Voor veel mensen is het allemaal niet meer duidelijk wat betreft energiecontract. Niet zo gek want kun je nu alweer een vast energiecontract afsluiten en wat moet je doen als je huidige energiecontract afloopt. Ontdek nu alles wat je wil weten over je energiecontract.
Inhoud
Energiecrisis 2022
In 2022 ontstond door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne een energiecrisis. De prijzen van gas en olie (benzine) rezen de pan uit en veel mensen kregen de schrik van hun leven door de verhogingen die de energieleveranciers doorvoerden. Zelf moest ik in februari overstappen van energieleveranciers en dat was behoorlijk lastig. Alles met elkaar vergelijken, zoeken, wie, wat en hoe… Uiteindelijk is het nog gelukt om een jaarcontract af te sluiten, maar dit loopt dus binnenkort af.
Overigens werd het vorig jaar trouwens al onmogelijk gemaakt om vaste contracten af te sluiten, omdat de prijzen zo onstabiel waren en energieleveranciers geen vastigheid konden bieden aan hun klanten.
Om iedereen tegemoet te komen kreeg elk huishouden in november en december een tegemoetkoming van 190 euro per maand voor energie. Dat werd meestal vanuit de energieleverancier verrekend met je maandbedrag.
Energie in 2023
Inmiddels zijn er wat dingen verandert. Er is een prijsplafond ingesteld en er wordt hard gelobbyd voor het opnieuw mogelijk maken van afsluiten van vaste contracten bij energieleveranciers. In veel gevallen is dat namelijk voordeliger dan een variabel of dynamisch contract waarbij de prijs voor gas en elektriciteit per dag verschilt. Nadeel hiervan is wel dat je waarschijnlijk een veel hoger bedrag (boete) moet betalen mocht je het energiecontract toch eerder op willen zeggen.
Help mijn energiecontract loopt af
Nu is het dus zo dat ik zelf per 1 februari 2023 een nieuw energiecontract af moet sluiten. En een nieuw energiecontract afsluiten is nu net iets anders dan normaal. Door het prijsplafond betaal je in principe tot een bepaald verbruik (voor gas is dat 1200 kuub en voor elektriciteit is dat 2900 kWh) bij elke energiemaatschappij hetzelfde.
Het prijsplafond is namelijk wettelijk ingesteld en betekent dat je voor 1 kuub gas maximaal 1,45 euro betaalt en voor stroom is dat 0,40 euro per kWh. Mocht je gebruik maken van het warmtenet dan betaal je met het prijsplafond 47,39 euro per gigajoule warmte. Bij normaal verbruik zul je voor elektriciteit eigenlijk altijd onder het prijsplafond blijven. Zoals je hieronder kunt zien in de grafieken van Milieucentraal daalt zowel het maandelijkse stroom- als gasverbruik jaarlijks. Bij het berekenen van het prijsplafond is daarom rekening gehouden met het gemiddelde verbruik per huishouden in 2021. Voor de stroom is hier zelfs nog iets bij opgeteld.
Natuurlijk is bovenstaande geen garantie dat je niet buiten het prijsplafond valt. Zolang de winter zacht en mild is zal het vast wel lukken om minder te stoken. Bovendien zijn er diverse manieren om warm te blijven zonder verwarming. Maar niets is zo onvoorspelbaar als het Nederlandse weer. Stel we krijgen weer zo een strenge februari als in 2021 dan zul je de verwarming toch wat hoger moeten zetten. Aan de andere kant: een mooie lente en zomer met veel zon is dan weer heel gunstig voor mensen met zonnepanelen, want dan lever je veel meer stroom terug dan je zelf verbruikt.
Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract is het daarom goed om te kijken naar de prijzen die gehanteerd worden voor gas en stroom buiten het prijsplafond. Daarnaast is het ook goed te kijken naar andere zaken zoals: duurzaamheid (wordt stroom duurzaam opgewekt, want dat kan op den duur erg schelen in kosten), leveringskosten (denk aan administratiekosten), enkel- of dubbeltarief en de looptijd van het contract.
Overigens zijn er nog maar weinig energie aanbieders die een langer contract aanbieden omdat de energiemarkt erg onzeker is momenteel.
Hoe ga je nu op zoek naar een nieuwe energieleverancier?
In het grote aanbod is het dus goed zoeken om een leverancier te vinden die bij jou past. Omdat duurzaamheid steeds belangrijker wordt is het goed daarop in te spelen. Greenchoice energie is een voorbeeld van een energieleverancier die duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. Sommige aanbieders geven nog steeds leuke extraatjes, bijvoorbeeld in de vorm van korting als je duurzame producten aanschaft.
Moet je net als ik een ander contract afsluiten? Hou dan rekening met de volgende zaken:
- Door prijsplafond is prijs bij alle leveranciers tot bepaald verbruik gelijk
- De leveringskosten verschillen per aanbieder
- Is het duurzaam of niet?
- Zijn er extraatjes waar je als klant aanspraak op kunt maken?
- Wat kost het als je verbruik hoger ligt dan prijsplafond?
- Hoe zit het met opzegtermijn en andere eisen die in contract gesteld worden?
Als je bovenstaande allemaal uit hebt gezocht dan kun je een keuze maken en (wellicht) overstappen naar een andere energieleverancier.