boek je vakantie bij de ANWB

Wist je dat Kerst de periode is dat mensen het meest eenzaam zijn? Dat is niet zo gek, want als je eenzaam bent en de warme feestdagen komen eraan, dan kan dit enorme impact hebben op jou als persoon. Kijk daarom eens extra om je heen en help mensen die eenzaam zijn met Kerst. Ontdek 22 tips hoe jij kunt helpen tegen eenzaamheid.

 

Inhoud

Eenzaamheid tijdens Kerst

Of het nu na een breuk is, na een verhuizing naar een andere stad, na het verlies van een dierbare, vanwege familieconflicten of omdat het sociale leven even niet soepel verloopt: eenzaamheid en isolatie zijn extra moeilijk tijdens de kerstperiode. Daarom kan een klein gebaar en wat aandacht voor veel vreugde zorgen.

Heb je nog ruimte voor een extra persoon tijdens Kerstmis? Dan zorgt dat zeker voor stralende ogen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan buitenlandse studenten die tijdens de feestdagen niet naar huis kunnen of mensen zonder familie. Al deze mensen zullen blij zijn als ze op 24, 25 of 26 december worden uitgenodigd.

Als dat niet mogelijk is of als je liever voor of na de feestdagen iemand blij wilt maken: hieronder vind je maar liefst 22 tips om vrienden, familieleden, buren en zelfs volslagen vreemden vreugde te brengen.

 

Kerst: ontdek 22 tips hoe jij kunt helpen tegen eenzaamheid

Onderstaande tips doen niet alleen de mensen goed die eenzaam zijn, het is een win-win situatie. Als je anderen een plezier bezorgd zul je merken dat je er zelf ook blij van wordt. En wie weet voorkom je wel hele erge dingen, puur door er te zijn voor de ander.

 

1. Samen de frisse lucht in

Denk even goed na over wie van de mensen in jouw buurt, vriendenkring of familie eenzaam is. Nodig de persoon uit om samen een fijne wandeling te maken. Neem als verrassing wat hete thee of koffie en wat koekjes mee, op die manier kun je tussendoor een fijne kerstsfeer creëren.

Kerst ontdek 22 tips hoe jij kunt helpen tegen eenzaamheid koffie wandelen

 

2. Een gesprek doet goed

 Bel iemand die je al lang niet meer gesproken hebt. Gewoon ouderwets zonder beeld erbij om optimaal te ontspannen. Dan hoef je namelijk niet constant te controleren of je haar goed zit en het licht goed is. Belangrijk: ga goed luisteren en vragen stellen. Eenzame mensen voelen zich vaak niet gehoord en een luisterend oor kan bijzonder helend werken.

 

3. Een glimlach doet wonderen

 Een kleine handeling die veel te weinig wordt toegepast: glimlach vriendelijk naar mensen die je tegenkomt en begroet hen. Voor sommigen maak je met een eenvoudige glimlach hun dag goed.

 

4. Kerstgroet per post

Te midden van alle rekeningen en reclame-uitingen is niets zo fijn als het ontvangen van een persoonlijke kerstkaart. Het hoeft niet altijd een lange, handgeschreven brief te zijn. Een simpele en welgemeende wens voor de feestdagen en het nieuwe jaar kan al wonderen verrichten voor iemand die eenzaam is.

Leestip: DIY 3D kerstkaart maken

Kerst ontdek 22 tips hoe jij kunt helpen tegen eenzaamheid koffie kerstkaart

 

5. Organiseer een spelletjesavond

Je kunt een fysieke spelletjesavond bij je thuis organiseren, maar je kunt er ook voor kiezen om een online spelletjesavond te organiseren. Spellen zoals Taboo of 30 Seconds kunnen zelfs online worden gespeeld. Verstuur vooraf nog een box met lekkers en je avond kan al niet meer stuk.

 

6. Kleine hulp, grote impact

 Tijdens de coronapandemie was de bereidheid tot hulp in veel buurten groot, nu is het tijd om dit weer op te pakken. Doe de boodschappen voor oudere mensen in de buurt, haal brood bij de bakker of medicijnen bij de apotheek. Bel aan, bel op of hang een briefje in het appartementencomplex met je aanbod. Voor velen is de mogelijkheid om een paar minuten met iemand een praatje te maken vaak nuttiger dan het eigenlijke aanbod.

 

7. Foto’s zijn een mooie reis naar het verleden

Een klein fotoalbum met herinneringen aan gedeelde activiteiten zal vrienden, ouders of een petekind zeker blij maken. Daarbij kan het ook de eenzaamheid wegnemen.

 

8. Mensen bij elkaar brengen

 Platforms zoals “nextdoor” of zelfs simpele weggeefhoeken op Facebook zijn de ideale manier om mensen samen te brengen. Bied je iets aan of haal je iets op: maak dan een babbeltje met degene of vraag de persoon even binnen voor een kopje koffie of thee.

