boek je vakantie bij de ANWB

Voor de kerstdagen heb ik een heerlijke chocoladetaart gebakken. De toppers van de taart waren mijn DIY fondant Kerstman en sneeuwpop. In deze tutorial leg ik uit hoe je deze fondant toppers stap voor stap zelf kunt maken.

 

Inhoud

Werken met fondant

Voordat je aan de slag gaat moet je natuurlijk fondant kopen. Je kunt het hierbij zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Ik heb deze keer gekozen voor een pakje fondant van de AH. In het pakje zitten vier kleuren (groen, wit, rood/roze en geel). Omdat ik ook zwart nodig had heb ik een pakje zwarte fondant gekocht bij de Xenos. Voor het bekleden van de taart heb ik het mezelf gemakkelijk gemaakt en een kant-en-klare rol fondant gekocht bij de AH. Deze kun je direct over de taart draperen. Ik heb de fondant niet netjes aan laten sluiten, omdat ik het zo mooier vond. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de taart wel goed te bekleden. Met deze tips voor het bekleden van een taart moet dit lukken.

Omdat de kleuren niet helemaal waren wat ik nodig had heb ik het rood intenser gemaakt met wat kleurstof die ik nog in huis had. Om de zak van de kerstman te kunnen maken heb ik rode en groene fondant gemengd met een beetje zwart erbij. Voor de oranje wortel neus van de sneeuwpop heb ik geel en rood met elkaar gemengd.
Om de Kerstman te kunnen maken heb je wel een aantal tools nodig, de zogenaamde fondant pennen. Deze zijn te verkrijgen bij diverse winkels. Ik heb ze onder andere gezien bij Blokker, maar je kunt ze ook heel makkelijk bestellen bij Bol.com.

Vergeet ook niet om poedersuiker binnen handbereik te hebben, net als een scherp mesje. Een paar tandenstokers voor het verstevigen van je poppetjes is een must. Voor het bevestigen van de fondant onderdelen heb je ook water nodig.

 

Fondant moet uitharden

Je kunt de DIY kerstman en sneeuwpop van fondant al ruim van te voren maken. Fondant moet namelijk eerst goed uitharden. Doe dit niet in de koelkast, want daar trekt het vocht en gaat alles smelten. Zet de figuren gewoon in een droge en zeer koele ruimte. Je kunt de figuurtjes na kerst bewaren in een goed afgesloten doos in een koele ruimte.

Zo maak je de DIY fondant Kerstman en sneeuwpop

Als je alles klaar heb gelegd kun je beginnen. Voor het maken van de DIY fondant Kerstman begin je met het maken van de laarzen. Hiervoor neem je een beetje zwart fondant. Hier vorm je laarzen van. Vergeet niet om de hak aan de onderkant te maken. De bovenkant druk je een beetje in, zodat je hier de benen kunt bevestigen.

 

DIY fondant kerstman en sneeuwpop 1

Neem vervolgens rood fondant, kneed goed door en maak er een rolletje van. Deze verdeel je in twee stukken. Dit worden de benen van de Kerstman. De bovenkant van de benen beetje plat maken, want hierop komt het lichaam van de Kerstman.

DIY fondant Kerstman en sneeuwpop 2

 

Bevestig de benen aan de laarsjes door gebruik te maken van twee tandenstokers.

Voor het lichaam/de jas werk je weer met rood fondant. Hier maak je een soort van kegel die je aan de bovenkant iets platter maakt. De onderkant maak je boller door gebruik te maken van de fondant pen met een bolletje.

DIY fondant Kerstman en sneeuwpop 3

 

Neem witte fondant, goed kneden en een dun rolletje vormen. Het rolletje druk je plat en drapeer je rondom de net gemaakte jas van de kerstman. Om optimale hechting te creëren maak je het gedeelte waar de witte bies van de jas komt een beetje nat met water. Let op: niet te nat maken, anders geeft het rode fondant af op het wit. Zie foto.

DIY fondant Kerstman en sneeuwpop 4

 

Voor de riem gebruik je zwarte fondant die je dun uitrolt en plat maakt. Een gele gesp van fondant maakt het geheel af. De riem en gesp bevestig je ook weer door het fondant een klein beetje nat te maken.

DIY fondant Kerstman en sneeuwpop 5

 

Dan zijn de armen aan de beurt. Ook hiervoor maak je kegeltjes die je aan de onderkant (mouwen) uitholt om ruimte te maken voor de handen (handschoenen). Aan de rand van de mouwen maak je met wit fondant nog een bontrand die je ook bevestigd met een heel klein beetje water. De armen kun je in elke gewenste positie bevestigen. Maak daarbij gebruik van water en zorg dat je de armen ondersteunt, terwijl deze drogen.

