boek je vakantie bij de ANWB

Kokosnoot veelzijdig voor gezondheid tot brandstof. De gehypte kokosnoot is een belangrijke vrucht en dient op veel plaatsen als voedsel, als een onderkomen, als brandstof, medicijn en nog veel meer. Ontdek de veelzijdigheid van de kokosnoot en de verschillende toepassingen ervan.

 

Inhoud

Kokosnoot veelzijdig voor gezondheid tot brandstof

De kokosnoot vindt zijn oorsprong in de Pacific. De verdere verspreiding van de kokosnoot naar andere tropische landen is te danken aan de oceanen. Door de geschiedenis heen is de kokosnoot voornamelijk in Zuid-Azië gebruikt voor allerlei doeleinden. Van huizenbouw tot een belangrijk bestanddeel van de voeding aan toe. Zelfs in de mythologie speelt de kokosnoot een belangrijke rol. Tegenwoordig wordt de kokospalm automatisch geassocieerd met de tropen.
kokosnoot veelzijdig voor gezondheid kokosnootpalm

De geschiedenis van de kokosnoot

Al 2000 jaar geleden kwam de kokosnootpalm voor op Indiaanse geschriften. Ook in het Sanskrit zijn aantekeningen gevonden die over de kokosnoot gaan. En de geschriften van de tamils, vanaf de eerste tot de 4e eeuw voor Christus,  laten herhaaldelijk aantekeningen over kokosnootpalmen zien. Het staat dus vast dat de kokosnoot al ver voor onze jaartelling een belangrijke rol speelde onder diverse Aziatische volkeren. In de Hindoestaanse religie speelt de kokosnoot nog steeds een belangrijke rol bij diverse rituelen, waaronder huwelijksrituelen. Daarbij staat de kokosnoot symbool voor voorspoed en geluk.

Door de eeuwen heen werd de kokosnoot door de verschillende ontdekkingsreizigers meegenomen naar de Westerse wereld, waar deze een steeds grotere bekendheid kreeg. Als je nu een kokosnoot wil, dan kun je die (vers) in de supermarkt of op de markt kopen, tegen een redelijke prijs.

 

De kokospalm en de kokosnootvruchten

De wetenschappelijke naam van de kokosnootpalm is cocos nucifera. De palm kan maar liefst 30 meter hoog worden, maar er zijn ook de zogenaamde dwergkokosnoot palmen die niet hoger dan 3-4 meter worden. Het voordeel van de dwergsoort is dat de kokosnoten lager groeien en makkelijk met de hand uit de palm geplukt kunnen worden. Bij de grote kokosnootpalmen zal je of moeten wachten tot de kokosnoten overrijp zijn en naar beneden vallen. Of je zult gebruik moeten maken van plukkers die door hun behendigheid in de top van de kokosnootpalmen kunnen klimmen om de kokosnoten te oogsten.

Net als bij andere palmen is de stam kaal, met duidelijke inkervingen waar oude bladeren vanaf gevallen zijn. Aan het einde van de stam groeien de kokosnoten met erbovenuit een kroon van bladeren. De kokosnootpalm zal eerst kleine bloemen krijgen. Na bestuiving zullen hieruit kokosnoten groeien. De kokosnoten zitten in een harde, gladde schil (meestal oranje van kleur). Als deze gladde schil eraf gehaald wordt, dan kom je bij de bekende kokosnoot. Deze is vaak omgeven door veel vezel.

In de kokosnoot zit kokosmelk, die zeer gezond is. Een kokosnoot bevat ook vruchtvlees: dit vruchtvlees is aanvankelijk zacht (een jonge kokosnoot) en wordt hoe langer de oogst uitgesteld wordt, steeds harder tot je het welbekende bounty-vruchtvlees krijgt. Hiermee kun je onder andere Raffaelo zelf maken Van de kokosnoot is alles bruikbaar: van de stam tot de bladeren aan toe.

Laat je een vrucht (ongeschild) lang genoeg op de grond liggen (in tropische landen) dan zal er na verloop van tijd uit een van de gaten aan de bovenkant een uitloper groeien waaruit een nieuwe palm groeit.

