boek je vakantie bij de ANWB

Het kan een hels karwei zijn om een leuke bril te vinden, want monturen zijn er in alle soorten, maten en kleuren: van vintage tot randloos en van olijfgroen tot roségoud. Dat zijn een paar van de trends waar ik eerder aandacht aan heb besteed. Als je dan eindelijk wat hebt gevonden, moet je nog wijs worden uit de talloze opties voor het glas. Denk aan ontspiegeling, diktes, coatings en tinten. Ik help je daarmee op weg en geef je een paar tips die de keuze makkelijker maken.

Inhoud

Standaardglazen

Laten we één ding vooropstellen: de meeste standaardglazen zijn al voorzien van de nodige extra’s. Meestal hebben ze een UV-filter, ontspiegeling en een kraswerende laag. Toch is het de moeite waard om even te kijken wat er verder nog mogelijk is. Het is een veelvoorkomende fout om wel veel tijd te besteden aan de keuze van het montuur, maar niet na te denken over het glas dat je in je bril hebt.

Materiaal

Tegenwoordig wordt vrijwel elk brillenglas van kunststof gemaakt, maar wel van verschillende soorten. Het oudste materiaal is het plastic Columbia Resin 39, beter bekend als CR-39. Het is licht, heeft een lage kostprijs en wordt als sinds de jaren 40 gebruikt. Een ander materiaal is polycarbonaat, dat nog lichter is dan CR-39. Het werd ooit ontwikkeld voor vizieren van helmen en kogelvrij glas. Dat zegt denk ik meer dan genoeg over hoe sterk het is! Daarnaast is er Trivex. Dat is even stevig als polycarbonaat, maar het weegt minder: het zijn zelfs de lichtste glazen die er zijn. Niet de dunste, want dat zijn die van High Index-kunststof. Als laatste kun je nog kiezen voor Tribird, dat is het meest stootbestendig van alle materialen.

Wanneer en waarvoor draag je een bril?

Er zijn vele verschillende coatings. Het is vooral zaak dat je bij jezelf te rade gaat wanneer je de bril draagt en waarvoor. Ben je bijvoorbeeld dagelijks meerdere uren met de auto onderweg? Dan kun je kiezen voor een polarisatiefilter. Dat helpt tegen de schittering, die door de weg en de andere auto’s wordt veroorzaakt. Zit je zelden achter het stuur, maar des te meer achter de computer? Kies dan voor een blauwlichtfilter. Dat biedt bescherming tegen het blauwe licht dat computers en smartphones uitstralen. Draag je je bril verder tijdens het fietsen en doe je dat door weer en wind? Overweeg dan ook een hydrofobe coating. Die is water- en vuilafstotend en zorgt ervoor dat het water als het ware van je glazen afrolt. Alle glazen, behalve die van polycarbonaat, hebben een coating tegen krassen nodig. Gebruik ook met deze coating altijd een speciaal microvezeldoekje om je glazen schoon te maken. Als je dit met iets anders doet, kun je alsnog beschadigingen krijgen.

Gewone en zonnebril ineen

Behalve tal van verschillende coatings heb je ook de keuze uit verschillende tinten. Zo heb je de mogelijkheid om brillenglazen te bestellen die meekleuren met het zonlicht. Als de zon fel schijnt, heb je vanzelf een zonnebril. Je bespaart hiermee de aanschaf van een zonnebril en je hoeft niet telkens een andere bril op te zetten als het zonnig weer is.

Kies niet alleen het juiste montuur, ook het juiste glas

Je merkt dat er een enorme keuze is aan coatings en filters. Kijk dus goed welke opties het standaardglas heeft en kies daar eventueel een aantal extra’s bij die bij je wensen passen. Je bent een beetje duurder uit, maar je hebt zonder twijfel meer plezier van je bril!

 

Kies het brillenglas dat bij je past 1

Dokteronline.com
Vorig artikelDIY Wintermuts hanger
Volgend artikelDIY fondant Kerstman en sneeuwpop
anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig, moeder en jonge oma. Duitse met Nederlands paspoort die ook jaren in Suriname heeft gewoond. Een paar steekwoorden die mij als redacteur van dit online magazine omschrijven: nieuwsgierig, probeert graag nieuwe dingen uit, gezondheid voorop (opgeleid als voedingscoach, basis medische vakken opleiding gevolg), geniet van het leven, dol op bloemen, planten, dieren, bakken, koken, reizen, zelf maken. Mijn nieuwsgierige aard heeft ertoe geleid dat ik mijn tips die ik overal en nergens tegenkom graag met anderen deel.

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in