Ben jij dol op chocolade en cake? Dan is dit originele recept voor Sachertorte uit Wenen perfect geschikt voor jou. De cake is een combinatie van gevulde chocoladecake met eroverheen een fijne laag chocolade glazuur.
Oorsprong Weense Sachtertorte
De eerste Sachtertaart is eigenlijk door een samenloop van omstandigheden ontstaan. Aan het hof van vorst Metternich werd in de ochtend van het jaar 1832 de opdracht gegeven om een bijzonder dessert te maken voor het diner. Helaas was juist deze dag de chefkok ziek en moest de toen 16-jarige leerling Franz Sacher improviseren. De eerste Sachtertorte zag het levenslicht en werd goedgekeurd.
Daarmee leek de zaak afgedaan, want pas jaren later werd dit recept weer boven water gehaald. Inmiddels had Franz Sacher in 1848 zijn eigen delicatessenwinkel met wijnhandel geopend. Zijn oudste zoon Eduard was bezig met zijn banketbakker opleiding. Die opleiding volgde hij aan de Hofzuckerbäckerei Demel, waar hij zijn opleiding voltooide met de Sachertaart zoals wij die tegenwoordig kennen. De Sachertorte werd in eerste instantie door Hofzuckerbäckerei Demel en in het door Eduard geopende hotel Sacher (1876) aangeboden.
Tussen 1938 – 1963 was er heel wat te doen om wie nu de echte Sachertorte bedacht en op de markt gebracht had. De strijd om het merkteken ‘Originele Sacher Torte’ tussen Demel en Hotel Sacher hield jarenlang aan. Uiteindelijk besliste het gerechtshof dat hotel Sacher het recht kreeg om de titel Origenele Sacher Torte te gebruiken, terwijl Demel een driehoekige zegel mocht gebruiken met als opschrift Eduard Sacher Torte.
Mocht je je afvragen of er nog wel verschil zit in de twee taarten: ja, dat verschil is. Bij de originele taart zijn namelijk twee lagen met jam aangebracht: niet alleen als vulling, maar ook onder de chocoladeglazuur. De Demel Sachertorte is eigenlijk niet meer dan cake met een laagje jam onder de laag chocoladeglazuur.
Origineel recept Sachtertorte uit Wenen
Nu je het verschil weet tussen de originel en Demel Sachertorte kun je zelf aan de slag gaan. Hieronder vind je het enige echte originele recept, maar je kunt er natuurlijk ook gewoon de Demel variant van maken. Net wat je zelf lekker vindt. Extra lekker met een bolletje ijs en een toef slagroom!
Benodigdheden:
- Kom
- Handmixer
- Garde
- Maatbeker
- Weegschaal
- 250 gr Fijne Suiker
- 8 Eieren
- 4 eetlepels Cacaopoeder
- 100 gr geraspte Amandelen
- 200 gr gezeefde Blom
- 125 gr gesmolten Boter lauwwarm
- 1 potje Abrikozenjam
- 300 gr pure Chocolade
- 40 gr Boter
-
Als eerste moeten de eieren gesplitst worden in eigeel en eiwit. Eigeel gaat in de grote kom en het eiwit in de maatbeker. Bij het eigeel de fijne suiker doen, samen met 4 eetlepel cacaopoeder en de geraspte amandelen. Het geheel een aantal minuten met de mixer kloppen tot er een vrij dikke massa ontstaat.
-
Vervolgens de eiwitten in de maatbeker stijf kloppen (Let op dat de opzetstukken van de mixer helemaal vetvrij zijn, anders mislukt het. Een truucje om te kijken of je eiwit stijf genoeg is, is de volgende: hou de maatbeker voorzichtig ondersteboven: blijft de massa erin dan is het goed, zie je dat het eiwit begint te ‘glijden’ dan nog even doorkloppen).
-
Nu moet het stijve eiwit in de kom gedaan worden. Dan wordt het geheel voorzichtig onder de massa gespateld met een garde. Dat lukt op deze manier het best: je neemt de garde en met draaiende bewegingen trek je het deeg over en om de eiwit, zodat het eiwit redelijk goed behouden blijft. Als je nu gaat mixen of te veel gaat roeren, verliest het eiwit zijn unieke eigenschappen.
-
Op dezelfde manier als het eiwit spatel je voorzichtig de blom en daarna de lauwwarme, gesmolten boter erdoorheen. Nu kun je je taart in de oven doen en bakken bij een temperatuur van 180 graden.
-
Is je taart eenmaal goed afgekoeld kun je deze 1x door midden snijden en vullen met de verwarmde abrikozenjam.
-
Smeer ook de buitenkant van de taart af met jam
-
Zet de taart in de koelkast, zodat de jam opstijft. Maak dan de chocoladeglazuur
-
De chocoladeglazuur maak je als volgt: smelt de helft van de chocola en de boter au bain marie (in een badje met heet water) en roer er vervolgens de rest van de chocola onder. Of verwarm het geheel heel voorzichtig in de magnetron totdat alles gesmolten is. Giet het over de taart (bovenkant en zijkanten) en strijk alles glad met een groot mes.
Versieren kun je de taart met wat chocoladekrullen (reep chocola nemen en grof raspen), amandelen of bijvoorbeeld hagelslag. Dit moet wel gebeuren voordat het glazuur helemaal afgekoeld is, zodat de versiering op de taart blijft zitten.
Voor wie niet op de calorieën wil letten: deze taart smaakt uitstekend met slagroom en eventueel bol vanille-ijs erbij! En natuurlijk mag een heerlijk kopje koffie (cappuccino) niet ontbreken!
Hmmmmmm…….HEERLIJK!