boek je vakantie bij de ANWB

Muggenbeten zijn bijzonder vervelend, vooral als er veel muggen in je buurt zijn. Ontdek nu handige tips om muggen op afstand te houden. Mocht je toch gebeten zijn, dan kun je de tips om muggenbeten te behandelen gebruiken.

 

Inhoud

Daarom wordt jij gebeten en je partner niet

Vaak vinden mensen het apart dat zij helemaal lek gestoken zijn en hun partner nergens last van heeft. Zo gek is dat echter niet, want muggen komen met een bepaalde reden op mensen. Zij kiezen hun ‘slachtoffer’ uit op:

  • Geur (muggen ruiken mensen op 70 meter afstand)
  • Koolstofmonoxide: hoe zwaarder, hoe meer koolstofmonoxide je uitademt en dat trekt muggen aan
  • Lichaamstemperatuur: ook dit bepaalt of een mug jou wel of niet bijt
  • Bloedgroep: mensen met bloedgroep O worden vaker gebeten dan mensen met een andere bloedgroep

 

Preventieve maatregelen om muggenbeten te voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen en dat geldt ook voor muggenbulten. Nu is een muggenbeet in Nederland niet bijzonder gevaarlijk: je kunt er wel een allergische reactie op krijgen en daardoor meer dan gewone jeuk en bulten van krijgen, maar dat is dan ook alles. Ga je naar een tropische bestemming, dan heb je hier geen muggen maar muskieten. Deze kunnen ziektes zoals knokkelkoorts, malaria en bijvoorbeeld dengue overbrengen. In dat geval moet je er alles aan doen om te voorkomen dat je gebeten wordt.

Toch is en blijft een muggenbult niet fijn. De jeuk kan zeer vervelend zijn, zeker op gevoelige plekken op het lichaam. Gelukkig zijn er genoeg voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat je gebeten (gestoken) wordt.

 

1. Gebruik mugwerende middelen

Het gebruik van insectenwerende middelen is een effectieve manier om muggen op afstand te houden. De meest voorkomende middelen bevatten de stof DEET. Een zeer werkzame stof, die echter niet zo goed is voor je gezondheid. Voor kinderen is deze stof al helemaal niet geschikt.

Wil je toch muggen weren? Kies dan voor kruiden zoals lavendel, munt, rozemarijn, citroenmelisse en bijvoorbeeld kattenkruid. Deze kun je als plant kopen of je koopt etherische olie ervan en vermengd een druppel hiervan met dragerolie om je hiermee in te smeren.

Leestip: 100 manieren om etherische olie te gebruiken

 

2. Draag beschermende kleding

Probeer kleding te dragen die je huid bedekt, zoals lange mouwen, lange broeken en sokken. Lichtgekleurde kleding en kleding gemaakt van dichte stoffen bieden extra bescherming tegen muggenbeten. Bij warme nachten heb je hier natuurlijk niet zo veel aan, maar deze tip geldt vooral bij schemering. Hoe meer ontblote lichaamsdelen je hebt, hoe groter de kans dat je gebeten wordt.

 

3. Blijf binnenshuis tijdens piektijden

Muggen zijn vooral actief tijdens de schemering en de vroege ochtenduren. Probeer daarom om rond deze tijden je buiten zijn te beperken om muggenbeten te voorkomen.

 

4. Houd muggen buiten

Zorg ervoor dat ramen en deuren goed afgesloten zijn. Gebruik indien nodig horren om te voorkomen dat muggen jouw slaapkamer of andere kamers binnen vliegen.

 

5. Verwijder stilstaand water

Muggen leggen hun eitjes voornamelijk in stilstaand water. Controleer je omgeving op stilstaand water, zoals plassen, vogelbadjes of verstopte regenpijpen, en verwijder deze bronnen om muggen weg te houden.

 

Behandeling van muggenbeten

Ben je toch gebeten door een mug? Dan kun je onderstaande behandelingen uitproberen om van de vervelende jeuk af te komen.

1. Was de beet

Zodra je merkt dat je gebeten bent door een mug, was dan het gebied rondom de beet met milde zeep en water. Dit helpt om eventuele bacteriën te verwijderen en kan de jeuk verminderen.

2. Breng een koude kompres aan

Een koud kompres op de muggenbeet leggen helpt om  zwelling en jeuk te verminderen. Wikkel een paar ijsblokjes in een schone doek en houd het gedurende 10-15 minuten op de beet.

3. Gebruik middelen van de drogist

Er zijn verschillende bij de drogist verschillende middelen beschikbaar die de jeuk en irritatie van muggenbeten verminderen. Denk bijvoorbeeld aan Calamine lotion, aloë vera gel, hydrocortison crème of een antihistamine crème die helpen om de symptomen te verlichten.

4. Probeer huismiddeltjes

Sommige huismiddeltjes kunnen ook verlichting bieden bij muggenbeten. Maak bijvoorbeeld een pasta van zuiveringszout en water en smeer dit op de beet. Ook kun je over de beet met een plakje citroen wrijven. Of smeer een beetje honing op de beet om de jeuk te verzachten. Daarnaast helpt het ook om een beetje azijn op de plek te doen of gebruik gewoon je eigen speeksel.

5. Vermijd krabben

Hoewel de jeuk van een muggenbeet bijzonder hinderlijk is, is het belangrijk om niet te krabben. Krabben kan in het ergste geval leiden tot infectie en verergering van de symptomen. Probeer in plaats daarvan de bovenstaande remedies toe te passen om de jeuk te verlichten.

 

 

 

Dokteronline.com
Vorig artikelKoppelbare kerstverlichting; zo werkt het
Volgend artikelTips leuke vakantiebaantjes voor pubers
anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig, moeder en jonge oma. Duitse met Nederlands paspoort die ook jaren in Suriname heeft gewoond. Een paar steekwoorden die mij als redacteur van dit online magazine omschrijven: nieuwsgierig, probeert graag nieuwe dingen uit, gezondheid voorop (opgeleid als voedingscoach, basis medische vakken opleiding gevolg), geniet van het leven, dol op bloemen, planten, dieren, bakken, koken, reizen, zelf maken. Mijn nieuwsgierige aard heeft ertoe geleid dat ik mijn tips die ik overal en nergens tegenkom graag met anderen deel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in