boek je vakantie bij de ANWB

Op 16 januari 2021 is het de Dag van de Tulp. Ontdek alles over de nationale tulpendag weetjes en tips over tulpen in het algemeen.

 

Inhoud

Wat is nationale tulpendag?

Traditioneel is het op elke derde zaterdag in januari nationale tulpendag. Dit jaar is dit op zaterdag 16 januari. Normaal gesproken wordt de dag ingeluid met het plukken van tulpen op de Dam in Amsterdam. Daar worden jaarlijks 200.000 tulpen geplant die op de Dag van de tulp geplukt mogen worden. In verband met Corona is deze activiteit dit jaar echter afgezegd. Toch is het de dag dat het tulpenseizoen ingeluid wordt. Het perfecte moment om naar de winkel te gaan en iemand die je lief is te verrassen met een bosje tulpen.

 

Weetjes en tips over tulpen

Nu je weet dat op 16 januari nationale tulpendag is wil je misschien ook wel meer weten over de tulp zelf. Daarom vind je hieronder een paar leuke weetjes en tips over tulpen.

 

Wat zijn tulpen?

Tulpen zijn de meest bekende bloemen in Nederland. Veel mensen associëren de uit een bloembol groeiende bloem als typisch Nederlands. Er zijn ruim 3.000 soorten, kleuren en kleurschakeringen verkrijgbaar.

 

Zijn tulpen typisch Nederlands?

Alhoewel de meeste mensen denken dat tulpen typisch Nederlands zijn is niets minder waar. Van oorsprong komen tulpen namelijk uit Turkije. Daar droegen sultans tulpen op hun tulband. De oorspronkelijke naam van tulpen is dan ook tulipan. Waarom veel mensen dan toch denken dat het een Hollandse bloem is? Dat komt omdat Nederland de grootste exporteur van tulpen is. Jaarlijks worden ongeveer 2 miljard tulpen geëxporteerd over de hele wereld.

 

Tulpen en symboliek

Bloemen hebben allemaal een betekenis. Vaak krijgt een bloem een betekenis als deze een bepaalde kleur heeft. Dat geldt ook voor tulpen. Hieronder vind je een aantal kleuren met hun betekenis:

 • Rode tulpen staan symbool voor de liefde
 • Gele tulpen geef je als symbool voor vrolijkheid
 • Wit staat voor vergeving (vragen of geven)
 • Een gemengd boekt staat symbool voor elegantie

Nationale tulpendag weetjes en tips over tulpen tulpen

Tulpen met speciale namen

Er zijn ruim 3.000 soorten tulpen die niet alleen wat kleur en uiterlijk verschillen, maar ook in naam. Naast reguliere namen zijn er ook verschillende tulpen met opvallende namen. Namen die de tulpen hebben gekregen van een stichting of een bijzonder iemand. Niet zo gek dus dat je tulpen vindt met als naam: Make a Wish, Quinty Trustful, Rode Kruis en bijvoorbeeld OG3NE.

Overigens gaat hier best veel tijd overheen. Een tulp wordt niet zomaar naar iemand of iets vernoemd. Tussen het ontwikkelen van een bepaalde soort en de naamgeving ligt 10 – 15 jaar.

 

Wanneer tulpen planten?

Tulpen behoren tot de vroege voorjaarsbloeiers. Deze plant je in het najaar, vanaf september tot en met december. Belangrijk is dat de bollen voor de eerste vorst in de grond staan. Je kunt tulpen zowel in de volle grond als in een ruime pot planten. Zorg er wel voor dat er een minimal afstand van 10 cm tussen de bollen is.

 

Wanneer tulpen oogsten?

Er zijn vroege en latere soorten tulpen. De eerste tulpen worden heel vroeg in het jaar geoogst, vanaf half januari. Afhankelijk van de soort zijn er ook tulpsoorten die wat later geoogst kunnen worden. De bloei is dan vanaf maart tot ergens in mei. Dat is ook de periode dat je tulpen in de Keukenhof kunt bewonderen.

Nationale tulpendag weetjes en tips over tulpen keukenhof

Hoe bewaar je tulpen in een  vaas het beste?

Van de tulpen in de tuin genieten is hartstikke leuk, maar een bosje op de tafel misstaat ook niet. Je kunt tulpen prima in een vaas bewaren. In veel gevallen zullen de bloemstelen ombuigen. Dit kun je voorkomen door het volgende:

 • Kies een hoge vaas, zodat de stelen geen kans krijgen om de buigen
 • Zet de bloemen na aanschaf een half uur in de vaas met het inpakpapier er nog omheen. Dan kunnen de stelen zich volzuigen met water en is de kans dat ze gaan hangen een stuk kleiner
 • Prik met een naald een klein gaat net onder de bloem
 • Snij de bloemstelen een klein stukje af, doe dit om de 3 – 4 dagen aangezien tulpen in de vaas verder blijven groeien
 • Maak de vaas niet vol water, maar doe er slechts een paar centimeters water in. Controleer dit wel geregeld, zodat de bloemen niet zonder water komen te staan
 • Zet tulpen nooit in de volle zon
 • De vaas mag niet in de buurt van je fruitmand staan, omdat het vrijkomende ethyleengas ervoor zorgt dat de bloemen gaan hangen

 

Tulp bloembollen in grond laten of verwijderen?

Sommige bloembollen kun je prima in de grond laten. Andere bloembollen moeten uit de grond gehaald worden en op een droge en koele plek bewaard worden. Voor tulpen geldt dat je deze het beste na de bloei, wanneer de bladeren ook helemaal verdord zijn uit de grond moet halen. Bewaar deze droog en koel tot het najaar en plant deze dan opnieuw voor optimale bloei.

 

Welke tulpsoorten zijn er allemaal?

Natuurlijk is het onmogelijk om hier een lijst neer te zetten van alle duizenden soorten tulpen. Globaar kun je tulpen echter indelen in de volgende soorten:

 • Enkele tulp
 • Dubbele tulp
 • Botanische of wilde tulp
 • Papegaai of parkiettulp
 • Gefranjeerde tulp
 • Meerbloemige tulpen
 • Lelibloemige tulp
 • Mini tulp

Nationale tulpendag weetjes en tips over tulpen gefranjeerde tulp

 

Tulpen niet Hollands, maar wel geliefd

Alhoewel tulpen dus geen typisch Nederlandse bloem zijn, zijn deze wel ontzettend geliefd in Nederland. Niet zo gek dus dat je binnenkort weer overal tulpen kunt kopen. Wil je iemand verrassen met een boeket tulpen? Hou dan rekening met de betekenis en de kleur. Een leuke en populaire bloem die je makkelijk in eigen tuin kunt planten.

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in