Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe ik op de vraag: ‘Hoe lees je een blog?’ kom. Het valt me al een paar jaar op dat mensen nogal verschillend reageren onder een blog of social media posts. Daarbij heb ik gezien dat veel mensen de blog maar half of amper lezen en dan denken de strekking van het geheel begrepen te hebben. Graag maak ik een onderscheid in hoe mensen een blog lezen. In welke categorie lezers val jij?
Inhoud
Scannend lezen
Dank zij internet waarbij de mensen steeds vaker gericht zijn op het visuele wordt lezen steeds lastiger. De opgroeiende jeugd zal dit vooral merken op het moment dat zij een boek moeten lezen: zij zijn gewend aan korte stukken tekst, waarbij in eenvoudige bewoordingen duidelijk gemaakt wordt waar het om gaat. Een blog zal door velen daarom ook scannend of skimmend gelezen worden. Dat wil zeggen dat het vooral de titels en plaatjes zijn die de lezer al dan niet aan zullen spreken. Aan de hand hiervan zal de lezer ook bepalen of hij/zij verder wil lezen of niet.
Het is raadzaam om bij het schrijven van een blog hiermee rekening te houden. Een geschreven tekst die onderverdeeld is in korte alinea’s van maximaal 5 regels zal sneller gelezen worden dan een grote lap tekst. Wordt de tekst afgewisseld met plaatjes die de tekst ondersteunen dan zal dit zeker helpen. Overigens is ook Google hiervan op de hoogte, want veel teksten worden hierop gescand.
Bevooroordeeld lezen
Door onze opvoeding, gebeurtenissen in ons leven of het geloof kan het gebeuren dat je bevooroordeeld gaat lezen. Nog voordat een blog gelezen wordt is er reeds een vastomlijnde mening hierover gevormd. Hierdoor wordt alleen gelezen wat je als lezer wilt lezen. Je zou het kunnen vergelijken met selectief horen, in dit geval dus selectief lezen.
Hierdoor kan een compleet verkeerd beeld ontstaan dat niet overeenkomt met de bedoeling van de blogger. Dat dit tot onnodige discussies en misverstanden kan leiden lijkt niet meer dan het logische gevolg van een beperkte, op de eigen ervaring of overtuiging gefundeerde mening.
Jezelf herkennen tijdens het lezen
In sommige gevallen zal een lezer zich kunnen identificeren met de situatie die beschreven wordt. Gretig wordt dan ook het artikel of verhaal doorgenomen en de lezer zal het geschrevene kunnen beamen en onderstrepen. Het kan hierbij om uiteenlopende situaties gaan, maar vooral blogs en uit het leven gegrepen situaties zullen voor de lezer herkenbaar zijn.
Informatief lezen
Wie op zoek gaat naar nieuwe informatie over ongeacht welk onderwerp zal een grote verscheidenheid aan artikelen, blogs en boeken tegenkomen. Als je informatief leest sta je open voor alle informatie. Je neemt op wat voor jouw van belang is, terwijl je de rest gewoon vergeet.
Kritisch lezen
Alhoewel de lezer een eigen mening heeft over een bepaald onderwerp zal hij of zij het artikel toch lezen. Daarbij wordt alles nauwkeurig nagelezen en op waarheid getoetst. Kritisch lezen kan helpen bij het vormen van je eigen karakter. Niet alles aannemen wat geschreven wordt, maar zelf informatie inwinnen. Hierdoor houdt je je brein fit en zorg je ervoor dat onwaarheden gecorrigeerd kunnen worden.
Objectief lezen
Dat is de meest neutrale vorm van lezen. Je stelt je compleet open voor het geschrevene, zonder vooroordeel. Objectief lezen is redelijk lastig en zal vooral bij informatieve artikelen helpen om een nieuwe mening te vormen of nieuwe informatie te krijgen. Het open staan voor nieuwe inzichten of ideeën is niet een ieder gegeven en hangt ook weer samen met het karakter van de lezer. Toch is het goed om zo nu en dan bewust te kiezen voor objectiviteit, omdat dit de eigen kennis kan verrijken en nieuwe inzichten kan verschaffen.
Lezen ter ontspanning
In sommige gevallen, vooral als het om luchtige artikelen of een boek gaat zal de lezer het verhaal gewoon op zich af laten komen. Er wordt daarbij niet zo zeer een eigen mening gevormd, hetgeen je gelezen hebt dient slechts ter afleiding en ontspanning. Dit zal zeker voor veel blogs van toepassing zijn: leuk om te lezen en that’s it.
Hoe lees je een blog?
Vaak zul je jezelf als lezer erop betrappen dat je niet een bepaalde manier van lezen aanhoudt. Dat kan niet alleen te maken hebben met het blog, boek of verhaal zelf, maar ook je karakter en zelfs je omgeving kan hierop van grote invloed zijn. Als het je overdag tegenslagen hebt gehad en je leest in de avond een artikel van iemand die zich opwindt over bepaalde situaties dan zou het goed kunnen dat je je zelf daarin herkent en het artikel volledig kunt beamen.
In een andere situatie zou het ook kunnen zijn dat als je openstaat voor nieuwe inzichten je ondanks een andere visie begrip op kunt brengen voor andermans ideeën of overtuigingen. En dit allemaal zonder daarbij in een verhitte discussie te belanden of je eigen identiteit te moeten verloochenen.
Hoe lees jij een blog? Hoe lees jij online artikelen of posts op social media? En hoe reageer jij op een blog?
Dat is heel verschillend. Bij een interessant thema lees ik de tekst volledig en meestal informatief of ontspannend.
Helemaal met je eens, ik lees interessante teksten ook helemaal door. Maar ja, soms… heel soms dan lees ik ook gewoon scannend, zeker als er te veel reclame in een tekst zit of het echt niet interessant is.
[…] navolging van mijn eerdere blog over: ‘Hoe lees je een artikel‘ een stukje over hoe je onder een artikel of op een social media post reageert. Feitelijk […]
[…] raad ik je aan onderstaande voorwaarden goed te lezen. Ik zie helaas veel te vaak dat mensen een blog lezen of ergens aan meedoen zonder de voorwaarden te hebben gelezen. Dat is jammer, want als je […]