 

9. Help vreemden

 Breng een croissant en koffie naar de dakloze persoon die je regelmatig in de stad tegenkomt en praat een tijdje met hen. Ook zij zijn vaak eenzaam en kunnen een luisterend oor gebruiken. En wat onderstreept de Kerstgedachte meer dan iemand anders te helpen, zelfs als het een vreemde is?

 

10. Verwenpakket voor mensen die thuis ziek zijn

 Als je ziek bent kun je je extra eenzaam voelen. Zeker als je alleen woont. Stel een pakketje samen met zelfgebakken koekjes, een spel dat ook alleen gespeeld kan worden (bijv. Gravity Maze, The Mind of Friday) of een boek en geef dit aan de zieke. Wedden dat het voor een grote glimlach zorgt en de eenzaamheid een beetje wegneemt?

 

11. Complimenten maken

Kerst gaat om geven en dat hoeft niet altijd iets te kosten. Geef spontaan (maar wel oprecht!) complimenten aan mensen die je tegenkomt op weg naar de vuilnisbak, tijdens het wandelen met de hond of in de rij bij de bakker.

Leestip: Top 10 complimenten 

 

12. Maatschappelijke betrokkenheid

Nog iets dat je kunt geven: je tijd! Informeer eens bij buurthuizen, de voedselbank of een andere sociale instelling of ze je hulp kunnen gebruiken. Sinds het begin van de coronacrisis is het vaak lastig om voldoende vrijwilligers te vinden.

 

13. Vertel over jezelf

 Deel je persoonlijke zorgen en gedachten met anderen en vraag dan hoe het met hen gaat. Vaak is het daarna makkelijker om te praten over problemen zoals eenzaamheid en angsten voor de toekomst.

 

14. Speel Kerstman

In bijna alle steden en veel gemeenten zijn er wensboomacties die wensen van behoeftige kinderen en jongeren vervullen. Een snelle internetzoektocht helpt je er een in jouw regio te vinden. Ideaal als je wil helpen, maar daarbij niet per se in de spotlights wil staan.

Kerst ontdek 22 tips hoe jij kunt helpen tegen eenzaamheid kerstman

15. Samen koken en eten

Voor een kookafspraak hoef je alleen maar van tevoren een recept en een datum af te spreken en alle ingrediënten te kopen. En als het nodig is, werkt dit ook via Skype of Zoom.

 

16. Hulp voor gevangenen

Wat dacht je van een klein kerstcadeau voor mensen die Kerstmis in de gevangenis doorbrengen? Het initiatief Gevangenenzorg helpt bij de organisatie. Kijk of je je aan kunt sluiten als vrijwillger.

 

17. Betaal er twee, geef er een weg

Trakteer een ander op een “uitgestelde koffie“. Het idee komt oorspronkelijk uit Nepal: je koopt een koffie voor jezelf – en betaalt een tweede kopje voor iemand anders. Dit kunnen bijvoorbeeld gepensioneerden zijn die aan het einde van de maand geen geld meer hebben, mensen die hun portemonnee zijn vergeten of daklozen die het koud hebben. Er is vast wel een bakkerij of café bij jou in de buurt dat hieraan meedoet.

Kerst ontdek 22 tips hoe jij kunt helpen tegen eenzaamheid koffie

18. Bloeddonatie

Ga weer eens bloed doneren. Momenteel is er regelmatig een tekort aan bloed. Informatie is te vinden bij de bloedbank of het Rode Kruis. En ook hier heb je de mogelijkheid om een gesprek aan te knopen met mensen.

 

19. Groet aan de deur

 Zet voor iemand die eenzaam is een paar koekjes of een kleine bos bloemen met een paar persoonlijke woorden voor de deur. Een briefje erbij maakt het compleet en op de manier weet iedereen waarom je iets voor de deur hebt geplaatst. Wil je dat liever niet bij jezelf voor de deur doen? Zoek dan een voedselkast in de buurt.

 

20. Samen films kijken

Voor een filmavond heb je niet veel nodig. Is de eenzame persoon niet in staat om uit huis te gaan? Dan kun je ook online samen een film kijken. Dat kan bijvoorbeeld met Watch Party via Amazon of Netflix Party.

 

21. Vertel het verder!

Als je een interessante podcast, een boeiende film of een grappig boek tegenkomt: geef de tip door, via e-mail of een snelle berichtje op je telefoon. Sluit ook af met een vraag om eventueel een gesprek op gang te brengen.

 

22. Voorpret is het op één na mooiste plezier

Geef een voucher voor een gezamenlijk evenement in het nieuwe jaar cadeau. Hierdoor heeft de eenzame persoon iets om naar uit te kijken.

 

 

 

Dokteronline.com

2 REACTIES

  1. De kinderen hebben met een paar vriendinnetjes kerstkaarten gekleurd/gemaakt en deze naar het verzorgingstehuis gebracht voor de bewoners.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in