boek je vakantie bij de ANWB

Ben jij dol op kerst? Kun je maar geen genoeg krijgen van kerstmarkten en de gezelligheid rondom Kerst? Breng dan een bezoek aan Kerststad Valkenburg voor het ultieme kerstgevoel. Geniet van diverse kerstmarkten in de verschillende grotten en ander kerst vermaak voor het hele gezin.

 

Inhoud

Valkenburg, een gezellig stadje in Zuid-Limburg

Als je Valkenburg hoort dan denk je waarschijnlijk aan de watersnoodramp van de zomer 2020. Helaas behoorde de stad tot één van de getroffen steden en dat zie je her en der nog in het centrum van de stad. Het waterpeil stond deels een halve meter hoog, waardoor horeca en andere ondernemers in het centrum te maken kregen met veel schade. Gelukkig is het grootste deel ook weer hersteld en zul je er als toerist en bezoeker weinig van merken. Als je naar de Geul loopt die rustig door het centrum kabbelt is het ook moeilijk voor te stellen wat een ramp zich hier voltrokken heeft.

Bezoek kerststad Valkenburg voor het ultieme kerstgevoel waterstand

 

 

Maar goed, buiten de ramp om is Valkenburg een lekker gezellig stadje in het uiterste zuiden van Limburg. Hier kun je genieten van Limburgse vrijheid, lekker eten (het centrum is een bijna aaneengesloten rij van de heerlijkste restaurants) en heel veel historie. Overal zie je overblijfselen uit lang vervlogen tijden en dat onderstreept de ambiance en gezelligheid van de stad. Tel hierbij het feit dat je verschillende grotten kunt bezoeken en je snapt dat het een aantrekkelijke bestemming is voor een dagje uit of een weekendje weg.

Bezoek kerststad Valkenburg voor het ultieme kerstgevoel historisch 3
Kasteelruine Valkenburg

Bezoek kerststad Valkenburg voor het ultieme kerstgevoel

Elke jaar haalt Valkenburg alles uit de kast om het ultieme kerstgevoel te creëren. Dat doen ze met verschillende kerstmarkten, toffe kerstdecoratie en leuke activiteiten voor het hele gezin. Ook de kerstman komt op bezoek om de kinderen te verrassen. Aan de inwendige mens is ook gedacht met een speciale route d’Amuse.

Bezoek kerststad Valkenburg voor het ultieme kerstgevoel gemeentegrot decoratie
Kerstmarkt Gemeentegrot Valkenburg

Wil je echt alles zien en doen, dan raad ik je aan om hier een weekendje voor uit te trekken. Een goed uitgangspunt voor optimaal genieten is Landal Kasteeldomein de Cauberg. Dit vakantiepark ligt op 1 km lopen van alle activiteiten en is ook helemaal ondergedompeld in Kerstsferen.

Vakantiepark Landal Kasteeldomein de Cauberg op en top genieten ingang
Landal Kasteeldomein de Cauberg is mooi verlicht in de avond

 

Wat te doen in Kerststad Valkenburg?

Zoals je wellicht eerder hebt gelezen waren wij pas een weekendje in Kerststad Valkenburg. Hier hebben wij genoten van alle Kerstactiviteiten. Benieuwd wat je allemaal kunt doen in Valkenburg? Lees dan snel verder. Overigens is Kerststad Valkenburg open vanaf 12 november 2021 t/m 9 januari 2022. Voor de actuele openingstijden check de websites of kijk op visit Zuid-Limburg en houd de maatregelen in de gaten.

Bezoek kerststad Valkenburg voor het ultieme kerstgevoel kerst

Kerstmarkt Gemeentegrot

Als liefhebber van Kerstmarkten is er een markt die je absoluut niet mag missen: de Kerstmarkt in de Gemeentegrot van Valkenburg. Dit is de grootste en meest bezochte kerstmarkt van Europa. Niet zo gek, want de markt kan ongeacht het weer bezocht worden, aangezien deze in de grotten onder de Cauberg plaatsvindt.

Bezoek kerststad Valkenburg voor het ultieme kerstgevoel gemeentegrot
Nog even aan het bijkomen van de migraine aanval

Als kerstliefhebber kom je hier gegarandeerd aan je trekken. De sfeervol verlichte gangen van de mergelgrot zorgen direct voor het ultieme kerstgevoel. Je kunt hier (last minute) kerstcadeautjes shoppen, genieten van een lekker hapje en drankje of gewoon langs alle kraampjes lopen en genieten van al het moois dat je ziet.

Bezoek kerststad Valkenburg voor het ultieme kerstgevoel gemeentegrot sfeer

Bezoek kerststad Valkenburg voor het ultieme kerstgevoel gemeentegrot kraampje 1

Bezoek kerststad Valkenburg voor het ultieme kerstgevoel gemeentegrot kraampje

 

Wij hebben absoluut genoten van ons bezoek aan de Kerstmarkt Gemeentegrot, ondanks dat ik nog last had van de naweeën van mijn migraine aanval eerder op de dag. Wij zijn voor het eerst in een mergelgrot geweest en dan sta je er eigenlijk niet echt bij stil hoe dit allemaal tot stand is gekomen.

