boek je vakantie bij de ANWB

Striae, ook bekend als zwangerschapsstrepen kunnen op natuurlijke wijze minder opvallend gemaakt worden. Door de striae op natuurlijke wijze te behandelen heeft het lichaam geen extra belasting en kan de aangedane huid op een gezonde manier hersteld worden. Omdat er uitsluitend met natuurlijke middelen gewerkt wordt, kan deze behandeling van striae bij een ieder toegepast worden. Ontdek natuurlijke middelen tegen striae.

 

Inhoud

Wat is striae (zwangerschapsstrepen)

Door het (plotseling) uitrekken of krimpen van de huid, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap of wegens diabetes kan de huid overbelast worden met striae tot gevolg. De huid bestaat uit twee lagen: de epidermis (opperhuid) en de dermis (lederhuid). Striae ontstaat wanneer de huid uit de dermis (middelste laag van de huid) te veel gerekt wordt.

De huid wordt gerekt, het collageen verzwakt en de normale cyclus van de huid wordt verstoord. Dit hele proces resulteert in fijne onderhuidse scheurtjes die aan de buitenkant zichtbaar zijn. De scheurtjes zijn aanvankelijk roze of rood en worden na verloop van tijd zilverachtig, de welbekende striae of zwangerschapsstrepen.

 

Natuurlijke middelen tegen striae

Veel mensen vinden striae of zwangerschapsstrepen, die over het hele lichaam voor kunnen komen, maar meestal vooral op de buik, borsten en bovenbenen te vinden zijn, gênant. Een bikini staat direct minder leuk en als man zijnde wil je ook liever geen antwoord geven op het feit dat je met striae rondloopt. Met onderstaande natuurlijke middelen striae kan je al deze dingen probleemloos aanpakken. Met als resultaat dat de huid minder opvallende strepen gaat vertonen.

 

Het sap van een aardappel

De aardappel is niet alleen geschikt voor het bereiden van de meest uiteenlopende gerechten. Het sap van de aardappel is bovendien geneeskrachtig. Aardappelsap bevat veel vitamines en mineralen die in staat zijn om de huidcellen te herstellen en deze goed te laten groeien.

Gebruikswijze

 • Snij een middelgrote aardappel in dikke plakjes
 • Neem één van de plakjes en wrijf daarmee zachtjes over de striae. Doe dit enkele minuten lang. Zorg ervoor dat het sap op alle aangedane plekken gewreven wordt
 • Laat het sap vervolgens helemaal drogen en was het daarna af met lauwwarm water

 

natuurlijke middelen tegen striae aardappel sap

 

Suiker

Alhoewel slecht als het ingenomen wordt, kan suiker wel degelijk gebruikt worden om bepaalde aandoeningen te verminderen. Dit geldt ook voor de behandeling van zwangerschapsstrepen. In dit geval werkt de suiker als een scrub.

Gebruikswijze

 • Neem een eetlepel ruwe suiker en meng dit met een beetje amandelolie en enkele druppels citroensap. Goed mengen en op de striae aanbrengen
 • Wrijf dit mengsel gedurende 10 minuten zachtjes over de strepen en de huid erom heen. Doe dit voordat je in bad of onder de douche gaat
 • Na een maand zul je de striae al lichter zien worden

 

natuurlijke middelen tegen striae suiker

 

Aloë Vera

Het is algemeen bekend dat aloë vera diverse geneeskrachtige eigenschappen heeft. Het is dan ook een echte allrounder en onmisbaar in elk huishouden. De avtieve stoffen in de aloë vera plant zullen de huid herstellen bij brandwonden, maar ook in de strijd tegen striae biedt de plant uitkomst.

Gebruikswijze

 • Snijd een blad van de aloë vera open. Haal het geleiachtige binnenste eruit en smeer dit direct op de striae. Je kunt de gel gerust laten zitten of indien gewenst na een aantal minuten met warm water afspoelen
 • Een andere optie is om de aloë vera gel (ongeveer 60 ml) mengen met enkele druppels vitamine E en vitamine A olie (capsules). Smeer dit op de aangedane huid en laat het volledig intrekken. Herhaal dit dagelijks

 

natuurlijke middelen tegen striae aloe vera

 

Citroensap

Een andere manier om af te komen van zwangerschapsstrepen is het gebruik van citroensap. Citroensap is van nature zuur en helpt de huid herstellen. Dit geldt niet alleen voor striae, maar citroensap kan ook gebruikt worden bij de natuurlijke behandeling van acne of littekens.

