boek je vakantie bij de ANWB

Klussen moeilijk? Niet met deze 10 praktische klustips voor iedereen . Een handig trucje nodig om al die gevallen schroeven snel opgeruimd te krijgen? Of wil je voorkomen dat je op je vingers slaat met de hamer? Maak klussen nog leuker met deze 10 tips om het klussen te vergemakkelijken.

 

Inhoud

Klussen in en om het huis

Klussen, de één ziet het als een leuke hobby, de ander loopt er liever een blokje voor om. Hoe je er ook tegenaan kijkt, vroeg of laat zul je er niet onderuit komen om bepaalde klussen uit te voeren. Helaas is niet een ieder gezegend met twee rechterhanden (ook ondergetekende niet, al is het met het vorderen van de leeftijd een stuk beter geworden), dus tips om het klussen te vergemakkelijken komen eigenlijk altijd van pas. Zelfs als volleerde klusser kun je wellicht nog wat extra handigheidjes leren.

Leestip: Onmisbare producten voor de klussende vrouw

 

10 Praktische klustips voor iedereen

Onderstaande klustips zijn voor beginners, vrouwen en mannen. Eigenlijk iedereen die wil klussen. De klustips zijn makkelijk toe te passen en je hoeft er niets extra’s voor te doen. Veiligheid staat daarbij voorop, dus veel tips hebben vooral te maken met je eigen veiligheid tijdens het klussen.

 

1. Nooit meer op je vingers slaan met de hamer

Vind je het ook zo lastig om de hamer op de spijker te slaan? Raak je vaker je vingers dan de spijker? Dan is deze tip echt iets voor jou! Hou de spijker niet vast met je vingers, maar met een kam. De kam biedt voldoende houvast, terwijl jouw vingers gespaard blijven.

 

hameren

 

2. Nooit meer slippen op de ladder

Bind een jutezak op de onderste tree van de ladder. Gebruik je de volgende keer de trap en is het vochtig, dan kun je op de jute je schoenen flink afvegen, voordat je de trap opklimt. Ook ideaal als je modder onder je schoenen hebt en je de ladder wilt gebruiken.

 

3. Vervanging voor een trechter

Moet je olie navullen van een machine, maar heb je geen trechter bij de hand? Geen nood. Neem gewoon een spijker en giet de olie hierlangs. De spijker zorgt ervoor dat de olie recht naar beneden loopt en daar terecht komt waar jij het wilt hebben.

 

4. Schroeven oprapen

Niets zo vervelend als een bakje schroeven die verspreid over de hele vloer liggen. Nu kun je deze wel allemaal één voor één oprapen, maar je kunt het jezelf ook makkelijker maken. Zorg er gewoon voor dat je altijd een magneetje bij je hebt (kun je het beste in je gereedschapskist stoppen). De volgende keer dat je schroeven laat vallen kun je deze heel makkelijk en snel oprapen.

 

5. Lijm verspreiden als een pro

Heb je een groter oppervlak dat gelijmd moet worden en weet je niet hoe je dat het beste aan kunt pakken? Doe het dan als een pro en gebruik een kam. De kam zorgt ervoor dat de lijm evenredig verdeeld wordt.

 

6. Werken met een houtklem

Gebruik houtklemmen nooit direct op het gebruikte materiaal. Leg een paar stukjes hout tussen de houtklemmen (aan beide kanten) om te voorkomen dat de houtklemmen afdrukken achterlaten op het materiaal. Behalve dat het hout afdrukken voorkomt, zal het er ook voor zorgen dat de druk gelijkmatig verdeeld wordt.

10-tips-om-het-klussen-te-vergemakkelijken-houtklem

 

7. Makkelijker een slot openen

Of het nu om de garage, het berghok op je gereedschapskist gaat, soms wil een slot gewoon niet meewerken. Voordat je met olie en dergelijke aan de slag gaat, probeer het eens met een gewoon potlood. Ga met de sleutel over de zijkant van een zachte grafiet potlood. Het grafiet zorgt ervoor dat de sleutel het slot met gemak kan openen.

 

8. Op elkaar gelijmde stukken hout los maken

Probeer je twee op elkaar gelijmde stukken hout los te maken, maar kun je wel wat hulp gebruiken? Zoek dan niet verder dan het keukenkastje. Natuurazijn doet de truc. Giet het azijn op de oude lijmlaag (het beste met gebruik van een klein olieflesje) en laat het even intrekken.

 

9. Voorkom splinteren tijdens het zagen

Om te voorkomen dat hout gaat splinteren tijdens het zagen kun je de volgende truc toepassen: plak een stukje masking tape (ook wel bekend als afplaktape) op de plek waar je wilt zagen. Door de tape aan het beginpunt te plakken voorkom je dat het hout gaat splinteren.

 

10. Leg onderdelen op volgorde

Als je een machine uit elkaar haalt is het handig om de kleine onderdelen op volgorde te leggen. Een notitieblokje bij de hand houden maakt het karwei zelfs nog makkelijker. Of nog makkelijker: maak van elk onderdeel en elke stap een foto met je smartphone. Weet je bij het in elkaar zetten niet meer waar een bepaald onderdeel hoort, dan kun je dat altijd nog nakijken via de gemaakte foto’s en/of aantekeningen.

 

Hopelijk hebben bovenstaande tips je geholpen tijdens het klussen. Mocht je geïnspireerd zijn en nog meer willen doen, kijk dan naar deze 11 DIY tips voor de auto 

Welke handige klustip voor beginners, vrouwen of profs heb jij? 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in