boek je vakantie bij de ANWB

Iedereen is wel bekend met de huishoudtips van oma. Dit artikel gaat over goede huishoudtips net als in grootmoeders tijd, maar dan in een modern jasje gestoken. Oma’s huishoudtips in een modern jasjegestoken deel 3. Tegenwoordig worden we haast dood gegooid met het ene na het andere veel belovende huishoudproduct, echter weinig van deze producten doen uiteindelijk ook werkelijk wat ze beloven.

 

In de meeste gevallen is het ook totaal overbodig met allerlei dure producten aan de slag te gaan, omdat alles wat je nodig hebt om je huishoudelijk probleem op te lossen, waarschijnlijk ergens in jouw keuken(la)of huis rondslingert. In dit artikel lees je wat je kunt doen met: Babypoeder, Babydoekjes, Bakbenodigheden, Ballonnen, Bananen en Bedlakens.

 

Inhoud

Babypoeder

Mocht je geen babypoeder in huis hebben, dan kun je deze ook heel makkelijk vervangen door talkpoeder. Geeft hetzelfde resultaat.


Verwijder olievlekken van kleding
: oliespetters op jouw kleding van het frituren? Strooi wat babypoeder of maïzena op een spons en dep hiermee op de vlek(ken). Wrijf het erin en borstel het eraf zodra de vlek aan het verdwijnen is.

Haar wassen zonder shampoo: babypoeder is zeer geschikt als droge shampoo voor zowel mensen, als dieren. Gewoon in het haar wrijven en vervolgens uitkammen/borstelen. De poeder zal vet absorberen en het haar of de vacht schoon en goed ruikend laten worden.

Rubberen handschoenen makkelijk aan doen: nieuwe rubberen handschoenen hebben vaak een poeder aan de binnenkant waardoor deze makkelijk aan – en uit te doen zijn. Als handschoenen echter al wat ouder zijn en het poeder aan de binnenkant verdwenen is, kun je makkelijk de volgende truc toepassen: of je doet wat babypoeder op de handen zelf of je strooit wat babypoeder in de handschoenen. Overigens helpt dit ook bij het makkelijker aantrekken van bijvoorbeeld regenlaarzen.

Makkelijk verwijderen van (strand)zand: een dagje aan het strand is leuk, maar daarna zit je vaak van top tot teen onder het zand en wat je ook doet, het zand duikt altijd weer ergens op. Volgende keer dat je naar het strand gaat neem dan een bus babypoeder mee: over het (natte) lichaam strooien en het zand kan heel makkelijk afgeveegd worden.

Bescherm gloeilampen tegen insecten: licht trekt automatisch insecten aan. Om dit te voorkomen kan voor gebruik van een nieuwe lamp deze afgenomen worden met babypoeder. Dit houdt insecten op een afstand.

Voor liefhebbers van kaart spelen: spelkaarten die lichtjes bestoven zijn met babypoeder plakken niet meer aan elkaar vast en laten zich makkelijk schudden.

Krakende vloeren verhelpen: soms kraakt of piept een (hard) houten vloer op bepaalde plekken. Dit is makkelijk te verhelpen door er wat babypoeder op te gooien. Even met een bezem heen en weer vegen totdat alle poeder tussen de voegen is verdwenen. Het kraken en piepen behoort tot het verleden.

Poets kleine krasjes uit (brillen)glazen: kleine krasjes op (brillen) glazen? Geen nood! Maak een pasta van baby – of talkpoeder en water. Wrijf deze pasta voorzichtig over het glas en poets het daarna schoon. Krasjes zullen verdwijnen en het zicht wordt weer helder.

Lekker slapen: mocht het een keer heel warm zijn dan kan het volgende een oplossing zijn om toch lekker te kunnen slapen: strooi wat babypoeder tussen de lakens. Dit heeft een verkoelend effect en je kunt weer genieten van een heerlijke nachtrust.

Omas huishoudtips babypoeder
Talkpoeder van Shutterstock

 

Babydoekjes

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar zeker iets wat altijd goed van pas kan komen. Lees waarvoor babydoekjes allemaal gebruikt kunnen worden, behalve voor het vegen van babybilletjes.

Reinigen van rekenmachine en toetsenbord:  een pak babydoekjes op het bureau en je hebtt nooit meer last van vieze toetsen.

Hergebruik de doos waarin babydoekjes zitten: de doosjes waarin babydoekjes soms zitten kunnen makkelijk hergebruikt worden voor het bewaren van bijvoorbeeld potloden en pennen. Ook klein  gereedschap kun je erin bewaren. Een paar andere ideeën: gebruik de doos om naaispullen in te bewaren, als EHBO doosje of doe er make-up in die je in de auto wil meenemen. Eveneens handig als box om visspullen in te bewaren of als spaarvarkentje voor bijv. kleingeld.

Een pakje babydoekjes: altijd handig om onderweg bij je te hebben. Of het nu om een paar vieze kinderhandjes gaat of dat je je handen na het tanken schoon wilt maken: babydoekjes komen altijd wel van pas.

Makkelijk als een baby op je spuugt: geen nood, de volgende keer dat jouw baby overgeeft op je bloes, hemd of trui, pak gewoon een babydoekje en je ziet er binnen no time niet alleen weer goed en schoon uit, maar de nare geur is ook verdwenen.

Aanslag op boeken: soms hebben boeken last van aanslag, deze is heel makkelijk te verwijderen met een babydoekje.

 

omas huishoudtips babydoekjes
Babydoekjes Shutterstock

 

Bakspullen

Bakspullen zijn  niet alleen te gebruiken om te bakken. Laat je verrassen door de vele mogelijkheden die bakspullen jou bieden.