Gebruikswijze

 • Wrijf het sap van een citroen in rustige cirkelende bewegingen over de huid. Doe dit minimaal 10 minuten lang. Hierna kun je het citroensap onder lauwwarm water afspoelen.
 • Wil je geen pure citroensap op je huid smeren? Neem dan komkommer- en citroensap in de verhouding 1:1 en smeer dit op de striae. Ook dit mengsel kun je desgewenst na 10 minuten weer afspoelen

 

natuurlijke middelen tegen striae citroensap

 

 

Olijf- of kokosolie

Zowel olijf- als kokosolie bestaat uit veel antioxidanten en talrijke andere stoffen die helpen de huid te herstellen. Daarom zijn beide olieën bijzonder geschikt als natuurlijk middel tegen striae.

Gebruikswijze

 • Verwarm de gewenste olie lichtjes en masseer dit vervolgens in de huid. De olie zorgt voor een verhoogde bloedcirculatie, waardoor de zwangerschapsstrepen behoorlijk zullen verminderen
 • Laat de olie minimaal een half uur intrekken, zodat de vitamine A, D en E hun werk kunnen doen.
 • Gebruik in plaats van een nachtcrème een mengsel van olijfolie, appelazijn en een beetje water. Dit helpt eveneens om de huid te hydrateren

 

natuurlijke middelen tegen striae castorolie

 

Cacaoboter

Ook van cacaoboter is allang bekend dat het heilzame werkstoffen. Deze kunnen onder andere gebruikt worden bij de natuurlijke behandeling van striae.

Gebruikswijze

 • De beste manier is om cacaoboter direct op de aangedane huiddelen te smeren, minimaal 2x daags. Na een maand of twee zal er een significant verschil te zien zijn in de strepen, doordat deze verbleken.
 • Wil je het liever niet puur gebruiken? Maak dan het volgende mengsel: neem 125 gr cacaoboter, een eetlepel tarwekiemolie, twee theelepels bijenwas (geraspt), een theelepel abrikozenpit olie en een theelepel vitamine E olie (is bedoelt om het mengsel langer houdbaar te maken). Verhit alle ingrediënten totdat de bijenwas volledig gesmolten is. Bewaar het mengsel in een goed afgesloten glazen potje in de koelkast en smeer 2-3 x daags op de striae. De natuurlijke bestanddelen maken de huid soepel en gehydrateerd

 

natuurlijke middelen tegen striae cacaoboter

 

Castor olie (wonder- of ricinus olie)

Met recht wordt castor olie ook wel wonderolie genoemd. De genezende eigenschappen vooral met betrekking tot huidaandoeningen en huidproblemen zijn bijzonder te noemen. Naast rimpels bestrijden helpt Castor olie dus ook in de strijd tegen ontsierende zwangerschapsstrepen.

Gebruikswijze

 • Neem wat Castor of wonderolie en masseer dit in cirkelende bewegingen over de huidstriemen gedurende minimaal 15 minuten.
 • Vervolgens wordt de huid afgedekt met een katoenen doekje of kledingstuk. Leg daarop een warmwaterkruik en laat de warmte minimaal een half uur zijn werk doen.
 • Dit hele proces dient minimaal een maand lang volgehouden te worden en wel dagelijks voor een positief resultaat.

 

natuurlijke middelen tegen striae castorolie

 

Water in de strijd tegen striae

Alhoewel je striae niet altijd kunt voorkomen, is het wel belangrijk om je huid goed gehydrateerd te houden. Hierdoor krijgt de huid alle ruimte om elastisch te blijven. Water kan ook helpen bij het herstel van zwangerschapsstrepen. De aangeraden hoeveelheid water die dagelijks gedronken dient te worden is gesteld op minimaal 10 glazen. Let wel: koffie onttrekt juist vocht en voor elk kopje koffie dient weer meer water gedronken te worden!

 

natuurlijke middelen tegen striae water

 

Welk natuurlijk middel tegen striae heb jij al uitgeprobeerd? Of welk natuurlijk middel tegen striae wil je echt nog uitproberen om van die ontsierende strepen af te komen?

Dokteronline.com
Vorig artikelDiscriminatie: de impact op een kind
Volgend artikelHoe lees je een blog
anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig, moeder en jonge oma. Duitse met Nederlands paspoort die ook jaren in Suriname heeft gewoond. Een paar steekwoorden die mij als redacteur van dit online magazine omschrijven: nieuwsgierig, probeert graag nieuwe dingen uit, gezondheid voorop (opgeleid als voedingscoach, basis medische vakken opleiding gevolg), geniet van het leven, dol op bloemen, planten, dieren, bakken, koken, reizen, zelf maken. Mijn nieuwsgierige aard heeft ertoe geleid dat ik mijn tips die ik overal en nergens tegenkom graag met anderen deel.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in