuit mijn ouderlijke huis hebben overgenomen. Eerste kerstdag staan we vroeg op om te videobellen met onze familie en vrienden om ze een fijne kerst te wensen, want in Nederland is het zeven uur later. De opa’s en oma’s vinden het altijd superleuk wanneer Julian en Ruben gitaar spelen en we samen kerstliedjes zingen.

Na het ‘kerstconcert’ gaan we naar de feestelijk versierde winkelstraten. Daar laten we ons verrassen door alle pracht en praal en kopen we een ‘kerstherinnering’ voor onze kerstcollectie. De kinderen mogen dan een mooi kerstcadeau voor zichzelf uitzoeken. ’s Avonds na het kerstdiner gaan we naar de bioscoop of kijken we ‘thuis’ samen een mooie film.

Kerst in Azië 5

 

Door de kerstdagen op deze manier te vieren, geven we onze kersttradities door aan onze kinderen. We zijn altijd trots op Julian en Ruben, maar met de kerstdagen ben ik extra dankbaar voor mijn mooie gezin. Ik hoop dat we nog vele kerstmissen samen zullen vieren en dat Julian en Ruben later ook nog met een goed gevoel terugdenken aan onze tijd in het buitenland. Dat ze fijne herinneringen hebben aan onze kerstdagen in het Azië en dat ze onze kersttradities doorgeven aan hun kinderen.

Fijne feestdagen

Kerst in Azië 3

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in