 

kokosnoot veelzijdig voor gezondheid

 

De kokosnoot in de landbouw

Er zijn veel toepassingen van de kokosnoot in de landbouw: zo kunnen palmen geplant worden als grens van landbouwpercelen. Dit heeft meerdere voordelen: je hebt geen omrastering meer  nodig zeker wanneer je de dwergkokosnoot plant. Je kunt naast de verbouwde landbouwproducten ook de kokosnoten oogsten (extra inkomsten) en de geplante kokosnoot palmen zorgen voor schaduw.
Verder worden de lege schillen gebruikt als vervanging voor bloempotten en de vezels geven, met name orchideeën, de juiste voedingsbodem.

De bladeren van een kokosnootpalm worden afgehakt en op stellages gelegd waaronder jonge plantjes gekweekt worden, die zodoende voldoende bescherming vinden tegen de felle zon. Het voordeel van het gebruik van kokosbladeren is dat je deze beetje bij beetje kan verwijderen en de jonge plantjes kunt harden tegen de zon. De gedroogde bladeren hoeven niet weggegooid te worden. Deze worden veelvuldig gebruikt voor het afdekken van hutjes, om de composthoop af te dekken en dergelijke.

 

De kokosnoot als industriële stof

Ook in de industrie wordt gretig gebruik gemaakt van de kokosnoot. Van de vezels van de kokosnoot wordt onder andere koord gemaakt, dat ijzersterk is. De lege kokosnoot zelf kan gebruikt worden als extra vulmiddel bij de vervaardiging van plastic. Een andere manier om kokosnoot in de industrie te gebruiken is het maken van kokosnoot houtskool. De speciale verhitting zonder zuurstof en daarna blootstelling aan zuurstof zorgt ervoor dat de ontstane houtskool geschikt is voor het filteren van gassen en vloeistoffen. Dit maakt kokosnoot houtskool uitermate geschikt voor het vervaardigen van gasmaskers.

 

De kokosnoot in huishoudelijk gebruik

Ook in huis kent de kokosnoot diverse toepassingen: zo worden in tropische landen de koorden die gemaakt worden van kokosnootvezels gebruikt om visnetten van te maken en houten huizen bij elkaar te houden. Verder wordt kokosnoot verwerkt in vloermatten en diverse gebruiksvoorwerpen, waaronder eetgerei, meubels en dergelijke. De bladeren van de kokosnoot kunnen bovendien gebruikt worden als een dakbedekking.

 

De kokosnoot als medicijn

 • Dat de kokosnoot veelzijdig is blijkt uit het feit dat deze breed inzetbaar is als (traditioneel) medicijn. Kokosnoot vruchtvlees is goed voor de behandeling van hartklachten, dysenterie, koorts, pijn, spijsverteringsproblemen en om dorst te lessen.
 • Kokosolie van gekookte kokosnootmelk is een antiseptisch middel en vermindert jeuk en pijn bij brandwonden, zonnebrand en ringworm.
 • Gewone kokosolie wordt verwerkt in middeltjes om het haar te laten groeien. Mensen met dik afro-haar moeten kokosolie in het haar gebruiken. De kokosolie zorgt ervoor dat het haar makkelijker  te kammen is en tegelijkertijd gevoed wordt.
 • Heb je last van een droge huid? Smeer deze dan elke dag in met kokosolie. De huid jeukt dan minder en voelt minder droog aan.
 • Heb je een zieke hond of kat die niet wil eten? Behandel hem of haar dan met kokoswater. Hierin zitten voldoende voedingsstoffen voor het zieke dier om uitdroging en verzwakking tegen te gaan. 1 Eetlepel kokosolie per dag zorgt niet alleen voor een glanzende vacht, maar ook voor een gezond dier.

 

De kokosnoot als schoonheidsmiddel

Zoals reeds eerder aangegeven is de kokosnoot als olie geschikt om droog haar en een droge huid te behandelen. Ook in zeep, shampoo en badzeep wordt kokosolie verwerkt. Een massage met kokosolie is ontspannend en gezond. Als je kokosolie mengt met suiker dan heb je het perfecte scrubmiddel om dode huidcellen te verwijderen.

Kokosolie kun je voor veel meer dingen gebruiken. Benieuwd naar de toepassingen? Hier vind je meer ideetjes over kokosolie.

 

De kokosnoot als voedingsmiddel

Iedereen weet dat kokosnoot in bounty zit, maar dit is slechts één voorbeeld voor de verwerking van de kokosnoot in voeding. In de Indiase keuken is kokosnoot onmisbaar voor de bereiding van de heerlijkste rijstgerechten, chutneys en diverse kerriegerechten.