Makkelijk en snel maïs van zijn korrels ontdoen: genieten van verse maïs zonder deze eraf te moeten knagen? Dat kan voortaan heel makkelijk. Zet de maïskolf in het midden van een tulband cake vorm. Nu kun je de korrels er makkelijk van afschrapen met een mes. De korrels vallen hierbij ook nog eens netjes in de vorm zelf, dus geen geklier erna.

Een makkelijke manier om toetjes te maken: als je pudding of een heerlijke mousse au chocolat wil maken kun je de volgende truc toepassen: zorg dat er  cupcake aluminiumvormpjes in huis zijn en zet een muffinbakvorm klaar. Maak het toetje naar wens, zet de aluminiumvormpjes in de muffinbakvorm, giet hierin het toetje, op laten stijven in de koelkast en klaar. Iedereen kan genieten van een heerlijk toetje, iedereen krijgt evenveel en er is geen afwas, want het vormpje wordt na gebruik gewoon weg gegooid.

Alles overzichtelijk tijdens het koken: doe alles wat je nodig hebt in de vormen van een muffinbakvorm. Gesneden uitjes, gesneden groenten enz. alles kan erin, huishoudfolie erover en tijdens het koken is alles bij de hand, overzichtelijk en hoeft er geen extra rommel gemaakt te worden.

Ook koken kan in bakvormen: aardappelen, gevulde paprika, appels en tomaten worden sneller gaar als je deze in een muffinbakvorm klaarmaakt.

Leuke manier van opdienen voor (zieke) kinderen: een peuter die een troep maakt tijdens het eten, maar ook een ziek kind hebben er plezier in als hun eten op een andere, leuke manier opgediend wordt. Neem een muffinvorm, verdeel daarin het eten of lekkere snacks en het wordt geen geklier mee en een ziek kind fleurt meteen op. Het bekende Bento box idee, maar dan een stuk goedkoper.

Ijsjes zelf gemaakt: ook hier komt een muffin bakvorm goed van pas. Vul elk vormpje met limonadesiroop of een lekkere sap, zet er een houten lepeltje in, in de vriezer en genieten. Je kunt het lepeltje ook weglaten en gewoon restjes sap en dergelijke invriezen om op een later tijdstip ervan te kunnen genieten (ijsblok in een glas doen, laten ontdooien en genieten van een glas lekker sap).

 

omas huishoudtips bakspullen
Bakspullen Shutterstock

Ballonnen

Ballonnen zijn niet alleen leuk, maar kunnen ook prima gebruikt worden in het huishouden.

Helium ballon als afstoffer: heliumballon in huis en stof of spinnenwebben op het plafond? Niets is makkelijker dan op de ballon een stofdoekje te leggen en de ballon langs het plafond halen. Probleem opgelost.

IJskoeling: altijd handig om in huis te hebben… Vul wat ballonnen met water en knoop deze dicht. Stop ze in de vriezer en je hebt altijd ijs in huis voor een noodgeval (bijv. bij koorts, als iemand zich verbrandt…)

Verstuur een creatieve uitnodiging: waarom zou je elke keer een digitale uitnodiging sturen of een gewoon kaartje? Doe eens iets anders, verstuur een uitnodiging per ballon. Blaas de ballon op, schrijf uitnodiging met watervaste stift erop, laat ballon weer leeg lopen en verstuur de lege ballon aan de genodigden.

Kat op afstand houden: katten houden niet van ballonnen, dus moet de kat niet op het bankstel komen? Leg er twee of drie ballonnen op en de kat zal ver weg blijven van het bankstel.

Transportvaas: een makkelijke manier om bloemen te vervoeren en langer vers te houden (zeker raadzaam tijdens mooi weer). Vul een laagje water in de ballon, doe er de bloemen bij en je hebt een handige transportvaas gemaakt van een ballon.

 

omas huishoudtips ballonnen
Ballonnen Shutterstock

 

Bananen

Lekker, gezond en ook een prima huishoudmiddel.

Bemesten van planten: de volgende keer dat je banaan eet, bewaar dan de schil. Dezekun je gebruiken als bemesting voor je planten, met name rozen, groenteplantjes en de gewone huiskamerplanten. Dit doe je als volgt:

– Laat de schil drogen
– Verkruimel de schil en bewaar het in een gesloten envelop op kamertemperatuur
– Voeg aan de aarde toe als je gaat planten

Een apart zilverpoetsmiddel: gooi de schillen in de blender totdat ze moes zijn en gebruik dit als vervangend zilverpoetsmiddel.

Bananenschil laat schoenen glanzen: met de binnenkant over leren schoenen wrijven, met een schone doek erover heen en de schoenen zullen glanzen alsof ze nieuw zijn.

 

omas huishoudtips bananen
Bananen Shutterstock

 

Bedlakens

Ook weer een item dat wellicht door velen afgedankt wordt als het niet meer voldoet, terwijl er nog genoeg mogelijkheden zijn om de oude lakens te gebruiken.

Laken tijdens verven: niets is vervelender dan na het verven overal de verfspetters weg te moeten krabben. Voorkom dit door een oud laken op de grond te leggen of over de deur de hangen, zodat hier de verfspetters op komen.

Makkelijk om oude bladeren te verplaatsen: blaadjes op een hoop geveegd en dan? Veeg ze in een oud laken, pak het laken aan alle vier hoeken bij elkaar en je kunt de ‘zak’ met bladeren kan in één keer verplaatsen naar de composthoop. Of gooi ze onder die ene boom in dat vergeten hoekje.

 

omas huishoudtips bedlaken
Bedlaken Shutterstock

 

Heb je met bovenstaande producten een geweldige huishoudtip? Laat het me dan zeker weten! Vergeet ook niet deel 1 en deel 2 van Oma’s huishoudtips in een modern jasje gestoken te lezen.

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in