Bezoek kerststad Valkenburg voor het ultieme kerstgevoel gemeentegrot muurschildering
Muurschildering die je overal tegenkomt

Wel maken de hoge gangen ontzettend indruk. Naast alle kerstdecoratie en kerstkraampjes zie je overigens ook allerlei tekeningen aan de muren, waardoor je wel merkt dat de grotten al heel lang in gebruik zijn. Dat onderstreept ook nog eens de charme van deze geweldige plek.

Overigens wordt niet alleen in de Gemeentegrot een Kerstmarkt georganiseerd, maar ook in de Fluweelengrot. Helaas hebben wij deze niet meer kunnen bezoeken, omdat ik door mijn migraine aanval niet fit genoeg was. Maar ook deze is het bezoeken zeker meer dan waard.

 

Kerstshow in MergelRijk

Als je je bezoek aan een kerstmarkt af wil wisselen met iets anders, bezoek dan vooral de kerstshow in MergelRijk. In MergelRijk kun je Europa’s grootste tentoonstelling van het Kerstverhaal bewonderen. De ondergrondse tocht langs het kerstverhaal uitgebeeld in mergel- en zandsculpturen is ontzettend leuk.

Het begin van het Kerstverhaal

Overigens vind je er niet alleen het kerstverhaal uitgebeeld, maar ook de geschiedenis van de mergelgrotten zelf is uitgebeeld. Kun jij ook zo genieten van miniatuur kerstdorpjes? Dan kom je hier eveneens aan je trekken.

Bezoek kerststad Valkenburg voor het ultieme kerstgevoel Mergelrijk 3

Bezoek kerststad Valkenburg voor het ultieme kerstgevoel Mergelrijk 4

Bezoek kerststad Valkenburg voor het ultieme kerstgevoel mergelrijk 5

 

Als je dieper de grot inloopt, dan kom je in een gedeelte waar dino’s te vinden zijn (erg leuk voor kinderen!). Je kunt bovendien zelf aan de slag met mergel om iets leuks te maken als aandenken (kost niets extra!). Wil je even tot rust komen? Geniet dan van de film van de Zandtovenaar.

Bezoek kerststad Valkenburg voor het ultieme kerstgevoel Mergelrijk 6

 

Kerst in Winter Wonderland

Een echte aanrader voor elk gezin is een uitje naar Winter Wonderland. Je stapt Winter Wonderland binnen in de ondergrondse gangen van de Wilhelminagrot. Ook dit is net als de Gemeentegrot en de Fluweelengrot een mergelgrot.

Bezoek kerststad Valkenburg voor het ultieme kerstgevoel winter wonderland 1

Tijdens je wandeling ‘reis’ je van Nazareth naar Bethlehem langs levensgrote figuren die het Kerstverhaal tot leven brengen. Ben je klaar? Dan stap je in de kabelbaan die je naar de top van de berg brengt. Hier vind je ook de grootste kerstboom van Valkenburg: de Wilhelminatoren.

Bezoek kerststad Valkenburg voor het ultieme kerstgevoel winter wonderland 2

Vanaf de top van de berg heb  je een geweldig uitzicht over Kerststad Valkenburg. Bovenop de berg kun je bovendien genieten van lekkere hapjes en drankjes. Verder kun je er een potje mini golf spelen en naar beneden sjezen op de rodelbaan.

Bezoek kerststad Valkenburg voor het ultieme kerstgevoel Wilhelminatoren
Wilhelminatoren Valkenburg

 

Bezoek kerststad Valkenburg voor het ultieme kerstgevoel winter wonderland
Winter wonderland kraampjes

 

Santa’s Village

Bij een kerststad hoort natuurlijk ook een echte Kerstman. Grote kans dat je deze tegen het lijf loopt als je een bezoekje brengt aan Santa’s Village. Een klein kerstdorpje opgetrokken uit houten chalets waar je allerlei kerstcadeautjes kunt kopen. Er is zelfs een draaimolen voor de kinderen en kraampjes met heerlijk eten en drinken waaronder authentieke Duitse gebrannte Mandeln, warme chocomelk en Glühwein. Bezoek je Santa’s Village op woensdag, zaterdag of zondag? Dan kom je de Kerstman tegen!

Bezoek kerststad Valkenburg voor het ultieme kerstgevoel santas village
Een authentieke Duitse kraam (ze spreken een beetje Nederlands!)

Route d’Amuse

Vind je het leuk om Valkenburg op een andere manier te leren kennen? Dan is de Route d’Amuse een aanrader. Tijdens een vooraf uitgestippelde route wandel je langs vier verschillende horecagelegenheden waar je een heerlijke amuse krijgt. Voor kinderen en vegetariërs zijn er aangepaste hapjes verkrijgbaar. Je kunt kiezen uit twee verschillende routes. Trek er wel ruim de tijd voor uit, want je wil optimaal kunnen genieten.

Bezoek kerststad Valkenburg voor het ultieme kerstgevoel Route d amuse

Bezoek kerststad Valkenburg voor het ultieme kerstgevoel Route d amuse 1

Bezoek kerststad Valkenburg voor het ultieme kerstgevoel Route d amuse wandeling
Kerkje dat we tegenkwamen tijdens onze wandeling van de Route d’Amuse

 

Zoals je ziet hoef je je niet te vervelen tijdens een dagje uit of weekendje weg naar Kerststad Valkenburg. Mocht je trouwens met kinderen op stap zijn dan is een bezoek aan Sprookjesbos Valkenburg een aanrader.

 

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in