Kokoswater is een gezonde dorstlesser. In Suriname kun je langs de straatkant kramen vinden (met name bij de Centrale Markt in de binnenstad van Paramaribo) waar je een kokosnoot kunt kopen met aan de bovenkant (in één van die gaten) een rietje. Ideaal om zo direct het kokoswater te drinken. Meestal zijn deze kokosnoten heerlijk gekoeld!
Het vruchtvlees van een kokosnoot (al dan niet gedroogd) is perfect geschikt voor de bereiding van allerhande (zoete) snacks, koekjes, ijs en gebak.

 

kokosnoot veelzijdig voor gezondheid

 

De kokosnoot: gezond of juist niet?

Alhoewel veel mensen denken dat de kokosnoot niet zo gezond is, omdat deze verzadigde vetten bevat is het tegendeel waar. Immers, niet alle verzadigde vetten zijn ongezond en de kokosnoot behoort tot de gezonde verzadigde vetten. De kokosnoot is gezond vanwege het feit dat:
– Deze veel vitamines, mineralen en anti-oxidanten bevatten
– Kokosnoten zijn rijk aan vezels en dus zeer geschikt voor mensen die bijv. last hebben van hun darmen
– Alle kokosnoten antibacterieel en antiviraal zijn en bovendien ontstekingsremmend werken
– Kokosnoten verlagen slecht cholesterol waardoor hart- en vaatziekten afnemen (dit is in verschillende studies aangetoond door onderzoek in landen waar de bevolking voornamelijk kokos (olie) gebruikt
– Kokosnoten zijn zeer geschikt voor zwangere vrouwen zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Dit komt doordat het gebruik van kokosnoot het percentage beschermende vetten met 27% laat stijgen, waardoor moeder, foetus en baby beter beschermd zijn tegen allerlei infecties
– Kokosolie het vet met de beste kankerbestrijdende eigenschappen
– Kokosolie zorgt voor een betere opname van calcium, magnesium en eiwitten.

 

 

De legende van de kokosnootparel

Eeuwenlang geloofden mensen dat er heel af en toe een parel in een kokosnoot gevonden kan worden, die door zijn zeldzaamheid van grotere waarde is dan de ‘gewone’ parels. Helaas is nooit aangetoond dat parels in kokosnoten gevonden kunnen worden. Toch is het een legende die tot op de dag van vandaag geloofd wordt door mensen (ook in Suriname).

 

De kokosnoot veelzijdig voor gezondheid tot brandstof. Gebruik jij al kokos(olie)? Zo ja, op welke manier?

 

Dokteronline.com

12 REACTIES

 1. Ik vind het soms best verwarrend. Eerst was vet slecht. Toen alleen verzadigde vetten, en nu lees ik dat sommige verzadigde vetten ook weer oké zijn.

  Ik zie inderdaad veel kokos producten de laatste tijd. Leuk dat het zo’n nuttige vrucht is!

  • Ik snap dat het best verwarrend is, maar dat heeft vooral ook te maken met de voedingsindustrie en soms ook de farmaceutische industrie. Natuurlijke en gezonde producten worden nu eenmaal minder graag gepromoot. Vroeger wisten mensen niet beter en aten veel gezonde vetten. Kokosnoot is een behoorlijke nuttige en veelzijdige vrucht.

 2. […] Kokos heeft een brede werking en kan voor diverse aandoeningen gebruikt worden. Voor het maken van natuurlijke geneesmiddelen wordt bijna altijd kokosolie gebruikt, onder andere vanwege de antibacteriële werking en het feit dat kokosolie zonder problemen op de huid gebruikt kan worden, waarbij deze zelf verzorgend werkt. […]

 3. […] Kokos is een echte allrounder en kan voor de meest uiteenlopende zaken gebruikt worden, waaronder als verzorgingsproduct. Een goed alternatief als je geen make up remover in huis hebt is kokosolie. Het ruikt lekker en is bovendien super gezond. Doe een kleine hoeveelheid kokosolie op je vinger of op een wattenschijfje, laat het heel even intrekken en vervolgens verwijder je heel gemakkelijk de make up. De kokosolie voedt bovendien je huid. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in