DIY fondant Kerstman en sneeuwpop 6

 

DIY fondant Kerstman en sneeuwpop 7

 

Voor het hoofd van de kerstman maak je van de witte en rode fondant een lichtroze fondant. Maak een bol en met behulp van een fondant pen geef je de plek aan waar de ogen moeten komen. Vergeet ook niet de neus te maken. Bevestig het hoofd met behulp van een tandenstoker.

 

DIY fondant Kerstman en sneeuwpop 8

Dan kun je de kerstman voorzien van oren. Deze maak je door twee kleine bolletjes roze plat te drukken en in vorm te brengen. De ogen worden met een beetje water bevestigd.
Hierna wordt het tijd om de baard van de kerstman te maken. Neem een beetje wit fondant, maak er een bolletje van en rol dit uit. Met een scherp mesje kun je nu de vorm van een baard uitsnijden. Om de baard meer uitstraling te geven maak je er inkervingen in met het mesje. Hierdoor lijkt de baard net echt.

 

DIY fondant Kerstman en sneeuwpop 9

Bevestig de baard met een beetje water net onder de neus. Vergeet ook niet de snor te maken. Deze bestaat uit een beetje wit fondant waar je een bolletje van maakt. Even beetje platdrukken en in het midden samenknijpen. Vervolgens de vorm geven van een snor (zie foto). Ook de snor wordt met wat water bevestigd.

 

DIY fondant Kerstman en sneeuwpop 10

Vergeet niet een lip te maken om de Kerstman een leuke uitstraling te geven. De lip (een klein rolletje roze fondant) bevestig je ook weer met water.

 

DIY fondant Kerstman en sneeuwpop 11

Dan wordt het tijd om de ogen aan te pakken. Hiervoor werk je als volgt: maak twee kleine witte bolletjes en druk deze plat. Bevestig met water op de plek die je met de fondant pen aan had gegeven. Hierna maak je de pupillen met een klein bolletje bruin, een heel klein bolletje zwart (plat gedrukt) en stip met wit aan voor een levendige blik.

Met wit werk je het gezicht af en maak je de wenkbrauwen die je ook weer met water bevestigd.

De muts is gemaakt van een rode fondant kegel die aan de onderkant hol is gemaakt met een bolletjes fondant pen. Hieromheen zit een witte fondant rand en natuurlijk een witte ‘pompon’.
Bevestig de muts ook weer met een beetje water en druk deze lichtjes op het hoofd van de DIY fondant kerstman.

Vergeet niet om de handen van de Kerstman te maken. Hiervoor neem je twee bolletjes wit fondant. Deze druk je een beetje plat en met de fondant pen geef je de handen een paar vingers.

Zoals je ziet is de rode fondant een beetje in aanraking gekomen met mijn witte fondant doordat ik geknoeid heb met water. Let hier dus op!

 

DIY fondant Kerstman en sneeuwpop 12

 

 

DIY fondant Sneeuwpop

Van de sneeuwpop heb ik helaas geen stap voor stap foto’s gemaakt, aangezien deze binnen 3 minuten klaar was. Dat kun je zelf ook heel makkelijk:
– Maak drie bolletjes van wit fondant, waarbij de ene bol steeds iets kleiner is als de vorige
– Stapel de bolletjes op elkaar en schuif er een tandenstoker doorheen, zodat deze stevig op elkaar blijven zitten.
– Met zwart fondant maak je de hoed. Hiervoor maak je een zwart fondant bolletje die je plat drukt. Dat is de onderkant van de hoed. Neem een nieuw stukje fondant en maak hier een rechthoek van die je met een beetje water op het platte bolletje bevestigd
– Van bruin fondant maak je de armen (ik heb dit gemaakt met behulp van een mesje). Goed bevestigen met water en ondersteunen tot de armen droog zijn
– Een paar ogen en knopen maak je van hele kleine zwarte fondant bolletjes
– De neus (een wortel) is een kegel van oranje fondant gemaakt
– Geef de sneeuwpop een sjaal van rode fondant gemaakt. Bolletje maken, plat drukken en goed uitrollen

Omdat ik de taart nogal kaal vond heb ik ook nog een cadeau zak gemaakt van bruin fondant en een paar cadeautjes. Met groene fondant heb ik het woord Kerst gemaakt.

 

DIY fondant Kerstman en sneeuwpop

 

Heb je vragen over het maken van de DIY Kerstman of sneeuwpop laat het me weten. (ps: ik doe dit puur als hobby, dus perfect is het niet). Eerder maakte ik ook al deze DIY fondant Unicorn 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in