boek je vakantie bij de ANWB

Last van muggen? Hiermee ben je er zo vanaf. Maak je eigen muggenval en natuurlijke muggenspray. Geen chemische rommel meer op de huid, maar een zelfgemaakte muggenspray die veilig door jong en oud gebruikt kan worden.  Uitsluitend gemaakt van natuurlijke producten. Bescherm jezelf en je gezin met deze eenvoudig zelf te maken muggenval en diy muggenspray op basis van appelazijn.

 

 

Inhoud

Muggen? Hiermee ben je er zo vanaf

Het mooie weer, warme temperaturen, het zijn allemaal ingrediën die ervoor zorgen dat we weer last krijgen van muggen. Alsof het niet al irritant genoeg is dat deze insecten je kunnen prikken, ze zoemen ook nog eens heel irritant honderd keer langs je oor. En probeer dan maar te slapen. Tijd dus om muggen voor eens en altijd uit je buurt te houden.

Om te beginnen is het goed om te weten dat alleen vrouwelijke muggen kunnen prikken. Dat bloed hebben zij nodig om zich voort te kunnen planten. Vrouwelijke muggen prikken niet alleen mensen, ook dieren worden zo nu en dan lastig gevallen door muggen.

Niet iedereen heeft last van muggen. Of een mug jou boven je partner verkiest hangt van een aantal factoren af. Een mug komt af op een combinatie van factoren: zij ruiken de CO2 uitstoot uit je adem (op 20 meter afstand), zij kunnen ruiken of jouw bloed vrij is van ziektes en dus veilig is. Het eten van bepaalde voedingsstoffen kan invloed hebben op jouw lichaamsgeur, waardoor je minder aantrekkelijk bent voor muggen.

 

Mijn ervaring met muskieten

Wij hebben bijna 13 jaar in de tropen (Suriname) gewoond. In het begin was het verschrikkelijk: niet alleen werd ik helemaal lek geprikt door de muskieten daar, ik reageerde er ook nog eens heel heftig op. Het gevolg was dat ik bulten van enkele centimeters doorsnee had en als gevolg daarvan mijn benen er niet uitzagen. Na een paar maanden was ik er schijnbaar aan gewend en na een tijdje zag je alleen nog een klein puntje als je weer eens gestoken was door een muskiet. Je kunt dus ook een soort van immuniteit krijgen voor muskieten. Wij gebruikten echter wel sprays en dat soort dingen, want 30-40 zoemende muskieten in je kamer: dat is niet bevorderlijk voor je nachtrust.

Gelukkig hoef je je niet lek te laten prikken om een soort van immuniteit te ontwikkelen. Je kunt verschillende dingen doen om van die vervelende muggen af te komen. Hieronder vind je tips voor het maken van een muggenval, een natuurlijke muggenspray en andere tips.

 

Maak een muggenval

Alhoewel het beter is om een invasie van muggen in huis te voorkomen door het plaatsen van beschermende horramen, kan de muggenval uitkomst bieden indien er toch sprake is van muggen of muskieten in huis of tuin. De muggenval kan gemaakt worden van een oude plastic fles die hiermee gerycled wordt.

 

Benodigdheden

Plastic fles (groot)

Zwart isolatieplakband of zwart karton en lijm

1 gr Gist

50 gr Basterdsuiker

200 ml warm water

Mes

 

Zo maak je zelf een muggenval

 1. Snij de fles aan de bovenkant af (ongeveer 1/3 van de bovenkant, waar het label begint)
 2. Bekleed de buitenkant met zwart karton of het isolatieplakband (muggen en muskieten houden van donkere plekken)
 3. Giet in de onderste helft 200 ml heet water en de suiker
 4. Laat de suiker volledig oplossen en iets afkoelen
 5. Voeg de gist toe als het water lauwwarm is (het is niet nodig om het geheel te mengen)
 6. Zet het bovenste deel van de fles zonder dop ondersteboven in de fles waarin de vloeistof zit
 7. Zet de fles nu op een donkere plaats en laat de muggen (muskieten) in de val vliegen

Dankzij de toevoeging van gist ontstaat er kooldioxide waar de muggen op af zullen komen. De muggenval zal minimaal twee weken muggen aantrekken. Na twee tot drie weken dient het mengsel en de dode muggen (muskieten) weggegooid en vervangen te worden.

 

Muggen? Hiermee ben je er zo vanaf

 

Zelf muggenspray maken

Soms is het nodig jezelf of een gezinslid extra te beschermen tegen eventuele muggen- of muskietensteken. Dit kan uitstekend met een zelfgemaakte muggenspray. Voor dit diy muggenspray worden uitsluitend natuurlijke ingrediënten gebruikt.

