boek je vakantie bij de ANWB

Kinderen in de huishouding laten helpen. In sommige landen is het niet geaccepteerd, in andere landen moeten kinderen al van jongs af aan gewoon keihard meewerken in het huishouden, al dan niet in combinatie met het oppassen op kleine broertjes/zusjes.

 

Inhoud

Kinderen in het huishouding: kinderarbeid

Eeuwenlang was het huishouden het enige recht van de vrouw. De adelen of mensen die meer geld hadden dan de gemiddelde persoon konden zich een huishoudster te permitteren die al het huishoudelijke werk opknapte. In veel gevallen waren dit jonge ongehuwde vrouwen in de leeftijd vanaf 7-8 jaar. Deze meisjes moesten al het zware werk in het huishouden doen.

Hierbij werd geen rekening gehouden met het feit dat een kind nog volop in ontwikkeling was en het lichaam niet gemaakt was voor de zware werkzaamheden. Nee, er moest keihard gewerkt worden. Vaak duurde zo een werkdag ook nog eens 10-14 uur. Veel tijd om tussendoor te rusten was er ook niet. Om over het eten en drinken dat zo een kind kreeg maar te zwijgen.

Loon naar werken was er ook niet bij: de kinderen kregen een schamel loontje voor het vele en lange werken. Het loon moest thuis afgegeven worden als bijdrage voor het grote gezin (gezinsplanning was alleen weggelegd voor de rijken en aan voorlichting ontbrak het natuurlijk geheel).

Was het kind eenmaal oud genoeg en kon het meisje trouwen, dan had zij al gauw haar eigen handen meer dan vol aan een eigen gezin. Slavernij vond dus niet alleen in het buitenland plaats, maar zeker ook gewoon in Europa onder de blanke bevolking, met hun eigen volk.

 

kinderen huishouding laten helpen oppassen

 

Afschaffing kinderarbeid

In de loop der tijden veranderden de omstandigheden een beetje. Toen kinderarbeid eenmaal afgeschaft werd per wet en kinderen verplicht werden naar school te gaan (ongeacht achtergrond en afkomst, hetgeen tot de 19e eeuw vrijwel onmogelijk was), werden kinderen niet meer ingezet om het huishouden buitenshuis te doen.

Dit hield echter niet in dat kinderen helemaal vrijgewaard werden van hun verplichtingen. Integendeel, vaak moesten de kinderen na school thuis het werk van hun moeder op zich nemen, omdat deze nu vaker buitenshuis ging werken (voornamelijk in de huishouding).

Ook waren de gezinnen nog steeds behoorlijk groot en moest er op kleinere broertjes en zusjes gepast worden. Toen gold vooral de regel: het enige recht van de vrouw is het aanrecht. Een stelling die bij veel vrouwen tegenwoordig alle haren recht overeind zou doen staan.

 

Opkomst van emancipatie van de vrouw

Vanaf de twintigste eeuw zou alles in een stroomversnelling gaan, vooral met het uitbreken van twee wereldoorlogen binnen een paar jaar. In de tweede wereldoorlog zien we dat vrouwen gedwongen ander werk moeten gaan doen. Mannen moeten al dan niet gedwongen (tijdelijk) uit het leven verdwijnen, om te strijden voor het vaderland of wel om onder te duiken.

Deze verworven vrijheden om buitenshuis te gaan werken wil de vrouw na de tweede wereldoorlog niet meer afgeven. Al snel ontstaat er een voorloper van de emancipatie van de vrouw. Dit uit zich bijvoorbeeld in het dragen van andere kleren. Vrouwen dragen nu ook broeken in plaats van alleen maar rokken en jurken. Bovendien beginnen vrouwen meer voor zichzelf op te komen. Kinderen kunnen na de oorlog weer gewoon naar school en zijn steeds minder met het huishouden bezig.

 

kinderen huidhouding helpen oorlog

 

In de jaren ’70 barst de emancipatie onder vrouwen volledig los. Vrouwen eisen dezelfde rechten als de man. Al gauw is het aanrecht niet meer het enige recht van een vrouw. Met de opkomst van allerlei voorbehoedsmiddelen worden de gezinnen ook steeds kleiner, waardoor huishoudens ook kleiner worden. De vrouwen werken steeds vaker buitenshuis en kinderen wordt steeds duidelijker gemaakt zich op school in te zetten.

De zogenaamde huishoudscholen voor meisjes van de vroege jaren ’50 verdwijnen in rap tempo. Meisjes laten zich nu goed scholen en doen het uitzonderlijk goed op school. En zo moeten de dan opgroeiende meisjes alles van het huishouden leren van hun moeder of gewoon door het uit te proberen.

 

kinderen huishouding helpen emancipatie vrouw

 

Het moderne huishouden

Tegenwoordig is het huishouden doen nog steeds een niet te vermijden karwei. Meestal gedaan door de vrouw in huis, al dan niet geholpen door de partner. Toch is het huishouden van nu een stuk makkelijker dan vroeger. Iedereen heeft de beschikking over allerlei moderne hulpmiddelen, waardoor het huishouden niet alleen makkelijker, maar ook sneller gedaan kan worden.

Leestip: 10 Tips om het huishouden leuker te maken

Kinderen zitten nagenoeg de hele dag op school, terwijl vaak beide ouders werken (al dan niet parttime). Na school gaan kinderen vaak naar naschoolse opvang, om vervolgens pas in de avond thuis aan te komen. Thuis is nog net tijd voor het avondeten. wat tv kijken om vervolgens na het douchen het bed op te zoeken.

Door ons drukke leven lijkt er haast geen ruimte meer over te blijven voor het huishouden. Wie het zich kan veroorloven lost dit probleem op door een huishoudster in te huren. Gelukkig zijn de omstandig nu een stuk beter dan vroeger. Anderen moeten het huishouden zo tussen neus en lippen door doen of in het weekend de schade inhalen.

 

kinderen huishouding helpen schoonmaken

Kinderen in huishouding laten helpen

Daarom de vraag: moeten kinderen wel of niet helpen in het huishouden? Immers, vele handen maken licht werk. Bovendien leren kinderen al van jongs af aan hun verantwoordelijkheden en weten ze hoe het huishouden gedaan moet  worden. Jong geleerd is immers oud gedaan.

Vanaf welke leeftijd zouden kinderen mee moeten helpen in het huishouden? Of moeten kinderen niet belast worden met (kleine) huishoudelijke taken en zich gewoon uit kunnen leven als kind en genieten om dan later al doende te leren? Is het genoeg als een kind leert zijn/haar eigen kamer op te ruimen? Af en toe de tafel te dekken en zo nu en dan de vaatwasser  leeg te ruimen?

Ik ben benieuwd naar jullie mening hierover…

 

 

Dokteronline.com

2 REACTIES

  1. […] Sommige mensen hebben een soort vloekpot in huis. Hetzelfde kun je doen voor je kinderen, alleen noem je het dan ruziepot. Elke keer als je kinderen ruzie maken moeten ze een kleine ‘boete’ betalen. In plaats van geld te moeten betalen kun je ook een potje maken gevuld met briefjes met daarop kleine werkjes die ze moeten verrichten. Als het ruziën echt te veel wordt of uit de hand dreigt te lopen laat je ze allebei een briefje pakken en iets doen in of rondom het huis (vegen, bladeren harken, vaat opruimen, afwassen…). Overigens kan het helemaal geen kwaad om kinderen in het huishouden te laten helpen. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in