 

Benodigdheden

Appelazijn

2 theelepels Salie *

2 theelepels Rozemarijn*

2 theelepels Lavendel*

2 theelepels Thijm*

2 theelepels Munt*

Glazen potje dat luchtdicht afgesloten kan worden

Zeef

Sprayflesje (gesteriliseerde parfumfles werkt prima)

 

*gedroogde kruiden

Zo maak je zelf een muggenspray

 1. Doe de gedroogde kruiden samen met de appelazijn in het glazen potje
 2. Sluit het potje luchtdicht af en plaats dit op een opvallende plaats, zodat je niet vergeet om het dagelijks flink te schudden. Doe dit twee tot drie weken lang, elke dag.
 3. Na 2- 3 weken kan het mengsel gezeefd worden, waarbij de kruiden volledig verwijderd worden. De vloeistof bewaren in een glazen potje in de koelkast
 4. Voor gebruik de tinctuur mengen met ½ deel (gesteriliseerd) water en overzetten in sprayfles en al naar behoefte gebruiken

 

Nog meer tips om van muggen af te komen

 1. Gebruik een klamboe
 2. Zorg dat horren voor deuren en ramen zitten
 3. Voorkom dat muggen kunnen broeden (schotels onder planten op tijd legen, geen kommetjes met water laten staan, controleer autobanden in de tuin, vijverbak vullen met vissen enz.)
 4. Zorg dat je lichaamsgeur niet aantrekkelijk is voor muggen
 5. Gebruik een elektrische vliegenmepper
 6. Draag lange, luchtige kleding als je in de avond buiten bent

 

 

 

Tips tegen muggenbulten

Toch gestoken door een mug of muskiet? Onderstaande natuurlijke tips helpen om de jeuk te verlichten:

 • Smeer een beetje kokosolie op de bult
 • Een beetje (appel) azijn werkt eveneens verkoelend

 

 

Muggen op andere manier bestrijden

Nu hebben we hier in Nederland vooral te maken met muggen, maar in andere (tropische) landen komen muskieten voor. Deze muskieten kunnen door het prikken van verschillende mensen ook ziektes overbrengen. Denk daarbij aan malaria, zika, knokkelkoorts, gele koorts en andere ziektes, die in het ergste geval tot de dood kunnen leiden. Natuurlijk probeert de wetenschap hier van alles en nog wat op te vinden en een van de manieren is een pil die je in moet nemen. De pil geeft een voor de muggen/musiekten giftige stof af, zodat deze na het bloedprikken zullen sterven. Benieuwd hoe dat eraan toe gaat? Bekijk dan onderstaand filmpje maar eens:

 

 

Heb je zelf nog tips om muggen op een afstand te houden (bij voorkeur natuurlijk, zonder chemische middelen te hoeven gebruiken)? Zet je tips hieronder in een comment.

*uitgelichte afbeelding Shutterstock

Dokteronline.com

24 REACTIES

  • Moet je echt doen, ruikt heerlijk! Ik heb helaas nog niet veel kruiden en maak gebruik van etherische olie van een goed merk

 1. Fijne tips! Ik heb een hekel aan die beesten. Als ik in bed lig en er een hoor zoemen probeer ik hem te vinden, als dat niet lukt smeer ik mezelf helemaal in met Deet :’)

  • Nou, ik vind het ook maar krengen hoor. Oei, Deet wil ik liever niet op mijn lijf, vandaar deze tips tegen muggen, zodat je geen gif hoeft te smeren 😉

  • Wij wonen ook op het platteland, maar eerlijk is eerlijk: wij hebben weinig tot geen last van muggen. Maar inderdaad: in de stad zul je waarschijnlijk minder snel last van muggen hebben dan op het platteland

  • Heel herkenbaar, misschien een soort allergische reactie en afblijven is moeilijk, maar toch echt het beste ovm infectiegevaar.

 2. Goede tips, misschien maar eens aan de slag om zo’n fles te maken. Een waaier in de slaapkamer hielp ook altijd wel, maar de laatste paar dagen toch wat van die irritante bulten opgelopen…

  • Proberen kan geen kwaad, maar als je ze echt van je lijf wilt houden zou ik toch de voorkeur geven aan de muggenspray, die werkt gegarandeerd.

 3. Deze ga ik onthouden voor de lente en zomer. Het lijkt wel of die beestjes soms verliefd zijn op mijn bloed. Soms sta ik helemaal vol, echt niet leuk.

 4. 2E paasdag gestoken door een,, muskieten,,een week later een flinke bult op mn schouder, kon erzelf niet bij,werd vuurrood laurierzalf erop gedaan, afgedekt,en het is opengegaan de dokter heeft een plastic bekertje eruit geknepen met vuil pus bloed, is nav14 dgn nog niet genezen, morgen.weet.nd dokter, smeriger rot muskieten, hoop dat het spoedig geneest, is irritant op. Je schouder, brbr

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in